Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma mamma mia

glukoza w moczu u ciężarnej

Polecane posty

Gość mamma mamma mia

czy glukoza w moczu u kobiety w ciąży jest niepokojąca? Dodam że nigdy wcześniej nie miałam jej...

Gość taaaaaaaaaaaak
to objaw cukrzycy i to juz zaawansowanej mialas test na tolerancje glukozy?

Gość spokojnie...123
Spokojnie - w ciaży trochę glukozy w moczu może być całkowicie fizjologicznym objawem. Proponuję powtórzyć badanie moczu oraz wykonać test obciążenia glukozą 75g (choc lekarz moze na poczatek zalecić 50g) - dopiero po tych badaniach ocenia sie czy to cukrzyca czy po prostu nerki słabiej sobie radzą bo w ciąży są znacznie bardziej obciążone. Na pewno warto zrobic te badania gdyż cikrzyca w ciąży jak sie o niej wie i przestrzega diety nie jest groźna ale nieleczona moze prowadzic do komlikacji. Na razie warto stosować dietę cukrzycową - pomoże odciążyć nerki, pić wodę niegazowaną ale z umiarem - do 2l dziennie i zrobić badania.

Gość niekoniecznie............
miałam podobnie, po prostu lekarz (i ja przy okazji tez :)) pilnował, żeby nie było tej glukozy więcej, miałam robione dodatkowe badania (i właśnie badanie moczu częściej)... Od dwóch lekarzy dowiedziałam się że tak czasem bywa w ciąży... A cukrzycy nie miałam... Wprost przeciwnie, zawsze miałam dużo niższy poziom cukru we krwi, niż wynoszą normy, az panie pielęgniarki dziwiły się, że jeszcze nie mdleję...

Gość mamma mamma mia
jeszcze nie miałam bo jestem w 18 tc. a ta glukoza w moczu wyszła mi przy rutynowym badaniu moczu. Na szczęście dzisiaj mam wizytę u lekarza więc nie będę się aż tak denerwować. a czy glukoza w moczu jest dowodem na cukrzycę czy może być też inny powód?

Glukoza w moczu może świadczyć o tym, że organizm nie radzi sobie z przetwarzaniem cukru, z rozprowadzaniem go w odpowiednie miejsca, może być sygnałem nietolerancji cukru lub cukrzycy. Póki co nie panikuj, lekarz na pewno zleci dodatkowe badania.