Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oiuyc780 uih

poranione sutki

Polecane posty

Gość oiuyc780 uih

rada na poranione sutki.tydzień temu urodziłam dziecko karmię piersią i niestety sutki strasznie mi popękały nie wiem co z nimi robić próbowałam już maści maltan ale nie pomaga nie chcę odstawiać dziecka od piersi może któraś z was ma jakieś sprawdzone sposoby na poranione sutki ?

Gość hmmmm...........
mialam to samo jakis 10 lat temu..... koszmar!!! Chcialam wytrzymac karmic dziecko piersia a przy kazdym karmieniu przezywalam katusze! Sprobuj ochronnych kapturkow na brodawki, troche mi pomodly, ja zaczelam odciagac pokarm, bylo lepiej ale na poczatku odciagalam mleko z krwia, w butelce mialo kolor rozowy ;).

jak ja miałam takie wymęczone i obolała piersi to troche karmiłam w silikonowych nakładkach - było lepiej ale tak na prawde to dopiero po miesiącu się przyzwyczaiłam i karmienie zaczeło sprawiac mi przyjemność - wczesniej koszmar - taki ból

Gość pearlineee
nie ma niestety jakiejs metody rewelacyjnej, jedyna to dac piersiom odpocząć minimum dzien, żeby się podgoiły, bo potem bedzie jeszcze bardziej bolało.

Gość szukam pytam...
smaruj bepanthenem . po karmieniu pozwol im wyschnac. nie chowaj od razu do cycnika tylko niech obeschna...a potem posmaruj. kiedys smarowano wlasnym mlekiem sutki...a tak ogolmnie to chyba nie ma na to sposobu...trzeba przetrwac... ale dla dzidzi warto...:)

może źle przystawiasz do piersi. Dziecko powinno chwytac cały sutek: brodawke i otoczke.

Gość jestem w 33 tc
Ja jeszcze nie mam praktycznej wiedzy, ale w szkole rodzenia uczono mnie, ze tak sie dzieje, kiedy dziecko jest zle przystawiane do piersi. Maluszek musi chwytac sutek i cala otoczke piersi, a nie tylko sutek. Poza tym jesli juz pojawia sie ranki to nie nalezy przerywac karmienia, a probowac dalej z tym, zeby maluszek wlasnie mial w buzi caly sutek i otoczke. Tyle z terorii :)

jak karmisz, to zmieniaj pozycje karmienia w sensie z pod pachy, na leżąco itp. wtedy za kazdym razem piers bedzie w innym miejscu drazniona i nie będzie stałych ran, po drugie wietrz piersi bardzo częśto. Pomocna jest muszla laktacyjna, zakładasz na brodawki a dopiero potem stanik. Do tego masc madela puleran 100. Od razu daje ulge i nie trzeba jej zmywac przed karmieniem. Zamiast wodą i mydłem myj piersi naparem z szałwi lekarskiej.