Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nanowanaaa

Co jedza wasze koty? co im dajecie?

Polecane posty

Gość nanowanaaa

mam pierwszy raz kota w zyciu i nie wiem jak to wszystko ma działac kupuje mu np drobiowe serca, watrobki, żoladki czasami skrzydelka badz podudzia, wołowine przemrożoną od czasu do czasu tez podam raz w tyg lub dwa daje mu jajko, troche serka wiejskiego lub smietanki, od czasu do czasu tunczyka z puszki( zadnych innych ryb nie podaje). chce zeby miał wszystko i zeby mu nic nie zabrakło jutro ide po witaminy dla kociaków nie wiem co moge jeszcze mu dawac zeby urozmaicic? węglowodany odpadają chyba? a jak z warzywami? aha no i czy te podroby jak serca czy watrobka muszą byc gotowane? bo ja wczesniej gotuje np. watrobe czy gulaszowe , zoladki, udka, a serca zalewam wrzątkiem i podaje po przeparzeniu. gotuje wszystko a slyszalam ze koty wolą surowe ? poradźcie coś :) i jesli chodzi o ryby to jakie moga jesc? moga byc takie zwykle kupne np mintaj w kostkach?

Gość nanowanaaa
jesli chodzi o suche to czasami kupuje royala dla kociakow lub badziewnego whiskasa ale za to ma mięsa duzo, ten whiskas jako przekąska. no i jak juz sie wybiore do zoologicznego to kupuje tacki z animondy lub z leonarda:)

Gość wiiiikkkkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
moj kot jest sterylizowany wiec Purine dla kastratow kupuje i jeszcze jedna karme w zoologu a tak inne tez lubi tych mokrych nie bardzo ale tak jak ty podaje i jest ok a surowa rybke czasami dam, bardzo lubi kot surowe mieso np piers z kurczaka, wlasnie serca, zoladki i watrobke

Gość uppupupuppu

moje na kulkach jadą, purine dla sterylizowanych plus frieskies urozmaicone puszkami whiskas, z których robię tzw. rosołek, który lubią najbardziej - wlewam trochę gorącej wody do mokrej karmy jak robię coś w kuchni z surowego mięsa, obojętnie jakiego, to też dostają, mała lubi suchą bułkę ;), starsza lubi wędzoną rybkę, to makrelę czasem też jej odstąpię piją wodę i mleko

Tylko specjalną karmę weterynaryjną i mleko dla kotów.

Surowe mięso po uprzednim przemrożeniu (niska temperatura zabija większość bakterii). Nie dawać mleka, bo koty nie trawią go, oraz groszku.

Gość Moj uwielbia wszystko to co
ja, wlasnie robie mu serniczek :) chyba dobrze mu sluzy, ma metr 80 dlugosci :P ale tak bywa z kotami czarownicy

może i nie trawią, ale lubią... nie będę im żałować miski mleka, niech sobie przeleci przez kiszki niestrawione najwyżej

Mój już waży 10 kg :O Jeszcze pers długowłosy, to taka bomba z niego wielka :O

Więc teraz tak. Jeśli macie Kastrata nie karmcie go puriną. Ona tak naprawdę nie jest przystosowana do kastratów. Specjalna karma jest u weterynarza. Droga ale wydajna. A purina może tylko "załatwić" kota. Wiem to bo mój kotek już obecnie nie żyje....

mój kot nie chce jeść karmy dla kastratów, kiedyś dwa dni nie jadł bo nic innego mu nie dałam a nie chciał żreć :o

3,5 kg to norma :D Mój już żyje 6 lat, teraz jest jeszcze chudy jak na swoje możliwości :D W zimie to dochodzi do 13 - 14 kg... :P Purchawa wielka. A je tylko suchą karmę... Za mięsem nie przepada, chociaż czasami daję mu pierś kurczaka - surową.

Lily - ostatnio robiąc obiad dałam mu kawałeczek surowej piersi z kurczaka to się tym bawił a nie zjadł, podrzucał, szturchał i zostawił :o

myślę, że aż takie głupie te moje koty to nie są, żeby jeść to, po czym bolą je brzuchy, a właściwie brzuchole, zwłaszcza jeden :)

meaaa widocznie przyzwyczaiłaś go do wędlinek, gotowanego jedzonka :D:) 🌼 Mój lubi pierś kurczaka...

możliwe, bo jak wyczuje polędwicę sopocką to biegnie prawie łamiąc sobie łapy po drodze :D

Droga Autorko, na prawdę bardzo dobrze karmisz swojego kotka:) Oby wszyscy właściciele tak postępowali. Z tego co piszesz widzę, że unikasz wieprzowiny, a to bardzo dobrze, gdyż takie mięso działa na koty toksycznie. Co do warzyw: możesz podać swojemu kotkowi trochę gotowanej marchewki oraz ryzu, ale pamiętaj, że nie nalezy tego przyprawiać. Co do podrobów: Ja swojemu kociakowi zaparzałam wątróbki, ale teraz podaje mu surowe. Jak na razie nie choruje:) Czasami pożesz podać swojemu kotkowi troche suchej karmy, ze względu na dbałość o zęby. Także zapach z pyszczka jest bardziej neutralny. Polecam karmę PURINA ONE. Jeśli chcesz szczególnie zadbać o sierść swojego kota (szczególnie ważnie w przypadku kotów długowłosych), możesz mu podawać siemię lniane. Pozdrawiam Ciebie i kociaka 🌼

Moje kocisko je Perfect Fit, z tych marketowych, to ma procentowo najwięcej mięsa. Chyba, że wracam naprawdę późno do domu, to po drodze parszyłiskasa kupię. Suche perfect sensitive. Zawsze w miseczce ma. Mokre rano i wieczorem. Po śniadaniu podkrada trochę mleka, może łyżeczka tego wyjdzie. Czasem serek waniliowy, a jogurtu nie lubi. Rybka gotowana. Łososia lubi :D ale to mikrokawałeczek dostaje hehe! Pierś z kurczaka, jak okrajam mięsko, dostaje to odkrojone, gotowaną pierś. Ma piękną lśniącą pierś, śliczne (mocne!) ząbki i ładny brzusioooo :D

Gość moze jeszcze ktos cos doda
:)

Gość moze jeszcze ktos cos doda
napiszcie cos o rybach jak podawac? jakie moga jesc ?

Gość bjjh
Mój Wacek pije tylko mleko nic innego nie chcę,zje wszystko od whiskasa do pedigree hhehehe

Gość moj Żylak
dostaje codziennie gotowana watrobke badz zoladki...chyba barodzo sobie je chwali :) na codzien jada sucha purine i puszki rozne o mleko rano tak sie domaga, ze czesto mnie tym budzi

Gość moja nie dostaje mleka bp
moja kotka po mleku od razu ma biegunke i zasrywa caly dom :o

No, koty nie trawią laktozy. Ale z drugiej strony.. całe wieki kociumby tylko na mleku chowane były. Jakoś nie widać po ich potomkach (a naszych pupilach), żeby były chore. Te 'begunkowce' pewnie po prostu delikatne żołądki mają. Mój mleko uwielbia. Zresztą ilości tycie podpija. Za to po parszyłiskasie ma taką śmierdzącą qoooopę :O Łomatkoooo