Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdfertewrewqgfghtr

jak myslicie - czy mozna sie nauczyc brytyjskiego akcentu

Polecane posty

Gość gdfertewrewqgfghtr

tak jak rodowity angol? lub chociaz w połowie tak? i drugie pytanie: jaka szkołe angielskiego (Kraków) polecacie osobie o raczej podstawowym poziomie?

Gość gdfertewrewqgfghtr

ojj.ciazko jest miec akcent...ale oczywiscie tzreba dluugich lat. moje kolezanki sa 8 lat w uk i gdybym nie wiedzial ze to polski to nie da sie poznac po ich mowie...

Gość zubrówka
julka 3008 ty nie poznajesz , ale rodowity anglik zawsze pozna , nawet jakbyś tam mieszkał 30lat. Oni to od razu wychwytują.

Gość tgft
moja kuzynka mieszka za granica ponad 16 lat umie perfekcyjnie mówić po angielsku z akcentem i to całkiem inny akcent niż taki którego nas uczą w szkole :/ ja choć nieźle znam angielski to nie rozumiem co ona do mnie mówi wszystko przez ten akcent :/

Gość babaibabab
o nie tylko nie brytyjski akcent... :(((((((((((((((

Gość tgft
a nie podoba się ? ja wole amerykański akcent

Gość fewgdsgregfs
ok, a co z tymi szkołami angielskimi?

Gość babaibabab
Nie podoba mi sie brytyjski akcent -moj szef ma taki ;) ale to NIE dlatego mi sie nie podoba. Po prostu nie podoba mi sie i juz. Mowia tak jakby utknelo im cos w buzi. Plus wymowa poszczegolnych slow jak np.[I kant]... ... ....ble ;) Wole swoj akcent polski ;)

Gość bhmh
dzudzes??? - judges rugbi? oni mówią

Oczywiście, że mozna się nauczyć. Słuchanie bbc, plus zakup słownika z wymową Wellsa plus cwiczenia ustne dają ogromne rezultaty. Niestety, jeżeli jest sie juz po 12 roku zycia, nigdy n ie osiagnie sie poziomu rodowitego Anglika- jedynie zblizony poziom, ale nigdy nie bedzie sie brzmialo jak native.

Gość Rammdog
Brytyjczycy mowia chyba a nie . Ja tez za brytyjskim nie przepadam, choc ma cos w sobie. Oprocz tego, ze brytyjczycy niektore rzeczy nazywaja inaczej niz amerykanie (winda, pilka nozna itd) to jednak chyba ich mowa wg mnie jest bardziej poprawna. Tzn amerykanska brzmi przy niej jak taki belkot, a brytyjski brzmi arystokrat

Gość babaibabab
Poszukaj sobie filmiku Britain's Got 8 Talent - Shaun Smith i tam mowia :(

Gość blablabla xD
nie mowia rugbi, chyba tylko ci ze szkocji. jestem w anglii kilka lat i wszyscy mowia ragbi. chociaz ze jestem tu kilka lat to nadal mam moj polski akcent, i sie tego nie wstydze bo angole twierdza ze to jest sexy;) jesli jestes w polsce to ogladaj angielskie programy na tv zeby zalapac akcent. przyjdzie do cb z czasem :)

podobno amerykański akcent jest bardziej poprawny, wynika to z tego że angielski w usa jest napływowym językiem a w wb jest ojczystym i tak ewoluował a w usa nie

Gość provokejszyn jak nic
leffe- bredzisz bez sensu......bo w usa to jezyk sie nie zmienia i nie ewoluuje.... tylko w anglii?!?!!??!!?!? wg mnie nie da sie nauczyc brytysjkeigo akcentu. no chyba ze przez napawrde WIELE lat, i nie mowie tu o 5 czy 10 latach ,bo to nic.

Gość gsh
To prawda. To raczej amerykański akcent jest bardziej podobny do pierwotnego brytyjskiego, to w UK ewoluował bardziej. Choćby niewymawianie R, w AmE to zostało. PS: Nie wiem jak to jest, ale pomimo, że w US nie mieszkam, to udało mi się opanować amerykański akcent tak, że wielu Amerykanów (choćby na Skype) uważa, że gdyby nie wiedzieli skąd jestem, to pytaliby się z jakiego stanu pochodzę. Także da się :D Z brytyjskim gorzej, tego nie da się nauczyć :P Ale mam inny problem - niestety mówiąc z poprawnym amerykańskim akcentem nie rozumieją mnie znajomi czy nauczyciele :D Z resztą to samo jest z brytyjskim - tu lepiej z nauczycielami, uczniowie bez zmian. Za to wszyscy najlepiej rozumieją angielskie słowa wymawiane po polsku :D No ale co poradzić, jak nawet nauczyciel tak mówi...

Gość Palos Park
Myślę, że się da choć trochę to opanować. Moj kolega rodowity Angol zawsze jest ździwiony moim akcentem. Trzeba oglądać do bólu BBC, wszystkie seriale itd. Powtarzać sobie słówka usłyszane. Nie podoba mi się amerykański angielski, mało go rozumiem, muszę się wsłuchiwać, ale po jakimś czasie jest ok. W USA wszyscy mi mowią, ze mam akcent brytyjski i to sie słyszy. Nie potrafię bełkotać jak oni wolę angielski z BBC, chociaż chciałabym mowic jak Clooney czy Pitt ;)

można. Trzeba mieć tylko taki "słuch" do tego, a poza tym wyobraźnia dużo daje i wsłuchiwanie się w wypowiedzi brytyjczyków najlepiej na żywo, wtedy niejako się to przejmuje - ale jest to świadomy proces i zwykle zawsze wyjdzie zdanie czy jego fragment z obcym akcentm