Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 aaa-nka

Dieta surowa - witaria艅ska

Polecane posty

Go艣膰 Annarella
Helikopter, no wlasnie podalam przepis :-) to moze w punktach: 1. tluszcz do wyboru: olej kokosowy awokado lub tahina 2. kakao 3. slodzik: daktyle/miod/syrop z agawy/karob Generalnie dawkowanie skladnikow podobnej proporcji, ale dobrze jest najpierw zrobic mniej, zeby pozniej dodac skladnika wg wlasnego uznania. wymieszac, mozna dodac co sie ma: banana, suszone owoce(rodzynki, zurawina, morele, figi), orzechy jakie sie chce, nasiona jakie sie chce). Mozna tez dodac 1 krople esencji np. waniliowej, chociaz znalazlam tylko taka do ciast, a to chyba zdrowe nie jest... wiecie gdzie mozna kupic cos dobrego? Bardzo zakleja mordke :-) ostatnio zakupilam proszek kokosowy, bo nie bylo juz oleju i sie rozczarowalam, bo straszna chemia sie tam czai. No coz oddam rodzinie :-P Jak sie robi z tahina, to mozna odrobinke wody dodac, bo zmieszana z kakao robi bardzo gesta. Taki deser robi sie minute i dodatkowa zaleta jest to, ze nie ma ryzyka przedawkowania. Tak jak np. przy ciastach nawet raw, zawsze ciagnie do dokladki.... Ale na wyjatkowe okazje takie surowe ciasta to mistrzostwo! Zamierzam zrobic na swieta, fajnie jak sie wszyscy dziwia, ze surowe, zdrowe a do tego pyszne!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Annarella
Askaeddie, a jaka to glodowka? jednorazowa czy jakas regularna planujesz? Ja zastosowalam ostatnio 1 dzien w tygodniu juz drugi raz i planuje tak zostac, bo czuje sie rewelacyjnie po tym. Zero glodu, tylko dziwne roztargnienie. Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a艣kaeddie
Mam zamiar zrobi膰 porz膮dniejsz膮 g艂od贸wk臋 tzn. kilkudniow膮 ale to za miesi膮c gdzie艣. :) P贸ki co robi艂am jednodniowe lub nieca艂e 2dniowe, ta by艂a najd艂u偶sza... Wida膰 偶e organizm si臋 oczyszcza i to jest super... :) Z moich lod贸w nici bo zamra偶alnik ca艂y zapchany mi臋sem. :/ no c贸偶 moja rodzina to szkoda s艂贸w. :| Podaje linka to faceta kt贸ry jest witarianinem. warto przeczyta膰! http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=2332#103321

Udost臋pnij ten post

Annarella dzieki za bardziej szczegolowy opis przepisu :) noo RAW ciasta najlepsze i nie gorsze niz normalne a bardzo zdrowe i nie trzeba liczyc kalorii itd. ;) ja powiem wam ze uwielbiam olej kokosowy i ostatnio tylko zmieszalam troche nasion paste z daktyli i wlasnie olej kokosowy - mniam wyszlo :) a jak spojrzalam na kalorie na sloiczku to 100g - 800kcal jaja.. ja tez sobie glodowki robilam najdluzej tydzien , a tak normalnie to 3 dniowe , moj m to po 2 tygodnie sobie robi - to juz wyzsza szkola jazdy dla mnie hehe.. ale dobrze jest od czasu do czasu sie oczyscic... :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a艣kaeddie
Ja jestem teraz u rodziny ale na sta艂e tutaj nie mieszkam. :) na ca艂e szcz臋艣cie. ;P Rany 7 dni g艂od贸wki to na razie mam ten cel i chce go osi膮gn膮膰, najlepiej gdybym da艂a rad臋 do wakacji... xD Olej kokosowy to kupujesz czy robisz? Bo si臋 pogubi艂am. Mam przesz艂o 3kg banan贸w i dzisiaj na nich g艂贸wnie b臋d臋 jecha艂a. Mam ambitny plan ostatniego posi艂ku przed 18... z tym 偶e nie wiem czy mi to wyjdzie. xD Dzisiaj zrobi臋 sobie sok z pomara艅czy, ostatnio mam jak膮艣 faz臋 na niego. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a艣kaeddie
Na spotkanie si臋 wybior臋! Tylko Annarella jakby艣 mog艂a mi o tym przypomnie膰 abym w nat艂oku spraw nie zapomnia艂a... ;) fajnie 偶e o tym napisa艂a艣, bo nie wiedzia艂am nic o tym spotkanie. :)

Udost臋pnij ten post

ja zauwazylam ze lepiej sie przechodzi glodowke jak sie ma cos do roboty zeby sie zajac wtedy az tak sie nie mysli o tym i w ogole.. :) bo 7 dni to jednak troche hih kazda glowdowka jest zdrowa tak czy siak :) no ja raw olej kupuje - na szczescie mam taki organiczny sklep niedaleko ulubiony, i ostatnio tez znalazla jakis a'la "jarmark" surowej zywnosci musze jechac zobaczyc co maja :), i dla odmiany teraz planuje wybrac sie do miasta i pojsc do restauracji raw food zobaczyc czy cos maja ciekawego , ja dzis robie sobie halve moze taka -> http://rawfoods.pl/przepisy/hl-wa-czekoladowo-sezamowa/ i maslo orzechowe milego weekendu zycze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a艣kaeddie
Super przepisy tam s膮, nie ma co w wakacje zaczn臋 eksperymentowa膰 tak naprawd臋. :) tylko najpierw trza zaopatrzy膰 sie w np. m艂ynek. xD Id臋 chyba zrobi膰 sa艂atk臋 albo naje艣膰 si臋 winogron. Ostatnio mam tak膮 faz臋 na winogrona 偶e szok... ;P

Udost臋pnij ten post

Ja niestety 14 maja nie mog臋 pojecha膰 do Warszawy - mam na ten dzie艅 inne plany, przeszkod膮 te偶 jest odleg艂o艣膰, gdy偶 mieszkam na po艂udniu Polski. Jak kto艣 mo偶e niech we藕mie udzia艂, witarianie to ciekawi, nietuzinkowi ludzie. Mo偶e kto艣 nakr臋ci film z tego spotkania ?

Udost臋pnij ten post

mnie niestety tez nie bedzie - zaluje bo jestem ciekawa innych ludzi ktorzy tak sie odzywiaja itd. interesujace by bylo tak sie spotkac ale niestety... :( , no wlasnie moze ktos jakis filmik nakreci ze spotkania :) ja bym chciala zobaczyc jak to spotkanie wygladalo..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monika z RAWolucja.pl
Cze艣膰:) dzi臋ki za przekazanie zaproszenia na 14 maja :) Chcia艂abym tylko sprostowa膰 - to nie jest zlot, to spotkanie informacyjne, raczej warsztaty, b臋dzie te偶 degustacja, bo zabieram na spotkanie wyciskark臋 i blender, b臋dziemy czarowa膰 :)) Jednak to spotkanie jest otwarte dla wszystkich, i tych pocz膮tkuj膮cych, dopiero interesuj膮cych si臋, zbieraj膮cych informacje o Raw food, jak r贸wnie偶 dla tych kt贸rzy na diecie ju偶 s膮 :) Swoj膮 drog膮 - 艣wietnie tu dzia艂acie i nawzajem si臋 inspirujecie :D Oby tak dalej! :) Pozdrawiam, Monika

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monika z RAWolucja.pl
Aha, spotkanie b臋dzie filmowane, wi臋c jaka艣 skr贸cona wersja si臋 pojawi (skr贸cona bo spotkanie b臋dzie trwa艂o 4 godziny :)). Zainteresowanie jest spore, wi臋c w tej chwili ju偶 wiem, 偶e b臋dzie to pierwsze spotkanie z cyklu warsztat贸w na ten temat. Zagadnie艅 jest du偶o i wiele z nich zas艂uguje na pog艂臋bienie. Tak wi臋c wszystkich zainteresowanych, kt贸rzy 14 maja nie mog膮 dotrze膰 zapraszam nast臋pnym razem :) Pozdrawiam, Monika

Udost臋pnij ten post

Hej, przeczyta艂am Was od pocz膮tku do ko艅ca:) Interesuje si臋 raw od ok 2 lat. Przerobi艂am ju偶 ma艂achowa, tombaka, 5 przemian, jedzenie wg grupy krwi i wiele, wiele innych. Normalnie jestem ok 50-60% ale chcia艂abym nawet 100%. W przesz艂o艣ci bywa艂y nawet takie tygodnie.. Ale偶 cudownie si臋 wtedy czu艂am:) Postanowienie od jutra- 90-100% pijacie kawe?? pozdrowienia dla wszystkich

Udost臋pnij ten post

Witaj Zosiu - widz臋, 偶e masz pewne do艣wiadczenie w r贸偶nych dietach np. wg grupy krwi - ja mam grup臋 "O" Rh- a wi臋c typowy mi臋so偶erca - i jak tu wierzy膰 w te wszystkie teorie, na diecie witaria艅skiej czuj臋 si臋 o wiele lepiej. A pozostali ? jak膮 macie grup臋 krwi ?

Udost臋pnij ten post

Hej Aniu:) a偶 trudno uwierzy膰, 偶e "O" mo偶e tolerowa膰 mi臋so..... dziwne to dla mnie. Generalnie przy dobieraniu jedzenia bior臋 pod uwag臋 grup臋 krwi, ale jak czasem mam ochot臋 na pomidora to po prostu go jem ( a jest owocem zakazanym przy grupie A) Dzisiaj by艂am raw do 10, potem szef pocz臋stowa艂 mnie pysznym domowym sernikiem z czekolad膮.... i nie mog艂a si臋 oprze膰:) mi艂ego, surowego dnia!!!!!

Udost臋pnij ten post

Osoby z grup膮 krwi "A" s膮 w komfortowej sytuacji, bo to typowi wegetarianie Czy kto艣 jeszcze tak jak ja ma grup臋 "O" ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Annarella
Przeciez wszyscy ludzie to typowi wegetarianie :-)

Udost臋pnij ten post

tak, ale w "A" pewne warzywa i owocowe s膮 zakazane: pomidor, papryka, kapusta, ziemniaki, banany......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cbadef
aaa-nka - widz臋, 偶e nurtuje ci臋 od偶ywianie zgodne z grup膮 krwi, a wi臋c podaj臋 dla grupy "O" WYSOCE WSKAZANE: bo膰wina broku艂y, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmu偶, kalarepa, kapusta w艂oska, pietruszka, por, rzepa, rze偶ucha, sa艂ata rzymska, szpinak, NEUTRALNE: buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta peki艅ska, kie艂ki fasolki mung, kie艂ki rzodkiewki, koper, marchew, og贸rki, oliwki zielone, papryka: zielona i 偶贸艂ta, p臋dy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, seler, sa艂ata lodowa, szparagi, tofu NIEWSKAZANE: awokado, bak艂a偶an, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta bia艂a i czerwona, kie艂ki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki bia艂e i czerwone

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cbadef
z owoc贸w dla grupy "O" WYSOCE WSKAZANE: figi, morwa, 艣liwki NEUTRALNE: agrest, ananas, arbuz, banany, bor贸wki, brzoskwinie, czere艣nie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jab艂ka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone, papaja,porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona czerwone i zielone, wi艣nie, 偶urawina NIEWSKAZANE: je偶yny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomara艅cze, rabarbar, truskawki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Annarella
Witam Was majowo :-) Mam chyba AB. Nie znam sie na grupach krwi, wiec sie nie wypowiadam. Ale powiedzcie, czy czujecie ochote za mieso z zwiazku z grupa krwi? Ogloszenia parafialne: 9 maja rozpoczyna sie tydzien wegetarianizmu :-D http://www.blog.viva.org.pl/2011/04/09/tydzien-wegetarianizmu-2011/ W Carolina Medical Center w Wawie odbedzie sie wyklad "przez zoladek do zdrowego serca" polaczony z warsztatami kulinarnymi i degustacja, chyba trzeba sie zapisac. Wstep gratis. http://www.carolina.pl/pacjent/700-cykl_wykladow_przez_zoladek_do_zdrowego_serca.html Nie wspominajac juz o spotkanku witarian tego samego dnia organizowanego przez Monike :-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Annarella
wyklad 14 maja, spotkanie witarian tez, nie wem jak to godzinowo pasuje, nie pamietam. pozdrwiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lili-wanili
Witajcie :) Mog臋 si臋 pod艂膮czy膰? :) Jestem na surowej diecie w oko艂o 70% ale im wi臋cej warzyw i owoc贸w b臋dzie u nas w Polsce dost臋pnych to postaram si臋 by膰 na conajmniej 90%. Zaczynam dzie艅 zawsze od szejka owocowego z dodatkiem zieleniny, w tym miesi膮cu kupi臋 w ko艅cu wyciskark臋 do warzyw, owoc贸w i traw, na razie tylko na tak膮 r臋czn膮 mnie sta膰 ale dobre i to, a na pewno lepsze od sokowir贸wki. A wy jakie sprz臋ty do przygotowywania raw food贸w macie? ;) Przymierzam si臋 te偶 do g艂od贸wki ale jako艣 mi to nie wychodzi, mo偶e by si臋 kto艣 przy艂膮czy艂 do mnie? Na pocz膮tek chcia艂abym tak膮 24 lub 36 godzinn膮. Trudne to troch臋 dla mnie, bo mam rodzink臋, dzieci kt贸rym przygotowuj臋 posi艂ki, przede wszystkim gotowane obiadki, cho膰 chcia艂abym powoli przestawia膰 je na zdrowsze jedzenie, tzn. ju偶 to robi臋 ale ma艂ymi kroczkami :) niestety przeszkadza mi w tym m贸j m膮偶, kt贸ry jest troch臋 takim ignorantem, kt贸ry mimo i偶 wie, 偶e "艣mieciowe" jedzenie(mi臋so te偶 i podaje je dzieciom, najgorsze w tym s膮 jakie艣 przetworzone kie艂basy, kabanosy itp:/) szkodzi, to ma to gdzie艣, bo nie odczuwa skutk贸w tego偶 jedzenia, tzn odczuwa ale nie zdaje sobie z tego sprawy tak jakby, jest ospa艂y szczeg贸lnie po jedzeniu, og贸lnie brak mu energii, pije kaw臋 2-3 razy dziennie(ja nie pij臋 wcale) ale jako艣 nie chce slysze膰 偶e to przez to, 偶e si臋 偶le od偶ywia. Nie b臋d臋 go przekonywa膰, ale moje dzieci chcia艂bym 偶eby si臋 zdrowiej od偶ywia艂y i staram si臋 w tym temacie jak tylko mog臋 :) A u was jak jest? Jak reaguje wasza najbli偶sza rodzina?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77777777
up

Udost臋pnij ten post

Witaj Lili-wanili - ja te偶 borykam si臋 w domu z podw贸jn膮 kuchni膮 i cz臋sto podjadam to i owo chocia偶 wiem, 偶e p贸藕niej b臋d臋 czu艂a si臋 藕le, b臋d臋 oci臋偶a艂a i niewyspana. Jedzenie gotowane uzale偶nia jak nikotyna czy alkohol i zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e proces przechodzenia na surowe jedzenie u mnie b臋dzie d艂ugi, ale ciesz臋 si臋 z ka偶dego sukcesu, nawet 1 czy 2 dni na surowym to ju偶 co艣. U mnie przewa偶nie od 50 - 70 %, najwa偶niejsze to nie zniech臋ca膰 si臋 i d膮偶y膰 do celu.

Udost臋pnij ten post

Witajcie, dzisiaj d艂u偶ej spa艂am, na 1 艣niadanie zjad艂am grapefruita, a p贸藕niej sur贸wk臋 z: marchewki, jab艂ka, cebuli, og贸rka kiszonego, 2 li艣ci sa艂aty zielonej, rzodkiewki z sosem z oliwy + cytryna, mi贸d i mielone siemi臋 lniane. Nie mam pomys艂u na obiad ?????

Udost臋pnij ten post