Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poczatkujaca akwarystka

Zapraszam do mojego topiku kogos kto zna sie na akwarystyce

Polecane posty

Kupialam akwa 20 litrowe (na wieksze nie mam miejsca). Mam oswietlenie, filter,grzalke, napowietrzacz. Planuje kupic neonki. I tu rodza sie moje pytania 1. Ile sztuk tych rybek mozna kupic do takiego akwa? 2. Jakie podloze lubia? Jaka moc oswietlenia? 3. Jaka temperature preferuja? 4. Jakie jedzenie jest dla nich dobre (prosze o konkretne nazwy jesli ktos ma te rybki i orientacyjna cene) 5. Czy neonki lubia roslinki w akwarium? Nie jedza ich? Bardzo prosze o nazwy roslinek odpowiednich dla neonek Bardzo prosze o odpowiedzi doswiadczomnych akwarystow ktorzy mieli kontakt z tymi rybkami. Moze jeszcze o czyms zapomnialam w moim akwa? Moze macie jakies wskazowki dla mnie?

Wiem tylko tyle ze neonki lubia plywac w lawicach. Wiec mysle ze ok. 6 sztuk conajmniej musisz miec. A podloze to chyba taki najzwyklejszy kolorowy zwirek? Roslinki chyba lubia, tak mi sie przynajmniej wydaje:P

Lolitka dzieki 🌻 Moze ktos wie cos wiecej o tych rybkach? Prosze odpowiedzcie chociaz na jedno z moich pytan.

Ja mam tez akwa z m. in. neonami, ale zancznie większe. Najlepiej kup Neona Innesa - możesz go trzymac już od 20 stopni, chociaz bardziej lubi 23- nawet do 25. Grzałkę musisz miec koniecznie z termostatem - nie moze byc skoków temperatur bo ryby zdechna. Neony nie jedzą rośli więc możesz miec ich jakie ci się podobają, nawet dosc duzo. Neony najlepiej prezentują się w akwarium ciemnym, słabo oświetlonym , o czarnym podłożu, z dosc dużą ilością roślin...

Musisz też wiedziec, że akwa 20 l jest bardzo trudne do utrzymania - im mniejsze, tym łatwiej zachwiac równowagę - ryby produkują odchody, które to akwa zakażają. Więc regularnie raz w tygodniu trzeba by podmieniac z 1/4 wody, na przygotowaną wcześniej - odstaną trzy dni wodę. Co do jedzenia to nie są wymagające - można dawac najtańsze płatki Sery albo Tropicala, warto czasem zmieniac rodzaj, lubią też cyklop - kupuje się po 2 zł mrożony. Nie wolno ryb przekarmiac - daje się im tyle ile są w stanie zjesc w ciągu 2 minut. Można karmic np. 2 razy dziennie. Co do oświetlenia - gdyby okazało się za jasne, to można je przyciemnic dodatkowo roślinami pływającymi... Tylko że przy kupnie roślin - trzeba pamiętac o oświetleniu. Do zupełnie ciemnych akwa nadają się bardzo0 dobrze anubiasy, tyle że są drogie. Jedną z tanich, efektownych roślin jest gałęzatka - to taka kulka, dodatkowo filtruje tez wodę.

Ogromnie dziekuje! 🌻 bardzo mi pomoglas:) Moglabys mi jeszcze powiedziec ile neonkow moge kupic do takiego akwa? I jakies inne rybki czy same neonki?

A grzalke mam oczywiscie z termostatem:)

Gość erafds
ach neonki, sliczne rybki ❤️

erafds mialas je kiedys? Mozesz mi cos o nich powiedziec?

ja bym nie dawała ich więcej niż szesc to minimalna ilosc bo to ryby lawicowe to akwa jest bardzo male i tak naprawde neony zaleca sie trzymac w akwa powyzej szescdziesieciu litrow warto miec glonojada bardzo dobry jest otosek

Neon Innesa ma tez ten plus że nie trzeba specjalnie zakwaszac wody, bo dobrze znosi taka zwykłą z kranu, pod warunkiem że przynajmniej trzy dni jest "odstana". Taka woda ma ph około 7. No i jest jeszcze taka zasada, że kiedy urządza się akwa, najpierw podłoże, ew. korzeń, itd. Uruchamiasz filtr, grzałkę, dajesz oświetlenie, rosliny. Ryby dopiero po kilku dniach później. A żeby szacunkowo obliczyc max ilosc ryb w akwa - mozna stosowac przeliczenie - 1 litr na 1 cm ryby. Czyli w 20 litrowym - około 20 cm ryby łącznie. Przy założeniu że neony mają około 4 cm - to w zasadzie najlepiej ok. 5 sztuk. Trochę jednak można to przekroczyc. Tyle że ja odradzam tak małe akwa, juz lepiej choc 40 l, nawet w formie sześcianu, nie zajęłoby dużo miejsca... A, i co do temperatury - musi byc stała. Jak są upały tzreba sprawdzac czy nie wzrosła za bardzo, akwa nie powinno tez stac w słońcu... Jakby wzrosła, to można na jakiś czas wyłączyc oświetlenie, a nawet dolewac małym ciurkiem chłodniejszą wodę...