Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzialennka

INTERPRETACJA WYNIKOW ! prosze.

Polecane posty

Gość madzialennka

LH 5.38 mlU/ml norma [ 0.1 -14,7 mlU/ml] Prolaktyna 21.3 ng/ml norma [ 1,2-25.0 ng/ml] Progesteron 1.29 ng/ml norma [4,5-17,8 ng/ml] Estradiol 28,3 pg/ml norma [ 27,0-246.0 pg/ml] TSH 1.64 ulU/mL norma [ 0.25-4.0] FT3 5.41 pmol/L norma [ 2.76-8,0] FT4 19.4 pmol/L norma [10.3-24,4] Badania zrobione w 32 dniu cyklu.

Gość wszystko masz w normie

Gość madzialennka
Progesteron 1.29 ng/ml norma [4,5-17,8 ng/ml] ten progesteron chyba jest za niski ;/

Prolaktynę, lh, fsh i estradiol robi się między 2 a 4 dc, progesteron 7 dni po potwierdzonej owulacji - tylko wtedy te wyniki są miarodajne.Źle wpisałaś normy. MUSISZ przepisać wszystkie normy , czyli: dla fazy folikularnej, okołoowulacyjnej i lutealnej by móc stwierdzić w jakiej fazie się znajdujesz (estradiol, lh, progesteron).Z obecnych wiadomości można jednoznaczni stwierdzić tylko to, że tarczyca jest na pewno ok (tsh, ft3 i ft4).

Gość madzialennka
LH 5.38 mlU/ml faza folikularna 1.1-11.6 mlU/ml srodek cyklu 17.0-77.0 mlU/ml faza lutealna 0.1 -14,7 mlU/ml Prolaktyna 21.3 ng/ml norma 1,2-25.0 ng/ml Progesteron 1.29 ng/ml faza folikularna 0.33-1.2ng/ml srodek cyklu 0.48-1.72 ng/ml faza lutealna 4,5-17,8 ng/ml Estradiol 28,3 pg/ml faza folikularna 20.0-160.0 pg/ml srodek cyklu 120,0-500,0 pg/ml faza lutealna 27,0-246.0 pg/ml TSH 1.64 ulU/mL norma [ 0.25-4.0] FT3 5.41 pmol/L norma [ 2.76-8,0] FT4 19.4 pmol/L norma

Gość madzialennka
wizyte mam dopiero 16 czerwca ,jak to jest z tym progesteronem ?

Gość progesteron
jest niski w drugiej połowie cyklu jeśli nie było owulacji

Estradiol skrajnie niski. Pęcherzyki nie dojrzewają. To prawdopodobnie będzie do obserwacji (a badania do powtórzenia).Progesteron wskazuje na nieprzebycie owulacji. Lh prawidłoweProlaktyna za wysoka ale może być zafałszowana przez nie wykonanie w odpowiednim czasie (między 2 a 4 dc).

Gość madzialennka
czyli jestem bezpłodna ? a to moj pierwszy miesiac po odstawieniu antykoncepcji . a prolaktyna moze byc wysoka bo mi leki ja pobudziły ;/

Gość no to wszystko jasne
jeżeli jesteś po dostawieniu tabletek to i tak masz ładne wyniki widocznie musisz trochę poczekać na owulację...a prolaktynę masz w normie i na wynik nie wpływa dzień cyklu...

Gość nie pisze się
bezpłodna tylko niepłodna.....chyba wiesz jaka jest rożnica :P

Dokładnie, niepłodna, czyli czasowo ubezpłodniona (a kiedy estradiol zacznie wzrastać to już tylko sam wie). Organizm potrzebuje średnio pół roku na powrót do prawidłowego działania po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej i takie zawirowania jak u Ciebie, w takiej sytuacji - nie sa niczym nienormalnym.

Gość madzialennka
hmm wybaczcie 'BEZpłodnosc' hehe ,przestraszyłam się tych wynikow ,brałam hormony 3 miesiace (plastry) ,lekarz przepisał mi je bez zadnych badan ;/ ,przewiało mi ostatnio jajniki (bolal mnie) wiec moze to tez ma wplyw na wynik ?

Gość madzialennka
ngLka Ty jestes tu specjalistka =P

:)Nie, przewianie nie ma związku z wynikiem. Hormony, które badałaś, są w większości hormonami wydzielanymi przez przysadkę.

Gość madzialennka
zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz ,czy niska waga moze miec z tym cos wspolnego ? (przy 162 waze 46kg)

Przecież napisałam, że po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej takie zachowanie hormonów jest całkowicie normalne. Nie ma sensu szukać źródła w innym punkcie jeśli nie minęło pół roku. To NIE jest nieprawidłowość, to norma. Wymagasz od organizmu by zaczął pracować na zwiększonych obrotach natychmiast po odstawieniu tabletek. To nie takie hop siup, organizm to nie zegarek.

wyniki hormonów w dużej mieże zależą od tego w którym dniu cyklu jesteś. Jeżeli chcesz poznać naprawde czy twoje wyniki są prawidłowe powinnaś sie udać do ginekologa.

Gość madzialennka
to byla faza folikularna ,dostałam okres.