Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa 33

ciasto francuskie z Lidla

Polecane posty

kupiłam wczoraj pierwszy raz w życiu rolowane ciasto francuskie w Lidlu, za kilka zł czasem widziałam gdzieś w tv, jak sie robi z tego ciasteczka, koleżanka podpowiedziała, że można też np. paszteciki no i zrobiłam... rewelacja :) zrobiłam takie jakby kwadraciki z truskawką w środku i paszteciki z pieczarkami - wyszły \"jak ze sklepu\" tylko jeszcze ciepłe z piekarnika, jestem zachwycona w środku posmarowałam to ciasto trochę oliwą z pestek winogron, a na zewnątrz, juz pozawijane - roztrzepanym jajkiem, na 15 minut do piekarnika i cudo wyszło :) wszystkim gorąco polecam, na słodko albo na słono

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a gdzie tak mniej więcej
tego ciasta szukać w Lidlu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a gdzie tak mniej więcej
i jesli można, to poprosze przepis na farsz do pasztecików :) ochoty mi narobiłaś :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niezle jest, prawda :) ja robie cos innego - kupuje w lidlu ciasto francuskie i szpinak mrozony ze smietana - jest super, bo nie trzeba go doprawiac, wystarczy tylko dodac czosnku (no, chyba, ze ktos nie lubi). ciasto kroje na kwadraty (zawsze koslawo), na kazdy kwadrat nakladam troche zoltego sera i lyzeczke szpinaku - juz przyprawionego. zawijam rogi do srodka i sklejam troche u gory. i do piekarnika na 25 min. :) smaczne i szybko!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
http://www.ewawachowicz.pl/ewa-gotuje-odc5.htm#grzebyczki ja robię grzebyczki ewy wachowicz. ale sama ciasto robię ;) Grzebyczki ciasto: * 2 szklanki mąki * 1 szklanka kwaśnej śmietany * 1 margaryna * 1 cukier waniliowy nadzienie: * marmolada lub dżem Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farsz taki prosty, robiłam go właściwie na "zapiekanki" czyli przekrojone na pół bułki, farsz, żółty ser i do piekarnika na 10 minut, żeby się ser rozpuścił i bułeczki zrumieniły robię go tak: siekam cebulę i pieczarki cebulę zeszkliłam na małej ilości oliwy (używam z pestek winogron, bo jest bezsmakowa i bezwonna), to tego wrzuciłam posiekane pieczarki, przesmażyłam, puściły wodę, smażyłam dalej, zeby odparować i podsuszyć, doprawiłam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym (ale przyprawy to wg upodobania) i już :) a ciasto... wiesz, ja w Lidlu byłam drugi raz dopiero i nie bardzo pamiętam rozkład towarów, ale to ciasto musi być w lodówce, więc podejrzewam, że gdzieś przy serach-masłach-parówkach - w otwartej chłodziarce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a gdzie tak mniej więcej
dziękuje Ewo:) bede wiedziała w którym rejonie szukać, bo ja też jeszcze nie znam Lidla na tyle zeby wiedzieć gdzie co lezy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×