Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i dlaczegoo

czyje dziecko ma problemy z ząbkami mimo niejedzenia slodyczy ?

Polecane posty

Gość i dlaczegoo

Gość po prawda jest taka
ze slodycze wcale nie niszcza zebow..... tyle slodyczy co jadlam i jem, bo lubie po prostu, a mam swietne zeby, to wybacz.... geny, geny i jeszcze raz geny....

dokładnie - jest to kwestia dziedziczenia. Ja tez ostatnio rozmawiałam na podobny temat z położną i ona mówiła mi, że zawiązki zębów mlecznych powstają już podczas życia płodowego i na ich późniejszy stan ma wpływ dieta matki, gdy jest w ciąży.

dokładnie geny i dieta matki i jeszcze choroby jakie ona przechodziłą w ciąży. często zwykłe przeziębienie matki w odpowiednim okresie ciąży może wpływać na stan ząbków dziecka. ja jako dziecko nie jadłam słodyczy - zęby mam FATALNE i nie poprawi tego nawet najbardziej pedantyczne dbanie o ich higienę. mogę tylko starać sie zapobiegać próchnicy. ale to i tak niewiele daje. mój mąż - wielki miłośnik wszystkiego co słodkie, zawsze jadł słodycze kilogramami, jak nic nie mamy w domu to potrafi przyjść i pół kilo cukru zjeść!!! zęby ma ŚWIETNE! nie wie co to ból zęba, nie ma żadnej plomby. co więcej u niego w domu o zęby się nie dba, nie widzi potrzeby mycia czy coś, o nitce dentystycznej czy płynie do ust nikt nie słyszał a on takie perły ma! że3by nie było on zęby myje :D :D :D

Gość moja córka
ma dwa lata, ma zaąbki w nienajlepszym stanie, ja sie temu strasznie dziwie poniewaz mala uwielbia smak pasty i jakby mogla to zeby szczotkowalaby caly czas, za to faktcznie spotkalam sie tez z opinia ze w zyciu plodowym ile dziecko uzyska wapnia tyle bedzie mialo , i pozniej ciezko to nadrobic, mi sie teraz w ciazy zeby zepsuly, zlapala mnie prochnica szyjek zebowych a ze plombowanie tych miejsc jest bolesne nie zdecyduje sie na nie bez znieczulenia, a w zwiazku z tym ze to 6mc zastanawiam sie czy robic to juz teraz czy wstrymac sie jeszcze te 3 miesiace i wyleczyc to po porodzie, dodam ze to az 6 zebow, w zasadzie z dnia na dzien sie zepsuly