Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gutekgutek

jaka wyplata

Polecane posty

Gość gutekgutek

mam pytanko do wszystkich.bede teraz pracowal od poniedzialku do niedzieli w wymiarze 40 godzin.wtorek i srode mam wolna.czy za przepracowana sobote i niedziele powinienem dostac wiecej kasy?czy to jest liczone jako overtime czy jako normalne dni.dzieki wszystkim pozdrawiam

Gość grappa
spytaj pracodawcy...

Jako normalne godziny. Jakbyś dodatkowo przyszedł do pracy we środę albo w czwartek, to te godziny ponad 40-tkę byłyby dopiero overkami. Taka prawda.

Gość ehnie ccjkdclk
a jest cos takiego ze ustawowo jest zagwarantowane je któraś tam niedziela musi być wolna?

Nie, jesli jest to podstawowe 40 h. W przypadku autora niedziela jest jego normalnym dziem pracy, \"weekend\" to wt i sr. Podobna sytuacja to system pracy 4/4 (4 on 4 off)- w weekendy czy swieta obowiazuje stawka podstawowa

Dokładnie tak jest jak pisze Madziulka. Tak z ciekawości - spotkaliście się gdzieś z tym systemem pracy 4/4? I ile godzin pracuje się w dni pracujące? W firmie gdzie ja pracuję, dla pracowników fizycznych jest wprowadzony ten system i pracują od 6:00 - 17:45 z trzema przerwami 15 minutowymi i 30 min lunchu.

Gość kokodududu
Nie zawsze tak jest jak pisze madziulka, trzeba by sie bylo zapytac pracodawcy, ja np czasami pracuje w soboty i niedziele, i pomimo iz za te dni mam potem wolne 2 dni w tygodniu to dodatkowo za niedziele dostaje podwojna stawke a za sobote poltorej. Ale to zalezy od pracodawcy.

Ale jeśli sobota i niedziela są twoimi "normalnymi" dniami w pracy to dostajesz za nie normalną stawkę. Po prostu masz w inne dni "weekend". Ale to rzeczywiście zależy pewnie od pracodawcy. Np u nas w firmie jest tak, że ludzie, którzy zostali zatrudnieni rok temu mają tydzień pracy 40-godzinny i 41-sza godzina jest już liczona jako nadgodzina (płatna u nas 150% stawki podstawowej). Natomiast ci, którzy zostali zatrudnieni od listopada mają w kontrakcie zapisany 50-cio godzinny tydzień pracy i dla nich nadgodziny zaczynają się od 51-szej godziny pracy. Niesprawiedliwe, ale tak jest i to często ludzie, którzy robią to samo. Jeden po 40 godzinach dostaje już 150% stawki, a drugi musi pracować jeszcze 10 godzin dłużej za normalną. Dotyczy się to osób zatrudnionych na tzw. "kontraktach zerowych" - czyli firma nie gwarantuje im, że będzie miała dla nich jakąkolwiek pracę. Mogą np. mieć 0 (zero) godzin w tygodniu. W praktyce przychodzą do pracy normalnie i pracują od - do tak jak zatrudnieni na kontraktach stałych. Mają tylko jako dodatek płacone 4% do każdej wypłaty jako rekompensatę wakacji. Bo żande wolne im nie przysługuje. Oczywiście nikt nie jest u mnie jakimś hitlerowskim kapo i jeśli taki "zerokontraktowiec" będzie chciał mieć wolne, to zawsze po powiadomieniu kierownika takie wolne dostaje - niepłatne.

Gość gutekgutek
dziekuje wszystkim za info pozdrawiam i zycze milej niedzieli

W firmie, w ktorej pracuje moj chlopak czesc departamentow pracuje w systemie 4/4 po 12 h dziennie, czyli jesli zmiana wypada w sob,niedz lub bank holiday to jest to normalny dzien pracy

Jesli pracuje sie od pon do pt (40 h) to sob i niedz sa extra platne ale nie jesli sob i/lub niedz to Twoj normalny dzien pracy (okreslony w kontrakcie)

Gość co za bzdury
madziulka ma rację, w systemie 4/4 nie istotny jest dzień tygodnia, płaca jest taka sama

Zlosnica - nie masz racji, u mnie jest tak samo jak u madziulki. Sobota i niedziela w systemie 4/4 są normalnie płatne. A w jakiej części Wlk. Brytanii pracujesz Madziulka?

lommek- jestem z Southampton, ja nie pracuje 4/4 ale w firmie mojego chlopaka niektore departamenty w tym systemie pracuja. Ja pracuje pn-czw po 8.5 h i pt 5.5 h, soboty i niedziele to juz ewentualne overtimy

a ja sie z niektorymi wypowiedziami nie moge zgodzic. To czy placa Ci dodatkowo za sobote i niedziele zalezy od kontraktu. Ja pracuje 5 dni z 7 wiec czasem mam wolne weekendy ale nie zawsze i jak musze pracowac w weekend to mam za to dodatek miesieczny. Kiedys bylo tak ze placili 1.5 stawki za sobote a 2 za niedziele ale zmienili nam kontrakty i daja teraz te dodatki co miesiac- 15% miesiecznej wyplaty. A co do wypowiedzi kogos o kontrakcie \"zerowym\" u nas nazywaja to hours to be notifeted i daja 10% wiecej do kazdej godziny ale za to nie placa za wakacje - ale z drugiej strony takie osoby moge sobie go brac ile chca i kiedy chca - nawet jak jest bardzo busy i inni pracownicy go nie dostana.

Gość co za bzdury
amikaaa - dyskusja nie dotyczy ogólnie sobót i niedziel, chodzi konkretnie o system pracy, kiedy cztery dni pracujesz ( zazwyczaj po 12h) a kolejne cztery masz wolne.

ale autorka nic nie wspomniala o takim systemie pracy wiec jej odpowiadam

No wiec amikaa- rozpatrujac przypadek autora wnioskowac mozna, ze prawdopodobnie sobot i niedziel nie bedzie mial dodatkowo platnych.

no ale ja wlasnie pisze ze mam platne dodatkowo jak musze pracowac w weekend. Wiec zalezy od kontraktu - lepiej pogadac z pracodawca