Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość geiseellee20

POSTINOR i inne

Polecane posty

Gość geiseellee20

Witam! Piszę w pewnej pilnej, krępującej dla mnie sprawie. Z przyczyn zdrowotnych nie mogę przyjmować tabletek antykoncepcyjnych. Polegałam więc do tej pory na innych metodach. Dziś podczas stosunku, doszło do pęknięcia prezerwatywy. Nie byliśmy zabezpieczeni w żaden inny sposób. Był to ok. 11 dzień cyklu. Ostatnie krwawienie pojawiło się 5 czerwca, cykl 26-27 dni. Krwawienie trwa zazwyczaj od 4-6 dni. Z moich "obliczeń" wynka, że są to moje dni płodne. I tu moje pytanie: co zrobić? czy nie jest za późno na tzw. tabletkę "po"? Mam na myśli postinor. Wiem, że wypisywany jest tylko w nagłych przypadkach i tylko na receptę. Jakie warunki trzeba spełnić, by uzykać receptę?

Gość geiseellee20
słyszałam, że robią z tym straszne problemy... pewnie lepiej pójść prywatnie

Gość ...sliwkawegierka...
recepte na postinor moze wypisac Ci nawet weterynarz!!zalezy na kogo trafisz,ja na pogotowiu,na oddziale ginekologicznym trafilam na takiego padalca...az mi sie plakac chce na sama mysl...poszlam potem do pediatry,mily facet,powiedzial ze wypisze,ale musze leciec do calodobowej apteki po test-tak,dla jego czystego sumienia,czy nie jestem w ciazy.Wiec moze zeby nie tracic czasu,tez sobie kup po drodze,zalezy od lekarza. W UK na takie cos nie trzeba recepty!! aaa i przygotuj sie ,ze moze organizm Ci swirowac,badz co badz-to silny srodek,Ja mialam problem jeszcze przez cykle,a ginekolog powiedziala mi,ze to tak,jakbbym garsc tabletek anty polknela na raz.

geiseellee20-laski Ci nie robia,to nie jest nielegalne. Jesli powie Ci ,ze to niezgodne z jego sumieniem,to przypomnij mu,ze ten srodek NIE WPLYWA NA CIAZE W ZADEN NEGATYWNY SPOSOB,i nie jest srodkiem wczesnoporonnym!! zatem,masz prawo decydowac o swoim zyciu,i jego obowiazkiem jest Ci to ulatwic. Szkoda,ze wczesniej o tym nie wiedzialam,nagadalabym temu padalcowi,bo potraktowal mnie jak dz***e

Gość geiseellee20
Nie wiem co zrobić... Jestem w innym mieście, nie mam tu lekarza, nie wiem gdzie się udać. Sesja trwa, tyle stresów i jeszcze to... Dodam, że nie partner nie szczytował we mnie, dopiero zaczynamy współżycie. Boję się. Wyszło na to, że jestem okropnie nieodpowiedzialna. A może niepotrzebnie panikuję? Mogę zajść w ciążę? Jakie są szanse? To poważny związek, jeśli trzeba będzie, to urodzę dziecko i będzie kochane... Tylko nie planowałam tego w ten sposób...

Gość geiseellee20
boję się właśnie, że trafię na kogoś takiego jak ten lekarz, o którym piszesz... a tego bym już nerwowo nie wytrzymała! mam ostatnio sposro problemów, jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów...

to jak nie skonczyl w srodku,szansa jest niewielka... uwierz-nie tak latwo jest zajsc w ciaze. Ale-to juz twoja decyzja. Studiujesz-mogloby byc ciezko. I nie daj sobie wmowic,ze jestes nieodpowiedzialna!!takie sytuacje sie zdarzaja!! W KAZDYM miescie jest pogotowie,spiesz sie,bo o ile do 12h od stosunku skuteczny jest na 97% bodajze,tak po 48 tylko 30%(niepamietam dokladnie,dawno juz to bylo)

wiec Ci tlumacze-to nie jest lek wczesnoporonny,jesli jestes w ciazy (teoretycznie) on nie jest w stanie jej usunac! (gdybys miala jakies wyrzuty sumienia,to wyjasniam). Dlatego lekarz nie ma prawa niewypisac recepty, uzywajac jako argumentu wyrzutow sumienia. Tamten mi jeszcze powiedzial,ze tylko po gwalcie sie ja stosuje!Dran! Jesli trafisz na takiego padalca masz po prostu argumenty,ja o tym nie wiedzialam,nawet nazwy leku nie znalam,tez dopiero zaczynalam wspolzycie,takze mnie zbyl i odeszlam z placzem. Teraz juz,wiem i nie pozwole nastepnymrazem na takie cos. Zastanawialam sie czy skargi na niego nie napisac,bo to juz druga jego wpadka,drugie moje niezbyt udane spotkanie z nim,ale machnelam reka. Swoja droga,naprawde,by byc lekarzem trzeba miec powolanie.

Chociaż jak ja chciałam postinor dla koleżanki to mi powiedział ginekolog PANSTWOWO ze on musi mieć mamografie, wszystkie badania i wogóle :o bo Postinor to nie zabawka :o idź do prywatnego i ci przepisze panstwowo szkoda czasu naprawde..

ciekawa jestem,czy jak nie przepisze,to mozna skarge napisac...i nibym mialas te wszystkie badania zrobic w ciagu 72H???

z tego, co piszesz, w KAŻDEJ chwili może dochodzić w tobie do zapłodnienia! więc nie trać czasu na kafe, tylko pędź do lekarza po tabletkę!

Gość geiseellee20
Nie miałabym wyrzutów sumienia, bo znam działanie prostinoru... Takie różne zdania tu słyszę... Jedni piszą, że "w każdej chwili może we wnie dochodzić do zapłodnienia", inni, że szanse są małe... Wiem, powinnam mieć swój rozum! ale nie zawsze jest to takie łatwe; walczę w tej chwili ze sobą; czasu nie odwrócę, ale do lekarza pewnie też nie pójdę-tak jak już pisałam, leczę się w swoim mieście i nie mogę dla jednej wizyty tutaj, zrywać umowy z NFZ-etem tam. Niestety... a na wizytę prywatną po prostu w chwili obecnej mnie nie stać. Podkreślam, że nie doszło do wytrysku. Jak tylko zauważyliśmy, że prezerwatywa jest uszkodzona, przestaliśmy. Chociaż z drugiej strony podobno w ejakulacie też są jakieś plemniki. Jedyne co teraz czuję, to strach i wstyd. Głupia jestem...

kochana nie martw się, to nie wstyd i nie bój się :) ja ze 3 -4 razy w życiu brała postinor :) i nie było problemu z receptą, zastanawia mnie tylko jak zareaguje twój organizm skoro zwykłych tabletek anty nie możesz brać? masz 72 godziny więc leć do lekarza na ostry dyżur albo wieczorem do lekarza dyżurnego

Gość geiseellee20
Ale myślicie, że postinor jest konieczny? Jeśli nie skończył we mnie? Wiem, głupia jestem. Boję się tam pójść sama...

Gość to czy był postinor
konieczny to się dowiesz za 9 miesięcy:P Ja nie rozumiem Ciebie skoro nie chcesz teraz dziecka to powinnaś iść po tabletki jak najszybciej. Nie wiesz, że każda godzina się liczy. I nie ma czego się wstydzić

Gość geiseellee20
Nie wiem co robić. Siedzę i płaczę. Sama sobie jestem winna... Boję się wziąć postinor; mam problemy ze zdrowiem; zwykłych anty nie mogę brać. Chyba oszaleję z nerwów.

co z tym twoim postinorem?bylas??

Gość geiseellee20
Nie byłam. Podjęliśmy tę decyzję wspólnie. Na prawdę, ze względów zdrowotnych nie powinnam ingerować w gospodarkę hormonalną. Rozmawiałam ze swoim lekarzem. Trudno. Będzie co ma być. Mogliśmy pomyśleć wcześniej. Chociaż... przecież pomyśleliśmy. Jestem kłębkiem nerwów. Myślicie, że mogę być w ciąży? To były dni płodne, fakt (11dc), ale ... (mam w głowie wizję wędrujących plemników itp.), nie skończyliśmy, nie miał wytrysku we mnie, stosunek był baaardzo krótki, nie wiem nawet czy pojawił się ejakulat.

Gość ekspert antykoncepcji PO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.