Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trawa jest zielona i mokra

Co odpowiedziec na pytanie dziecka GDZIE ROŚNIE MIĘSO?

Polecane posty

syn ma 5 lat i zadał mi dziś to pytanie, poiwedziałam, że przeczytam o tym i mu powiem

Gość jak to co
prawde

Gość a to mięso gdzieś rośnie
Powiedz że jest sobie świnka, i ona daje mięsko, jak nie chcesz mówić że jest zabijana to powiedz po prostu że je daje tak jak kura daje jajka a krowa daje mleko

5 lat to chyba czas,zeby mu powiedziec prawde...sorka,ale ja mialam duzo mniej jak jezdzilam na wies i widzialam jak babcia obcinala kurze glowe,jak szalchtowali swinie... po prostu wlacz mu discovery i niech zobaczy lwa zjadajacego zebre czy cos..a potem powiedz,ze ludzie tak sa skonstruowani,ze jedza i owoce i iwarzywa i miesko,wtedy sa zdrowi..i ze farmerzy,ktorzy zwierzatka choduja,a potem je jemy.przeciez w tym wieku nie bedziesz mu bajek wciskac

tzn mam 5letniemu dziecku opowiedzieć że zwierzęta są zabijane?

Gość powiedz ze mieso rosnie
swini na d...ie

trawa jest zielona i mokra syn ma 5 lat i zadał mi dziś to pytanie, poiwedziałam, że przeczytam o tym i mu powiem powiedz z ludzie zabija zwierzeta

Gość Arla siltumatum
O mój Boże!!! A co masz innego mu powiedzieć? Nie przesadzaj z tą ochroną, bo urośnie z niego mały imbecyl

Gość eferalgan pińcet
"słuchaj synu, łapie się np. świnke czy krówkę, wiąże się jej nóżki liną żeby sie nie rzucała za bardzo, berze sie tasak ucina się główkę, zwierzątko już nie żyje wtedy obdziera się jej futerko czy skórkękroi się mięsko na kawałeczki i zawozi do sklepów skąd mamusia przynosi mięsko na kotleciki. Zgadnic co dziś na obiadek?"

tak..pokaz mu zestaw mala farma..szkoda,ze nie macie rodziny na wsi,bo juz by dawno wiedzial...mi zawsze jak jechalismy do babci mowili,ze babcia specjalnie dla mnie kurke zabije i zrobi rosol..i jeszcze ja jako wazny czlonek rodizny dostawalam serduszko do rosolu..i zyje i nie mam skrzywienia.wazne,zeby zwierzaki szanowac,dac im lekka smierc,sam fakt smierci jest naturalny

jeśli uważasz , że to nie czas- to nie słuchaj mądrych doradzaczek znasz wrażliwość swojego dziecka i sama wiesz - jaka prawdą i kiedy go oświecić świnka daje mięsko jest wystarczające

tak szczerze-to cie uoscili...serduszko do rosolu...mniamm

swinaka daje miesko...pewnie.tylko ten dzieciak zaraz pojdzie do szkoly i co wtedy?

dzięki za wypowiedzi postanowiłam: na razie powiem tylko, że mięso jest od zwierząt, a jeśli będzie się wypytywał szczegółów to powiem, że nie wiem, bo tym się zajmują inni ludzie

Gość guma balonowaaaa
tak, tak- swinka daje miesko a bocian daje dzieci :D:D

przeciez nie dajesz mu tylko czytsego miesa,pewnie juz udko jadl..to chyba latwiej na przykladzie udka wytlumaczyc,ze to nozka kurki

Gość tak to dziecko
dopiero skrzywdzisz.nie mozna sie wymigiwac od trudnych pytan.dziecko chce wiedziec trzeba je uswiadomi. w koncu dowie sie ze je oklamalas i wtedy straci do ciebie zaufanie

to straci do ciebie szacunek, że takiej prostej sprawy nie umiesz się dowiedzieć :) a na jakiej podstawie twierdzisz, że prawda mu zaszkodzi? bo moje dziecko jest bardzo wrażliwe, ale jakoś nie wpadło w traumę ;) po prostu przyjęło do wiadomości dzieci są mądrzejsze niż myślimy zapyta w przedszkolu i wyjdziesz na idiotkę ciekawe, jak zamierzasz z nim rozmawiać, kiedy zapyta skąd się wziął... :D:D:D

Gość sercccce
ja uważam,że 5 latek to chyba powinien takie rzeczy juz wiedzieć,nie sądzicie?Pewnie,ze nie musisz opowiadać szczegółowo jak ubija się świnie czy takie tam,ale jak powiesz,że niektóre zwierzęta są hodowane w gospodarstwach po to żeby ludzie mogli je zjeść.Wytłumacz,ze to nie jst piesek ani kotek,że z takimi zwierzętami sie nie zaprzyjaźniamy i nie dajemy im imion.Wytłumacz kto to jest rolnik,pokaż jakieś zdjęcia jak rosną swinie czy kury.Nie róbcie z dzieci kaleki.Dzieci na wsi doskonale wiedzą skad jest kura na niedzielny obiad i myslicie,ze sa jakieś ułomne albo traumę przeżywaja co tyydzień??Potem są takie sytacje,że dziecko nie wie jak wygląda kura,jak świnia czy krowa

Gość mieso rosnie
na kosciach:classic_cool:

Gość podniose bom ciekawa co
zacznijmy od teo ze dzieciak nie zapytał skad sie bierza a własnie GDZIE ROSNIE MIESO-troche dziwne pyt jak na 5 cio latka

powiedz po prostu : zwierzaki takie jak świnki, krówki itd są chodowane na mięsko, żeby człowiek mógł się nimi żywić. Mięsko pochodzi od zabitych zwierzaków. Nic w tym strasznego tak powiedzieć, jak dorośnie to dopiero ujrzy zło świata :P

Gość powiedz ze
mieso rosnie na lakach lub w stajni :)

Gość o jezu cos strasznego
tak..pokaz mu zestaw mala farma..szkoda,ze nie macie rodziny na wsi,bo juz by dawno wiedzial...mi zawsze jak jechalismy do babci mowili,ze babcia specjalnie dla mnie kurke zabije i zrobi rosol..i jeszcze ja jako wazny czlonek rodizny dostawalam serduszko do rosolu..i zyje i nie mam skrzywienia.wazne,zeby zwierzaki szanowac,dac im lekka smierc,sam fakt smierci jest naturalny tragedia!!!

ło matko! Moje dziecko ma trzy lata i wie skąd sie bierze mięsko, mimo ze ja go nie jadam:o

O rany.. Powiedz że farmerzy hodują specjalne zwierzęta, świnki i krówki, które dają nam mięso, że to mięso jest zdrowe i dlatego je jemy. Nie musisz od razu mówić, że zwierzęta są zabijane, że leje się krew, śmierć i tak dalej... Powiedz to delikatnie, ale nie ściemniaj, bo dziecko jest już duże.

Gość żenada do kwadratu...
tak, i jeszcze może powinna przyprowadzić do domu świnię i zabić ją na oczach dziecka, żeby widziało DOKŁADNIE , gdzie rośnie mięsko !!!!!! jesteście żenujące

Gość wegetariankawegetarianka
dlatego moje dziecko jest jaroszem i niemusze opowiadac o tym jacy ludzie są okrutni wegetarianizm jako jedyna zdrowa dieta!