Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksennnaaaa

Do posiadaczy kotow - Kocurek czy Kotka?

Polecane posty

Gość ksennnaaaa

Mam zamiar w przyszlym roku przygarnac sobie malego kotka. Zdecydowam sie na rase brytyjska ktrotkowlosa. Juz teraz chche sie dobrze do tego przygotowac. Poniewaz kompletnie nie mam doswiadczenia z kotami, mam pytanie, ktora plec lepsza? Kocurek czy kotka? Podobno kotki przed sterylizacja przechodza bardzo meczaca ruje (dla niej jak i dla domownikow), za to kot przed kastracja znaczy teren moczem w mieszkaniu, przez co powstaje bardzo nieprzyjemny zapach. Prosze o porady znajacych sie na kotach! Bylabym wdzieczna.

Gość uwaga stara panna

Gość Ezeye
Własnie patrzę na mojego kota, który lezy teraz na mojej poduszce w dziwnej pozycji od rana i mówię - weź KOTKĘ. Pozatym problemu rujki mieć miec będziesz, gdy kotkę wysterylizujesz. Uchroni to ją też przez roznymi chrobami (ropomacicze, nowotwor sutka itp). Kotki są przewaznie bardziej proludzkie co moge wywnioskowac obsewujac mojego kota, ktory moj dom traktuje jako noclegownie i jadłodajnie i nie przyznaje sie, ze mnie wogole zna. A itak go uwielbiam i kazde jego wejscie do domu z ogonem wyprostowanym do gory i z wzrokiem łaskawcy daje sie pogłaskać.

najlepiej się czują jak są razem - kotka i kocur :D :D tak jak my ludziki :D

Gość ale jajaooooooooooo
Zdecydowanie- kotkę Po sterelizacji ,kotka jest słodka.Miałam kocury ,owszem kochałam je ,ale to nie to.Teraz mam 3 wysterelizowane koteczki.Są CUDOWNE!!!!!!

Gość ksennnaaaa
Kiedy kotki przechodza pierwsza ruje??

moja jak miała około 8-9 miesięcy jak zacznie wołać chłopaków :D to będziesz wiedzieć :D

Gość o zesz........
czyli sterylizujac kotke przed 8 miesiacem nie dojdzie do rui? W jakim wieku najlepiej sterylizowac?

Gość świeżo upieczony weterynarz
Średnio miedzy 6 a 10 miesiącem życia. Zalezy od tego, kiedy kotka osiągnie całkowitą dojżałośc płciową.

ja ją zaraz po pierwszej . tak podobno jest dla niej najlepiej ,żeby przeszła tą pierwszą :)

Sterylizację przeprowadza się po pierwszej rui (kotka nie musi a nawet nie powinna raz urodzić).

Gość ksennnaaaa
Nie potrafie sie zdecydowa. Chyba raczej wolalabym kotke, ale strasznie boje sie tej rui, sasiedzi mnie zabija :)

nie można dopóścić aby kotka w rui uciekła z domu. Kotka będzie próbowała uciec w poszukiwaniu samca i najczęściej już nie wróci. częstotliwość i czas trwania rui też jest różny - kotka ma ruję co miesiąc lub co kilka miesięcy, ruja trwa od 2 dni do 2 tygodni (u młodej kotki ruja trwa krócej).

Gość ksennnaaaa
bo podobno kotka przez wiele godzin bardzo glosno miauczy i placze?? 'Boje sie, ze bede miala przez to problemy z sasiadami.

Gość tjaaaaa....
od znajomych kociarzy wiem, że sympatyczniejsze są kotki sama miałam kotkę i była przecudowna, "dbała" o mnie jak np. marzły ma stopy w nocy czy bolał brzuch albo głowa:) Kocury są dużo bardziej niezależne

Ja miałam jednego kocurka i dwie kotki, I zdecydowanie wybieram kotke. Sa one bardziej zadbane niż kocurki, ale lepiej je wykastrować, bo ruia będzie ja bardzo męczyć....Wczesniej miałam kotke taką delikatną,grzeczną, a tą co mam teraz jest straszna zołzą.,ale i tak ja kocham:P

Gość dziewczyna z dużym nosem i
uwaga, weterynarz z dyslkcją, tzn nieuk co w życiu książki nie przeczytał.....

Moja również była po pierwszej kastrowana, tak jest najlepiej,pani weterynarz tak powiedziała.Najlepiej skontaktuj się z dobrym weternarzem,który Ci wszystko dokłądnie powie i doradzi:)

kot jest przecież bardzo cichym stworzeniem - nawet go nie słychać jak chodzi :) czasami nawet nadepnę któregoś :( to zależy - mój kot jest strasznym pieszczochem a kotka właśnie - jak chcę to przyjdzie :) jak masz warunki to bierz dwa - będzie ubaw po pachy :)

Gość Ciemnooka Panna
Zdecydowanie kotkę! Kocury są często nieobliczalne, po kastracji albo łagodnieją albo w ogóle w łeb dostają. Kocica zawsze będzie fajna (chyba,że bardzo źle ją wychowasz), jak ma ruje, no to lepiej, żeby miała młode, jak nie chcesz młodych to musisz ją wysterylizować, bo jak będzie miała ruję to zwariujesz.

To, że ma ruje nie oznacza, że musi dojść do zapłodnienia,absolutnie! Zdecydowanie odradzam.

Gość ksennnaaaa
Fredek dzieki za wskazowki, ale powiedz mi, jak to jest jak kotka przechodzi ruie. Czy jest bardzo glosna?? Mieszkam w wynajetym mieszkaniu, boje sie, ze sasiedzi beda mieli z tym problem, jesli kotka bedzie przez pare dni, glosno miauczec i plakac.

Gość a ja mam dwa kocury i kotkę
z tej menażerii najbardziej pieściate są kocurki, kotka co najwyżej ale tylko w nocy przyjdzie spać do mojego łóżka

pokazuje pupcie :) wtedy i oczywiście woła chłopców :) ale ,żeby było głośno czy coś z tych rzeczy to nie . No chyba ,że masz upierdliwych sąsiadów - to oni znajdą każdą rzecz do awanturki :(

Gość ksennnaaaa
ok. to mnie uspokoiles :). Mimo wszystko nadal nie potrafie sie zdecydowac:(.

najlepiej po prostu po pierwszej rui pójdź do weterynarza z nią i tam uzgodnij co i jak :) ja nadal proponuje 2 kotkę i kota :D

Gość ksennnaaaa
Czyli moje obawy sa nie bezpodstawne :(. Kotka potrafi byc bardzo glosna podczas rui: Kotka bardzo mocno łasi się do wszystkich domowników, zaczyna ocierać się o różne przedmioty, przewraca się na podłogę i wywija w najrozmaitsze strony. Czasem towarzyszy temu miauczenie, które może stawać się coraz głośniejsze, przechodzić w długie i wyjące odgłosy, a czasami nawet w nienaturalne dla ludzi dźwięki.

Gość ksennnaaaa
Na 2 kotki naraz nie moge sobie narazie pozwolic. Na poczatek 1, a potem zobaczymy.

Kotka bardzo mocno łasi się do wszystkich domowników, zaczyna ocierać się o różne przedmioty, przewraca się na podłogę i wywija w najrozmaitsze strony. jakbyś opisywała mojego kocura :) jest jakby co po sterylizacji a co do odgłosów to nie jest tak źle :) po pierwszej idź z nią i będzie dla niej i dla Ciebie lepiej :)