Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lily*

Czy to tylko impulsywność czy już osobowość borderline?

Polecane posty

Z wikipedii: Osobowość borderline, czyli osobowość \"z pogranicza\", nazywana też pogranicznym zaburzeniem osobowości. Osobowość borderline charakteryzują: wahania nastroju, napady intensywnego gniewu, niestabilny obraz siebie, niestabilne i naznaczone silnymi emocjami związki interpersonalne, silny lęk przed odrzuceniem i gorączkowe wysiłki mające na celu uniknięcie odrzucenia, działania autoagresywne oraz chroniczne uczucie pustki (braku sensu w życiu). Ta osoba: - lablilność emocjonalna - częste ataki złości - później wyrzuty sumienia - potrafi wyładowywac złość na bliskich - jest zdolna w jednej chwili zerwać z osobą która bardzo kocha - w momencie kłótni - boi się stracić to na czym jej zależy ale czasami jej destrukcyjne zachowania wprost do tego dążą Można z tym walczyć?

Gość tova123
można.... i trzeba koniecznie... bo to niszczy i osobę zaburzoną, i otoczenie, a ściśle mówiąc najbliższych. Potrzeba tylko dobrej diagnozy lekarza, a potem leczenia wielomiesięcznego : farmakologicznego i terapii. Są specjalne oddziały szpitalne, gdzie to zaburzenie się leczy.

Bez przesady. Większość ludzi z borderline nie leczy się... I nie tyranizuje tak mocno otoczenia... Dziwi mnie jednak że ta osoba przy byle jakiej, nawet najmiejszej kłótni, rozdmuchuje całą sytuację do granic absurdu i proponuje rozstanie.

Gość tova123
widocznie te osoby o których piszesz nie mają borderline.... są może tylko impulsywne i nadpobudliwe.... osoby z borderline rzeczywiście zachowują się skrajnie... potrafią w jednej chwili złości zaprzepaszczać wszystko. W jednej minucie mówią ci, że kochają, żeby po chwili rzucać słowa nienawiści. Te osoby nie chcą tego robić, ale nie potrafią tego powstrzymać. Później żałują, robią sobie wyrzuty, często się okaleczają lub podejmują próby samobójcze. Najbliżsi są wykończeni, ale oni sami również.

W takim razie to tylko impulsywność... Tylko ze bardzo zła. Właśnie ta osoba w jednej chwili bez zastanowienia potrafi zerwać - mimo że kocha. I to jest dziwne. Da się zapanować nad takim zachowaniem?

Gość tova123
a na twoje główne pytanie potrafi odpowiedzieć tylko lekarz psychiatra. I to dobry lekarz, który dużo wie na ten temat, zajmował się takimi przypadkami i się ich nie boi. Bo, niestety wielu psychiatrów unika jak ognia tematu borderline

Gość tova123
jeżeli to naprawdę borderline, co może naprawdę stwierdzić tylko lekarz, to powtarzam - da się. Wymaga to bardzo wiele wysiłku. Terapia w szpitalu jest bardzo ciężka, ale przynosi efekty naprawdę. Piszę to z doświadczenia. Podstawą jest, żeby osoba zaburzona sama widziała ten problem i chciała się leczyć

Gość tova123
jeśli jest to rzeczywiście tylko impulsywnośc, to myslę, że wiele może pomóc psycholog

No cóż. Ta osoba nie sądzi że ma borderline, więc raczej nie da jej się namówić. Może się zmieni jak parę razy dostanie po dupie za swoje zachowanie.

Gość tova123
jeżeli to rzeczywiście jest tylko cecha charakteru, to pewnie tak.... wielu jest impulsywnych ludzi wokół nas. Takich, którzy najpierw robią a potem myślą. Ich chyba faktycznie samo życie uczy rozumu. Borderline jest o wiele bardziej trudną i złożoną sprawą. Miejmy nadzieję, że osoba o której mówisz nie ma tego zaburzenia, bo nikomu go nie życzę.

Gość tf
Bylem przez 3 lata z dziewczyna chorującą na Borderline, początek związku był piękny, z czasem jak nasz zwiazek sie umacniał coraz bardziej wychodziła choroba. Moja ukochana była coraz bardziej rozdrażniona, często zasmucona a czasem tryskająca radościa jak dziecko. Związek zaczął być coraz cieższy, pojawiło się wzajemne uzależnienie i gdyby nie choroba było by cudownie. To było piekło ale bardzo ja kochałem i cierpliwie znosilem wszystkie awantury, codziennie musialem bardzo uwazac na slowa by nie sprowokowac czyms, z najmniej istotnego powodu urzadzala awantury trwajace caly dzien, kiedy tylko probowalem sie bronic i uzywac argumetow to straszyla mnie ze mnie zostawi, innego razu pojechala 300 km do swojego kolegi... i zadzwonila narzekajac ze we wszystkim ja zawodze i nie moze na mnie liczyc i ze wlasnie mnie zdradzila. Too bylo straszne bo kochalem ja z calego serca, ale wybaczylem, pozniej juz bylo coraz gorzej, co dwa tygodnie straszyla ze mnie zostawi , mowila ze moze miec kazdego. Robilem wszystko by byla zadowolona... Nie wiedzialem ze ma Borderline, zaczelem wierzyc ze to ze mna jest cos nie tak, przestalem wogole wierzyc w siebie...bardzo ja kochalem i zrobil bym dla niej wszystko. Czasem bylo cudownie, a czasem z powodu blachego (jak posmarowanie kromki chleba nie z tej strony co chciała) wybuchala kilkudniowa awantura. Coraz czesciej czula sie swobodnie, i juz nic nie hamowalo objawow choroby. Ciekawe w tym wszystkim jest to ze wyzywala sie tylko na mnie. Szantazowala mnie ze sie zabije ze sie otruje kiedy juz powiedzialem ze mam wszystkiego dosc i nie dam rady... tracilem z kazdym dniem swoja osobowosc kazdy dzien byl pelen leku czy moja ukochana mnie dzisiaj zostawi czy nie, jak bedzie sie czula, czy znowu bedzie opowiadac mi ze to wszystko to taka gra, ze wczorajszego wieczoru upila sie z jakims typem ktorego nie znala. Mialem wrazenie ze specialnie sprawia mi ból ze bardzo to lubi, np zadzwoni w ciagu nocy i ma pretensje ze spie ze o nia nie dbam ze jestem egoista i musi przemyslec nasz zwiazek. Ktos kiedys napisal ze BL nie umieja kochac to nie prawda, oni strasznie rania bardzo celnie, ale swiadomi wyrzadzonej krzywdy są dopiero na 2 dzien jeśli wogole.. Rozstalismy się z wielkimi poswieceniami z obu stron, nigdy nie przestalem jej kochac, czuje sie do tej pory odpowiedzialny za caly smutek tego zwiazku po tym jak powiedziala mi ze ma BL.. Aga jest bardzo inteligentna bardzo atrakcyjna jest to chyba typowe dla osob BL, rowniez ambicja tych ludzi jest nietuzinkowa. Gdybym wiedzial o tym ze jest chora inaczej bym sie zachowal, nie dopuscil bym do rozstanuia.

Tego typu ludzie nie powinni wchodzić w związki, bo nie chcą kochać ani się starać. Jeśli można wyjść dla kogoś z alkoholizmu, czy narkotyków to można przezwyciężyć i to gówno. Tylko, że łatwiej jest robić jazdy komuś niż sobie. Ktoś kto pozwala sobie na ulżenie najniższym instynktom względem swojej połówki - tak naprawdę jej nie kocha. Po prostu znalazł/a sobie worek bokserski. Kula w tył głowy i zakopać.

Gość grzeg27
znowu Aga ciekawe czy ta sama.....

Takie modne słowo, takie to trendy się robi, już nie starczy być emo, trza być borderline. A pomyśleć ze wszystko zaczęło się od zakutanych w skóry pohukujących sapiens, którzy miast na mamuty polować leźli do jaskiń bazgrać po ścianach :D

Gość dziwna ssssssss
normalnie jakbym czytała o sobie!!! ale u mnie to jest tak, że jak właśnie czuję, że ktoś mnei odrzuca, ktoś na kim mi zależy jestem drażliwa, wyładowuje złość na domownikach! później przyjmuje taką taktykę, że jak będę dla bliskich i innych miła, to to się przełoży na coś miłego co mnei spotka, że np ta osoba która mnie ignorowała zacznie mnei zauważać i będzię zabiegać o kontakt ze mną

Gość borderline82
Borderline Personality Disorder(Pograniczne Zaburzenie Osobowości) www.bpd.cba.pl - informacje, leczenie, porady.

Gość na granicy
We wtorek zdiagnozowano u mnie borderline. Postanowiłam pisać blog, w nadziei, że to dobry sposób na terapię.... Zapraszam do grupy wsparcia http://www.na-granicy.e-blogi.pl/ :)