Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samieee

czy sa tutaj oosby uczace sie rosyjskiego? mam pytanie

Polecane posty

Gość samieee

czy ciezko jest sie nauczyc jezyka w stopniu komunikatywnym ile czasu to zajmuje

Gość pieciozlotowka
Ja sie uczylam tego jezyka od 5 klasy podstawowki, ale mialam beznadziejnych nauczycieli, dopiero od 3 klasy gimnazjum zaczelam tak naprawde cos kumac. Obecnie jestem na studiach i mam z tego jezyka zdany certyfikat TELC na poziomie B2. I naprawde, to latwy do nauczenia jezyk, tylko jak przy wszystkim trzeba systematycznosci.

Gość samieee
ciezki byl egzamin sama chce zrobic ale w przyszlym roku planuje zrobic jakis kurs roczny a mialam stycznosc z jezykiem zywym ok 3 lat wiec tam sie nauczylam ale wiesz jak to jest samej ciezko mi ocenic poziom znajomosci niby znajomi obcokrajowcy mowili ze dobrze mowie i swobodnie z nimi rozmawialam ale to tala luzna rozmowa na takim egz pewnie wiecej jest jezyka biznesowego mozesz mi cos napisac o egzaminie

Gość pieciozlotowka
Hm, ja nie uczeszczalam na zaden kurs, tylko mialam 2 podreczniki i plyte do sluchanaia. Tak sie uczylam i powtarzalam. Egzamin skladal sie z 2 czesci pisemnej i ustnej. W czesci pisemnej bylo napisanie listu, czytanie tekstu ze zrozumieniem, sluchanie. W czesci ustnej najpierw prezentacja krotka na temat ulubionego filmu, i zadawanie pytan przez druga osobe, z ktora bylas na egzaminie. Pozniej dialog z ta osoba na temat jaki bedziesz miec w poleceniu, i jeszcze jedna czesc ktorej niestety nie pamietam, ale tez cos na zasadzie dialogu. Egzamin naprawde latwy. Jezyka biznesowego nie bylo, poniewaz to nie ten poziom. Takowy potrzebny by byl na poziomie C.

Gość samieee
ok dzieki ja chcialam sie zapisac na kurs bo gorzej u mnie z czytaniem jakos nie umiem za bardzo sie nauczyc literki mi sie myla wole mowic:D ogladac filmy z ros lektorem ale samej jakos ciezko mi sie zmotywowac wydaje mi sie ze taki kurs co przygotowuje pod ten egz bedzie dobrym rozwiazaniem

Gość samieee
a ile sie placi za egzamin???? bedziesz przystepowala do poziomu c? i ile jest poziomow? aha, maszprace gdzie wykorzystujesz jezyk mam nadzieje ze nie zawalam cie pytaniami:)

uuuuu:D ze mna jest ciezko jesli chodzi o jezyki obce :classic_cool: w gimnazjum uczylam sie szkopa(niemieckiego)jako dodatkowy jezyk:classic_cool: na poczatku mi sie chcialo(byly same piateczki) ,potem stala sie to istna improwizacja:classic_cool: w liceum byl ruski,na poczatku tez byly same piateczki:classic_cool: potem kolejna marna improwizacja:classic_cool:

Gość samieee
ja sie rosyjskiego o dziwo nauczylam beda w anglii bardziej mi przypadl do gustu niz ang szybciej i latwiej sie ucze

Gość pieciozlotowka
Egzamin kosztowal 450 zl, tyle samo kurs wiec wolalam sie sama uczyc. Nie bede przystepowac do tego poziomu C bo to juz wyzsza szkola jazdy. To co mam mi wystarczy. Na razie studiuje i ten jezyk nie jest mi potrzebny, ale wierze ze sie przyda w przyszlosci. Poziomow jest 3: A( A1 i A2-najlatwiejsze poziomy), poziom B ( B1 i B2-trudniejsze), poziom C ( C1 i C2 bodajze, lecz pewna nie jestem, no najtrudniejszy zdecydowanie). Ciesze sie, ze moge pomoc.

Gość samieee
dziekuje ci za pomoc a mozesz minapisac gdzie takie kursy sa organizowane i gdzie pojsc aby do egz przystapic?

Gość pieciozlotowka
Moja uczelnia takowy organizuje, nie wiem ale kazdy uniwersytet powinien takie cos prowadzic, trzeba sie udac do Centrum nauczania i certfiakcjio jezykow obcych, lub czegos podobnego. Nie wiem, moze jakies szkoly jezykowe tez organizuja takie kursy.

Gość samieee
oki dzieki za pomoc,dowiem sie🖐️

Gość samieee
aha a jak dlugo przygotowywalas sie do egzaminu? ile h dziennie sie uczylas?

Gość pieciozlotowka
Tak na miesiac przed egzaminem zaczelam, no moze 2 :P tak z godzine, dwie dziennie. Dasz rade:)

Gość samieee
oki dzieki bede zmykac dzieki za pomoc🖐️