Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bog urojony

mam pytanie do wierzących w boga

Polecane posty

Gość bog urojony

czy we wrozki i krasnoludki też wierzycie ?

Gość tak nawiasem
przeczytaj moze na poczatek to-madralo-pozniej jezeli chcesz-szukaj wiecej o Catalinie Rivas.Po przeczytaniu-zobaczymy-czy tak dalej bedziesz bluznil swojej wlasnej przyszlosci? http://www.miserere.eu/readarticle.php?article_id=2 Co sie tyczy wrozb-chodzenie do wrozek i tym podobne praktyki sa zakazane przez Jezusa.Moga one prowadzic do opetania.

Gość osa zła
naczytałeś się Dawkinsa i świrujesz? Pozwól ludziom wierzyć w to co chcą, nawet we wróżki i krasnoludki.

Gość
Niech zgadnę - bazujesz na arcydziele literatury światowej pt. \"Bóg urojony\"? Widać żeś świeży ateista, prawdziwi ateiści i agnostycy szanują przekonania innych. Mniej jadu.

Gość bog urojony
ale sie nie pytam czy wierzycie wrozkom w ich przepowiednie tylko czy wierzycie we wrozki , gnomy, krasnoludki itp. ? bo skoro w jakiegos wymyslonego boga wierzycie to moze we wrozki tez, co ? i nie bede czytac jakis bzdur, potrafię myslec SAMODZIELNIE

Gość bog urojony
gdzie ten jad widzicie ? zadałam tylko proste pytanie, z czystej ciekawości, nie wiem skad od razu takie oburzenie

Gość vvbr
ja jestem ateisą ale porównywanie wiary w Boga do wróżek itp. to demagogia . religia ma całą podbudowe teoretyczną , Pismo Święte itp. całą herarchie , kościół a ty to do takiego banału jak krasnoludki przyrównujesz . musisz miec pół mózgu idioto. albo masz 15 lat .

Gość a kto to mowi co
Skad mozesz wiedziec-madralo -czy cos jest bzdura,czy tez nie-dopoki tego nie przeczytasz?To przeczy twojej blogooteorii o rzekomej umiejetnosci samodzielnego myslenia.

Gość bog urojony
wrozki i krasnoludki rownie maja potezna podbudowe teoretyczna, no chyba ze nigdy bajek nie czytałeś.

Gość
Nie zamierzam z Tobą polemizować, od razu widać, że chcesz dowalić katolikom a nie konstruktywnie dyskutować

Gość no ja nie wiezrę w wymyślonego
tylko w Tego, który wymyślił to wszystko

Gość Ja tam nie wierze
Ale w Olimp ,Zeusa Atenę tak !Wkoncu rzymianie i grecy wierzyli w tych bogów ,chociaż roznie ich nazywali .

Gość kłopoty z....ninami
a ja nie jestem ateistą tylko agnostykiem i w ogóle nie mogę pojąc po co jest jakakolwiek wiara czy też religia!?więcej szkód przynosi niż dobrego...wystarczy popatrzeć na historię a i teraźniejszość...czemu nie można byc zwyczajnie człowiekiem i brac odpowiedzialnosc za swoje czyny w pełni...bez kary i nagrody..ot! tak po ludzku...

Gość a kto to mowi co
Bajki porownujesz do Biblii.Nic tylko pogratulowac. Zawsze mnie sie zdawalo ze bajka opowiada o jednym zdarzeniu po to,zeby wyciaganac z niej jakis konkretny moral ktoryby pouczal dziecko o czyms .To wszystko.W Biblii natomiast sa opisane dzieje swiata,narodziny Boga-Czlowieka,jego smierc i zmartwychwstanie.Jest tam opis wszystkich czasow-w tym rowniez naszych.Jest tam opisana filozofia zycia chrzescijanina z konkretnymi odniesieniami i pouczeniami na podstawie konkretnych przykladow z ziemskiego zycia Jezusa. Tak-to taka Krolewna Sniezka.Chyba kpisz porownujac te rzeczy.

Gość a w mitologii
róznych narodów też jest wszystko opisane :)

Gość a kto to mowi co
W jakiej mitologi-co jest opisane.Czlowieku-przeczytaj dokladnie to co napisalem.Ja nie pisze o mitologii.Tam jest napisane znacznie wiecej.

Gość bog urojony
nie chce mi sie tracic czasu na czytanie jakichś wywnętrzen chorej psychicznie baby

Gość bog urojony
chociażby w poemacie o Gilgameszu. Wystarczy trochę zgłebic swoją wiedzę i juz nie bedzie sie taką bezkrytyczną owieczka , ktora łyka wszystkie bajeczki o cudach itp.

wierzyć w krasnoludki, to takie trochę infantylne, ale w elfy mieszkające w roślinach,tak jak Słowianie. Jak sadzę jakieś drzewko albo krzak, proszę jakiegoś elfa by zamieszkał w nim, a roślina będzie rosła bujna i ładna pod opieką tego duszka.

Gość a kto to mowi co
Ponadto-dobrze zauwazyles ze to co dotyczy innych narodow-to mitologia.Natomiast w odroznieniu od mitologii,jezeli wykarzesz odrobine dobrej woli mozesz sprawdzic,skonfrontowac Biblie z faktami.W ktoryms Discovery naukowcy zajmuja sie wlasnie takimi badaniami.Jest juz udowodnione to,ze wszystkie jak dotad badane przez nich opisy z Biblii pokrywaja sie z autentycznymi wydarzeniami,ktore faktycznie mialy miejsce.

Gość autora TEMATU ZAPRASZAM TUTAJ
ta ta jasne jan pawel 2 tez uzdrawiał jak mi dasz tysiaka to ci powiem ze widziałem co chcesz

Gość bog urojony
ale mi odkrycie ,ze zył ktoś taki jak jezus, to jest przeciez postac historyczna. Ale nie opowiadaj,ze bajki o zmartwychwstaniu i cudach są potwierdzone naukowo, bo się kompromitujesz

Gość a kto to mowi co
"bog urojony nie chce mi sie tracic czasu na czytanie jakichś wywnętrzen chorej psychicznie baby" Brak jadu?. Falszywe bezpodstawne oskarzenie. Brak umiejetnosci samodzielnego myslenia. Umysl madry,inteligentny nie wydaje zadnych opinii pochopnie-bez zbadania problemu.Tymbardziej gdy sprawa dotyczy jego wiecznej egzystencji po krociutkim zyciu.

Gość bog urojony
po co od razu 2 tysiaki , wystarczy jakaś choroba psychiczna lub lekki niedorozwój umysłowy , od razu jezus do ciebie przemawia z krzyza i zakłada ci obraczke na palec, jak chorej psychicznie faustynie Kowalskiej , ktora na dodatek ledwo umiała czytac i pisac, no ale swieta jest.

Gość bog urojony
mylisz pojecie to nie jest jad tylko RACJONALIZM