Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktoo mi powie

Kto czytał Pożegnanie z Avonlea??

Polecane posty

Gość ktoo mi powie

Kilka razy próbowałam,ale nie udało mi sie przeczytać całej serii Ani z Zielonego Wzgórza,podobają mi sie tylko pierwsze 3 pozycje.Ale jestem ciekawa,czy w ostatniej części jest coś o śmierci Ani lub Gilberta

Gość o ile pamietam to sa
opowiadania dziejace sie w Avonlea. Nie umierają.

Gość To motyw przewodni
nie rozśmieszaj mnie,Ania jest cudowna,wszystkie jej części.

dawno to czytałam ale przeczytałam wszystkie ksiązki o ani i na pewno nie było nic o ich śmierci, tam jest opisana 1 wojna światowa, która potem się konczy, na wojnie umiera ich syn, a ich córka (nie pamiętam imienia) była zakochana w takim jednym, on też poszedł na wojne i całość kończy się jak ktos puka do drzwi i ta dziewczyna otwiera a to jest włąsnie ten chłopak w którym się zakochała i on wtedy wrócił z wojny;) na tym się wszystko kończy:)

Misoiaczek, ta czesc, ktora opisujesz to Rilla ze Zlotego Brzegu

Gość ktoo mi powie
Ostatnia pozycja jaka mi sie podoba to "Wymarzony dom Ani",potem jak już pojawia sie tyle dzieciaków,robi się coraz gorzej.Zreszta każda kolejna część jest słabsza,ja zawsze wolałam tkwic w dzieciństwie Ani,Zielone Wzgórze było sielanką dopóki Mateusz nie umarł.A ta śmierć syna Ani też spowodowała że nie czytałam dalej,jak tylko przeczytałam w którejs części cś takiego,że na jego łóżeczko padał cień krzyża jak wróżba na przyszłość.Smutno mi się po tym zrobiło :(

Gość witammm
przeczytałam pełno książek Montgomery ale to było jakieś 6 lat temu... i polecam książki są super takie że można się rozmarzyć ludzie tam są zupełnie inni niż teraz, bo teraz mamy tylko chamstwo nie to co kiedyś :) i tak ta książka to kilka opowiadań o różnych osobach, i z tego co pamiętam bardzo podobała mi się książka KILMENY Z SADU i seria o EMILCE ZE SREBRNEGO NOWIU :) a jeżeli chodzi o anię to nie ma nic o jej śmierci ani gilberta, pamiętam jeszcze że w filmie o ani była wojna a w książce nic takiego nie ma czyli jedna wielka ściema, dla dziewczyn książki lucy m. montgomery to naprawdę świetna lektura

Gość witammm
hm czyli już wiem co z tą wojną:) jak się nazywa ta książka? może po latach nadrobię zaległości? fajna jest czy juz taka nie bardzo? pamiętam że czytałam te książki które znalazłam a jak widać jednej brakło :)

Gość szczera laska do bólu
oh co wy opowiadacie! przeczytałam wszystkie anie z zielonego w zgórza i są kapitalne wszystkie części, a na "rilli ze ..." to pół oceanu wypłakałam. te ksiązki są super nawet teraz bym je mogła przeczytac jeszcze raz, są świetne

dobra, znalazlam i mam przed sobą. Po Rilli sa jeszcze ( wpisane jako cykl)"opowiesci z Avonlea" i owo pozegnanie. Pojawia sie tam Ania, Diana, pani Linde, ale ogolnie to opowiadania o innych mieszkancach (13 opowadan)

Gość ktoo mi powie
Rilli przeczytałam kawałek i oddałam,nie podobała mi się,chociaż może później sie rozkręca. A co do innych książek Montgomery to zgadzam się,że są super,szczególnie Emilka :) i Dzban ciotki Becky.Ale adaptacje filmowe Ani i Emilki są fatalne :O

Ja mam całą serię o Ani...czytałam ją wiele razy...Ania i Gilbert żyją do końca serii...jednak ich syn Walter ginie na wojnie w części Rilla ze Złotego Brzegu..