Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alex901

opieka nad chorym leżącym

Polecane posty

jak się opiekować chorym leżącym? co jest do tego potrzebne? jak pomóc takiej osobie przy załatwianiu potrzeb fizjologicznych?

Gość aśka**
ponawiam temat.mój chory leży, nie siada, nie wstaje, rusza rękami, mówi. proszę o jakieś rady jak go sprawnie np. myć, karmić.

Gość to nie to forum
mnostwo rzeczy podklady na lozko pampersy rekawiczki jednorazowe , podklad cerata na lozko zeby nie przeciekło, talk ,

Gość lnkbzxcvbnm.
oprócz tego pilnowanie aby nie powstały odleżyny a więc częste zmienianie pozycji, nacieranie spirytusem, gimnastyka, odpowiedni materac antyodleżynowy ...wiedz że odleżyny to jest martwica tkanek i rany, bolesne i prawie niemożliwe do wyleczenia...trzeba zapobiegać i nie dopuszczać do ich powstania, a sygnałem ostrzegawczym jest pojawienie się ciemniejszych miejsc na skórze w miejscach uciśniętych opieka nad leżącym chorym jest bardzo ciężka, dlatego że zwykle ten chory sporo waży i trudno podnieść, przesunąć aby zmienić pościel, czasem wielokrotnie podobno są specjalne lóżka i urządzenia do podnoszenia oprócz tego naucz się sposobów obracania chorego i sposobów przebierania i wymiany pościeli...bo są sposoby ułatwiające te zajęcia...ja ci ich nie podam bo dokładnie ich nie znam