Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nioooom

Co sądzicie o uniwersytecie KUL? Czy to dobry uniwersytet?

Polecane posty

Gość Nioooom

Czy jest to dobry uniwersytet według waS? Warto tam składac papiery na studia?

Gość Nioooom
A dlaczego nie Kul?

Gość kijowo owo
bo to uniwerek katolicki.

Gość kulwa
a ja jak najbardziej polecam KUL:) skonczylam studia rok temu i mam swietne wsomnienia:) to ze jest katolicki tak naprawde nie wiele zmienia. za to atmosfera jest super panie w dziekanatach przemile, profesorowie bardzo sympatyczni:) studiowalam na umcs przez rok i nie zaznalam podobnego traktowania:)

Gość kulwa
kilka chwil bardzo uogolniasz, sa kierunki na ktorych poziom jest wyzszy niz na umcsie i sa takie na ktorych jest nizszy:) a co masz na mysli piszac o rekrutacji?

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaloa
A co chcesz studiować na KUL-u?

Gość studiuje na KULu i sądzę
że jest fajnym uniwerkiem, na prawdę to że jest katolicki nie utrudnia mi życia mimo że jestem ateistką :), jeśli chodzi o umcs to mam znajomych którzy tam studiują i poziom na KULu jest wyższy na pewno, nie wiem czy na wszystkih kierunkach, zapewne nie, ale na kilku humanistycznych na pewno:) poza tym KUL ma swój niesamowity klimat, atmosfere której nie da się zastąpić, ja nie żałuję że tutaj trafiłam choć był to przypadek.

moja siostra jest na UMCS nie chciał iść na KUL Na jeden kierunek nie dostała się na UMCSie za to na tym samym kierunku na KULu byłą jedną z pierwszych na liście

No tak, na KULu jest wykład Biblia i później jest wykład Katolicka Nauka Społeczna JPII, tak naprawdę to wiadomo że na wykłady nie trzeba chodzić, więc jeśli komuś tak bardzo uwiera to umoralnianie na siłe to nie musi, z zaliczeniem tych przedmiotów także nie ma problemu większego, np. my wpisy z Biblii dostaliśmy w zasadzie w prezencie bo nam wtedy aulę zajęli przez przypadek jacyś ludzie którzy sobie tam urządzili sympozjum:P ale że je trzeba zaliczyć to wiadomo, taka specyfika tego uniwerki i albo się ją polubi albo nie :)

Gość ewelinnna
Na UMCS trudniej się dostać.Ale niektóre kierunki na KUL-u są na wyższym poziomie.Ja skończyłam UMCS i nigdy nie poszłabym na KUL.Zresztą szukając pracy, spotkałam się z przypadkami,że nie chcieli zatrudniać po KUL-u.

Gość Nioooom
Chce studiowac filologie angielska

Gość kulwa
wiesz dostac sie moze jest latwiej na kul ale utrzymac sie na studiach i skonczyc je to juz inna bajka:)

hehe no nie powiedziałabym :D dostać się jest najtrudniej zawsze i wszedzie bez wyjątku, utrzymać się to jest faktycznie bajka bo na pewno z KULu Ciebie nie wyrzucą:P

Gość kaloryfer18
w ogóle to odradzam studiowanie na takim zadupiu jak Lublin :P

nie!! nie można odradzać doradzać itd miasta kurna, przecież każdy preferuje co innego, zatem jesli ktoś lubi mniejsze ale urokliwe miasta, a nie a nie głośne brzydkie typu Łódź czy Warszawa no to co zrobić, ja się z Lublinie fantastycznie czuję, fakt, nie ma tu perspektyw ale za to fajni ludzie i fajny klimat, zależy co kto lubi, praca może nie ale studia dla mnie super:)

Gość Karolinnnea
Wg mnie kul jest malo prestizowym uniwerkiem. Jak chcesz isc na prestzowy uniwerek to wybierz warszawe, wroclaw, lodz albo gdansk, poznan albo krakow

Gość Pinokolodo
UMCS LEPSZY

Gość svasdgwwrgwgb
podobno duzo gejów sie na KULu panoszy. niektóre kierunki sa przereklamowane . a tak poza tym uniwersytet jak akzdy. panoszy sie nepotyzm i tyle

Gość svasdgwwrgwgb
studiuje na KULu i sądzę- na anglistyce wyrzucaja po 1 roku 1/3 roku !!!

Gość svasdgwwrgwgb
Karolinnnea- podzelam twoja opinie , ale z tym gdanskiem dojebałas!! oba lubelskie uniwerki sa lepsze niz gdanski !!!

No sory nie obrażać mi proszę Lublina, może nie należy do największych miast w Polsce, ale ma coś w sobie. I zarówno KUL jak i UMCS są bardzo dobrymi uniwerkami!

Gość hahhha
Też sądziłam że UMCS jest lepszy niż KUL.Jednak porównując moje studia i siostry - wcale tak nie jest.Studiujemy ten sam kierunek - na UMCS przerabiają okrojone partie materiału, na KULu mam napewno dużo więcej nauki.Bardziej przystępni wykładowcy - tam są poprostu w większości chamscy ( Wydział Prawa),czasem trzeba po kilka razy zaliczać kolokwium - i nie mówię tu o leniach bo siostra dobrze się uczy.Atmosfera nie jest chyba taka jak u nas:) No i stare budynki. Minusy na KULu - niewygodny plan - jak sobie nie ustawisz to zajęcia są nawet do 21.No i dodatkowe przedmioty - Biblia i KNS, ale na to mało osób chodzi, ja nie chodziłam i zdałam.Na prawie i administracji dodatkowo łacina, na UMCS chyba nie ma.Na KUL dużo wyższe stypendia socjalne ,naukowe także ale wymagana jest już wyższa średnia niż na UMCS. Od tego roku KUL wprowadził egzamin licencjacki z materiału z 3lat ( 100 tez, ktore wczesniej wszyscy znamy) zamiast pracy licencjackiej ( na kierunku administracja napewno tak jest nie wiem jak na innych).

Gość Niooom
Ja ide na uzupelniajace studia, nie na licencjackie. Ide na studia II stopnia.

Gość NREEMREM
Łee ja bym nie przyjal kogos z kulu bo bym uwazal ze jest bardzo wierzacy i ma niepoukladane w glowie i do tego radia rydzyka slucha

Gość Psychologia na KUL-u
Czy to nie z Kul-u byla tu na kafe jakas panienka psycholog co udowadniala naukowo, ze szczesliwe sa tylko te kobiety , ktore maja w zyciu tylko jednego partnera?

Gość BNabeo
Wg mnie to sredni uniwerek. Najlepsze to UW, UJ, UAM

Gość lekorka ang.
Jest na 8 miejscu w rankingu. Nie jest jednym z lepszym ale nie jest i najgorszy

Gość perrrrye
wg mnie nie jest jakis super, ale na pewno lepszy niz jakis w bydgoszczy czy w bialymstoku