Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takaSobieDziewczyna21

tabletki anty

Polecane posty

czyli co mi moze po nim byc?

Gość anka 156
no ja po diane fatalnie sie czulam okropnie ale mialam innego gina jakas taka zdiwna baba wciskala mi ze to mala dwka hormonow!! ale juz zmienilam gina i tabsy tez i biore yasminelle od pol roku i jest ok

yasminelle to najlepsze pod względem działania na organizm tabletki na rynku. Nigdy bym nie kupiła jakichś tanich świństw, nigdy. Albo nie rozumie ludzi którzy chodzą na NFZ do ginekologa...

ale to jest ich sprawa gdzie chodza i jakie tabletki chca brac ;)

Gość ktooos
mi ginekolog przepisał YAZ a jestem młodą kobietką, jeszcze dziewicą a słyszałam że są dobre właśnie dla młodszych kobiet bo mają najmniej hormonów. a mam takie pytt do kobietek ktore biora tabletki, może niezbyt zwiazane z tematem. tabletki daja nam 99% gwarancji ze nei zajdziemy, wiec jest 1% niebezpieczenstwa. mimo to dajcie swoim facetom tak normalnie dochodzic w sobie?

Gość zola1987
ja biorę Jasmin co prawa kosztują 40 zł ale jestem bardzo zadowolona. Na Twoim miejscu raczej nie kupywała bym tych do 10 zł mają bardzo dużą dawkę hormonów, która może spowodować przybranie na wadze, spadek libido itd. Polecam Ci Microgynon który brałam na początku, mimo, że to stare tabletki są naprawdę bardzo dobre a kosztują ok 12-15 zł. Oprócz tego Novynette ale już za ok 20 zł. Stosując tabletki nie musisz się dodatkowo zabezpieczać tylko pamiętaj by je zażywać o stałych porach

Gość frufru
"takaSobieDziewczyna21 - ja wole jakies tanie bo mnie na droższe nie stac a poza tym wg mnie to glupie wydawac gdzies ok 40 zł ;] skoro tak samo dzialaja ;] tylko oczywiscie musza bcy dopasowane do mojego organizmu" droższe mają to do siebie że mają np nowoczesniejsze składniki. np. Yasmin ma w składzie drospirenon zamiast levonorgestrelu - drospirenon ma takie samo działanie, ale budową chemiczną nawiązuje do pewnej grupy środków moczopędnych - dzięki czemu nie występuje zatrzymanie wody w organizmie (nie puchnie się!). Yasminelle i Yaz mają taki sam skład, tylko jeszcze mniejszą dawkę hormonów, co jest wazne dla osób mających problemy z wątrobą i nerkami. Ta grupa tabletek jest polecana dla kobiet z problemami ciśnieniowymi - nie skacze po nich cisnienie. Mercilon/Marvelon/coś tam jeszcze nie pamiętam co mają zamiast levonorgestrelu dezogestrel - substancję nowej generacji o znikomym działaniu androgennym. Nie tyje się po nich tak jak po starociach. Stosowany w Logeście/Femodenie itd gezoden nie wykazuje działania estrogennego - moze byc stosowany u kobiet obciążonych dziedzicznie skłonnością do powstawania nowotworów estrogenozależnych (rak peirsi). Levonorgestrel stosowany jest obecnie TYLKO w kilku preparatach - w Diane35/Microgynonie/Rigevidonie oraz w...Postinorze/Escapelle (tak, tu mozna sie zastanowic...). Fajnie, działa antykoncepcyjnie. Fajnie, poprawia cerę (ale przy okazji zwiększa skłonności do tycia). Wszystko fajnie. Ale czy dla tych kilku złotych oszczędnosci warto masakrować sobie m.in. watrobę?... za 14-16 zł miesiecznie dostaniesz Cilest, mniej hormonów, bezpieczniejszy skład. nie warto zainwestować w siebie?... oczywiscie zrobisz jak uwazasz :)

Gość frufru
"ktooos - a mam takie pytt do kobietek ktore biora tabletki, może niezbyt zwiazane z tematem. tabletki daja nam 99% gwarancji ze nei zajdziemy, wiec jest 1% niebezpieczenstwa. mimo to dajcie swoim facetom tak normalnie dochodzic w sobie?" owszem, od ok. 10 lat. Dzieci brak, mimo ewidentnej płodności wykazanej badaniami robionymi w przerwach brania. ten 1% wynika ze zdarzen losowych (wymioty zanim pigułka się wchłonęła) albo z niechlujstwa w braniu (opóźnienia, zapominanie, zażywanie z innymi lekami obniżającymi skutecznosc). wystarczy pamiętać o tym żeby brac regularnie i porzadnie i jest OK.

Gość eh masz problem dziewczyno
przedewszystkim musi Ci ginekolog zrobic badania na hormony tak sie dobiera tabletki a nie cena a te za 3 zł to najwieksze go..............o jakim slyszalam, to sa stare tabletki starej generacji,jak nie masz kasy na tabletki to nie wspolzyj a jak Ci przepisze drozsze to co ? przy regularnym braniu ja mam jedna godzine brana tabletek 7 rano , bez wymiotow i biegunek ani brania antybiotykow jest 99% ten 1% zalezy tez od tego jak twoj organizm reaguje na tabletki,u niktorych kobiet pomimo ze stosuja tabletki dochodzi do antykoncepcji. skoro boisz sie zeby chlopak konczyl w tobie to widocznie jestes za mloda i oboje jestescie nie dojzali ,bo jesli bedzie wpadak a zawsze sie z tym tzreba liczyc,

Gość abcdefgh0000
wcale sie nie boje !!!!! zawsze w emnie konczy i co płacze? :|:|:| a tak do twojej swiadomosci to juz mam badania porobione!! wiec zostaw ten swoj komentarz do siebie jesli nie wiesz o co kaman :/ i niedojrzala jestes ty !!!! nie znasz mnie to sie nie wypowiadaj !!! nienawidze takich ludzi wrrrrrr :/ powyszczelaćććć

Gość ktooos
te ad. niedojrzałości to chyba do mnie było. nie rozumiem jaka jest zależność między nieodpowiedzialnością itp a obawie przed dochodzeniem we mnie? przecież wszystko może się zdarzyć, istnieją kobiety, które mimo poprawnego brania tabletek zachodzą w ciążę, jest ich mało ale może akurat ja jestem jedną z nich. to chyba właśnie kwestia dojrzałości że jeśli ktoś decyduje się na seks a nie chce mieć dziecka to tak się zabezpiecza i o to dba, aby nie wpaść.

Gość frufru
nie, nie istnieją takie kobiety. ten 1% zachwiania pewności tabletek to przypadki osób które brały piguły w sposób niepoprawny. tzn że moze i łykały codziennie i regularnie, ale np z antybiotykiem osłabiającym działanie. poprawne branie antykoncepcji oznacza branie jej tak aby mogła zadziałać. jak zadziała - ciąży nie będzie. finito.

Gość ktooos
a moje zdanie jest takie że nic nie daje Ci 100% pewności

Gość frufru
owszem, daje. wstrzemięźliwość seksualna :)

Gość ktooos
hehe no tak, z tym się akurat zgodzę :) w innym topiku wyczytałam że orientujesz się w tej branży. dziś będzie 3 dzień brania moich tabletek i tak się zastanawiam skoro te dwie wziełam o 22 to moze teraz zmienic np na 18 i juz ciagle brac o 18 ?

Gość frufru
mozesz. jesli masz słabe tabletki (yasminelle lub yaz) to mozesz ewnetualnie przechodzić do 18 po godzinie dziennie - dziś o 21, jutro o 20 itd., bedzie pewniej.

Gość ktooos
ok. i tak zrobię :-)

Gość ana_banana
Do frufru: Ciekawi mnie jak wyglądają takie badania płodności? Napisz coś więcej. Jest to badanie płatne? Czy wykonuje się je tylko z zalecenia lekarza, czy można o nie poprosić? Za odp będę wdzięczna :) PS. Ja od 10 mc-y zażywam Novynette i jestem zadowolona ;)

Gość kotka222
kazde tabletki o ile bedziesz zazywac suminnie i regularnie ochrionia cie przed ciaza. problem w tym ze te tansze tabletki czesciej daja skutki uboczne powniewaz zawieraja wiecej hormonow. ale nie zawsze tak jest, drozsze nie zawsze jest lepsze. moja kumpela zazywa harmonet jkosztuje cos kolo 30 zl i bardzo go sobie chwali.

Gość smutnaa911
no ok ale ja wole tansze ;)) a jak to jeszce ejst z tymi tabletkami. Rozmawialam z mama o tym i ona mowila ze jak byrała tabletki i dostala np okres 12 to musiala od tej 12 tabletki zaczac... teraz tez tak jest?

Gość frufru
"Ciekawi mnie jak wyglądają takie badania płodności? Napisz coś więcej. Jest to badanie płatne? Czy wykonuje się je tylko z zalecenia lekarza, czy można o nie poprosić?" są to badania poziomu we krwi hormonów (podstawa to LH, FSH, progesteron) w określonych dniach cyklu. poproś lekarza o skierowanie - każdy hormon kosztuje kilkanaście do kilkudziesięciu złotych, na skierowanie bedzie taniej albo bezpłatnie. poza tym ważne jest zeby lekarz ułożył Ci schemat badań - istotne jest w którym dniu cyklu bada się dany hormon. do tego testy owulacyjne i określanie przyrostu endometrium. jesli występuje owulacja, endometrium przyrasta odpowiednio i wyniki badań się adekwatne do konretnej fazy cyklu - nie ma bata, musisz być fizjologicznie płodna. badania wykonuje się w przerwie w braniu piguł, po przynajmniej jednym "czystym" cyklu. to tak w skrócie.

Gość frufru
nie, nie jest tak. mama coś źle zrozumiała. jesli dostaniesz piguły jednofazowe to wszystkie w blistrze beda mialy ten sam sklad wiec jeden pies od której zaczniesz. zalecane jest zacząć od tej podpisanej odpowiednim dniem tygodnia - bedzie łątwiej sprawdzic czy juz dzis bralas czy nie.