Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość palermo..

imię kesja- proszę o opinie

Polecane posty

Gość bo wiesz jak to jest
Jestem nauczycielką od wielu lat. Poznałam całe mnóstwo młodych osóbek o bardzo nieraz oryginalnych imionach i nigdy nie słyszałam, żeby miały z tego powodu jakieś nieprzyjemności. Zgadzam się z tym, że dzieci, same z siebie nie będą się naśmiewały z imion kolegów i koleżanek, no chyba, że nawiedzone mamunie im powiedzą, że to imię jest dziwne. Ale to może tylko w przedszkolu, czy w pierwszych latach podstawówki. Potem młodzież ma już swój rozum i oryginalne imiona wręcz cieszą się powodzeniem. To nie rodzice robią dziecku krzywdę nadając mu nietypowe imię. Krzywdę mu robią całe stada idiotów, którzy się z tego imienia nie wiadomo dlaczego naśmiewają.

Gość nauczycielko
napisz z jakimi nietypowymi imionami się spotkałaś?:)

Weszłam na tą strone bo mój kolega powiedział mi że jego nowa dziewczyna ma na imie "Kesja" i w życiu nie pomyslałam ze takie imię istnieje więc wpisalam w google ... no i jest ! Wiesz co ... jak dla mnie to to jest baardzoo ale to baardzoo dziwne imię ! nie mowie ze brzydkie czy cos dziwne ...hmm moze inaczej ! wyjatkowe ! to na pewno ... kazdy ma swoj gust ... np. komus sie nie podoba Kesja a bedzie sie podobalo Kunegunda ; DD strasznie mnie zdziwilo to imię , ale po glebszym zastanowieniu stwierdzam iż nie jest takie zle ! moim zdaniem zle zrobilas zadajac takie pytanie internautom ! Bo nawet jakbyś napisała zwyczajne popularne imię np. Katarzyna to też by byly podzielone zdania ... nie chce obrazac zadnych Kaś ale mi sie osobiscie to imie nie podoba ! jak widze jakas dziewczyne i o czesc jestem kasia to spoko ale dziecka np. bym tak nie nazwala . zrobisz jak uwazasz ! wiem to na pewno bardzo ciezka decyzja bo imie jest na cale zycie ... ale niezaleznie od imienia na pewno córcie bardzo pokochasz ! a jesli bedzie mila fajna i w ogole sympatyczna i lubiana to jej wyjatkowe imię bedzie atutem a nie wada ! ; ) a z pewnoscia tak bedzie ! życzę żeby była zdrowa śliczna i szczęśliwa .! Pozdrawiam ... :)

A co to imienia Ksenia ... To moja sąsiadka ma tak na imię i nie mam nic do tego imienia , ale jakbym miala wybierać to Kesja ... moim zdaniem jest bardziej wyjatkowe i brzmi jak dla mnie egzotycznie ... !

Gość Bywalec salonów
Otóż kochani moi, imię Kesja jest wzięte z Biblii, tak miała na imię jedna z córek Hioba, kiedy już po wszystkich przejściach otrzymał Hiob od Boga błogosławieństwa bez liku. Poszukajcie sobie: Księga Hioba 42 rozdział - wersy od10 do 16 Pozdrawiam serdecznie

Gość herbatnik5
Ciekawa jestem, czy zdecydowałaś się na to imię? Mnie osobiście się bardzo podoba. A niewiele osób wie, że jest to imię Biblijne (Job 42,14) - w tłumaczeniu Biblii Tysiąclecia przetłumaczone jako Kasja. W USC przechodzi bez problemu. A jak się już ktoś bawi w "skojarzenia" to co ma powiedzieć taki np Denis czy Iwo?;)

Gość mario24
jedno z najpiekniejszych imion dla dziewczynki mamy zamiar dac tak na imie naszej córce .i nie wchodzi sie na takie strony zeby pytac o opinie bo tu siedza tylko same zacofance które do dzisiaj znaja sie tylko na wygrzebywaniu ziemniorów z pola.

Gość koiko
Kesja ato piekne imie Kojarzy mi sie z lodowa ksiezniczka;) Mi osobiscie podoba sie jeszcze Lawinia i Tiara.. Wiem,udziwnione,ale piekne:)

Gość hahaha jakie dzieciaki
zobaczcie tutaj ^^ http://l.pl/hak macie tutaj ciekawe i proste imiona dla dzieci ^^

Gość gab
kesja to po hebrajsku 'miły zapach' w starozytnosci czesto mowili tak na drogie olejki wonne. uważam że imię ładne, oryginalne i co najwazniejsze - ma jakies znaczenie. rozumiem ze wielu osobą moze sie nie podobać ale o gustach sie nie dyskutuje i teksty w stylu 'zrobisz dziecku krzywde' albo 'jestes idiotka ze vchcesz tak dac dziecku na imie' to słowa pustych, płytkich i nie grzeszacych inteligencja ludzi. żal mi takich. a jezeli sie podoba imie kesja to daj tak dziecku i nie patrz na to co mówia inni.

Gość A_jedna
Miałam Kesję w klasie i nikt nigdy jej nie wyśmiewał. Była bardzo lubianą osobą. Nigdy nie pomyślałam, że rymuje się ono z "sesją"...

Gość Kesssja23
Ja mam tak na imię i uważam że to imię jest najcudowniejsze na świecie! Oczywiście zdarzało się że ktoś 10 razy pytał jak mam na imię bo zapomniał ale mimo to nie zmieniła bym go za żadne skarby... nikt nigdy nie powiedział do mnie cesja czy sesja.. Nic podobnego! Woźna w szkole mówiła na mnie jedynie kejsa. no i ksiądz kilka razy powiedział ksenia ale tak to nic takiego jak piszecie sobie nie przypominam. Dzięki temu imieniu czuję się inna ale wyjątkowa. mojej córce jeśli będę mieć to na pewno dam tak na drugie.

Gość togata
Kesja z hebrajskiego oznacza "miły zapach". Jestem nauczycielką i mam w klasie dziewczynę o takim imieniu. Imię oryginalne, zapada w pamięć.

Gość Kesjuniuniuniuaaa
Żyję mając tak na imię już lub tylko 19 lat;p Osobiście nigdy nie miałam problemów ze strony rówieśników odnośnie imienia. Wręcz przeciwnie. Ludzie się zachwycają, bardzo często słyszę, że to piękne imię. Zainspirowałam nawet młodą matkę do nazwania tak swojej córki :) Bardzo szybko zapadam ludziom w pamięć dzięki temu. Jedynym minusem jest to, że czasem muszę przedstawiać się po kilka razy zanim ktoś zrozumie, że nie Kasia, nie Ksenia itp. Ogólnie to wyróżniam się imieniem, w czasie szkolnym też to było bardzo miłe, bo w klasie Kesja była tylko jedna. I powtórzę, że przenigdy nikt mnie z tego powodu nie szykanował. Z zarejestrowaniem nie ma żadnych problemów już. W 92roku moja mama musiała co prawda kserować stronę Biblii, gdzie było to imię, ale teraz, w dzisiejszych czasach nie ma już żadnych. Do odważnych i oryginalnych świat należy ! Pozdrawiam

Gość Kesja000
Ja mam na imię Kesja. Piękne.

Gość LinCZia
ten temat ma już trochę więc podejrzewam że już dawno wybrałaś imię. Mam współlokatorkę o imieniu Kesja. Bardzo podoba mi się to imię poza tym sama dziewczyna jest fajna i dlatego tym bardziej dobrze nastrajam się do tego imienia. Jeśli przeczytasz to jeszcze to daj znać na tycia.linka@o2.pl czy wybrałaś to imię dla córeczki?

Gość hdfivugsbhdif
W pewnym znanym polskim filnie pewien pan chciał nazwać córkę Tradycja:D:D

Gość eqwwwwwwwwwwwwwww
bardzo ładne

Gość walka
Ja mam siostre która ma na imie kesja jest to imię orginalne a w polsce jest tych imion bardzo mało w domu zdrobniale na nia muwimy keska , kesiorek albo keselotek albo kesunia to zależy. Wiec dobry wybór z imieniem

Gość tazła.
Kesja pięknie brzmi, oryginalne imiona górą! Spadać julkoroby :P

Gość panczen
Mi się prywatnie imię podoba , jest bardzo oryginalne. Moja siostra się tak nazywa i nie ma żadnych przykrości z tym imieniem ; ))

Gość maropolska
Miał (Hiob) także siedmiu synów i trzy córki. I nazwał pierwszą Jemima (gołąbek), drugą Kesja (miły zapach), a trzecią Kerenhappuch (flakonik do pachnideł). W całym kraju nie było tak pięknych kobiet jak córki Hioba. I dał im ojciec ich dział dziedziczny wśród ich braci. Potem żył Hiob jeszcze sto czterdzieści lat i oglądał swoje dzieci i swoich wnuków aż do czwartego pokolenia. Hi 42,13-16 W ziemi Uz (por. Hi 1,1-2.4-5.13- 15.18-19) mieszkały trzy córki Hioba. Ich ojciec był człowiekiem niezwykłym, gdyż wyróżniał się bogobojnością. Miały też siedmiu braci, z którymi łączyła je szczególna relacja. Dzieciom Hioba doskonale się powodziło. Synowie usamodzielnili się, mieli swoje domy, w których urządzali przyjęcia zapraszając przy tym pozostałe rodzeństwo. Wydaje się, że byli sobie szczególnie bliscy, chcieli przebywać razem, jeść razem posiłki i cieszyć się swoim towarzystwem. Córki Hioba były zapraszane do domów swoich braci, zasiadały z nimi do stołu i traktowano je z należnym im szacunkiem. Dzieci spędzały też czas z ojcem, co nie zostało zaznaczone w samym tekście, ale po- Biblijny alfabet kobiet Od niepowodzenia do pomyślności córki Hioba zostało żywym wspomnieniem Hioba w chwili ucisku (Hi 29,5). Córki obserwowały ojca codziennie, gdy składał ofiary Bogu. Podziwiały to, że troszczy się także o przekazanie im właściwej postawy religijnej. Nie do końca rozumiały obawy Hioba, który martwił się, że ich bracia mogli zgrzeszyć i znieważyć Boga, ale czuły, że ojciec pragnie pokazać im, czym jest bojaźń Boża i pokora. Wszyscy starali się żyć zgodnie z Bożymi zasadami, lecz byli też świadomi, że mogą popełniać błędy. Córki nie oburzały się, gdy ojciec poświęcał ich braci i składał za nich ofiary. Zwyczaje ludu, z którego pochodziły, nie dawały kobietom zbyt wielu przywilejów. Cieszyły się, że są kochane w rodzinnym domu i szanowane wśród braci. Liczyły się z tym, że kiedyś wyjdą za mąż, a kochający ojciec zadba o to, żeby miały najlepszych mężów. Sielanka córek Hioba zakończyła się w dniu, w którym w rejonie, gdzie mieszkał pierwszy z braci, pojawił się gwałtowny wiatr i uderzył w cztery węgły, czyli naroża jego domu. Konstrukcja całkowicie się zawaliła i wszyscy razem zginęli, zarówno córki, jak i synowie Hioba. Córki Hioba zmarły tragicznie i równocześnie zostały pogrzebane ich radości oraz nadzieje. Ta wiadomość była dla ich ojca ogromnym ciosem, jednym z wielu, których doświadczył w swoim życiu. Pogrążyło to w smutku także ich matkę, która z trudem patrzała na to, jak jej mąż ślepo przyjmuje spadające na niego cierpienia. Według niej był tchórzem, któremu brak odwagi, by przekląć Boga, nawet jeśli miałoby to sprowadzić na niego śmierć. W tradycyjnej analizie tego tekstu zwykło się przyjmować, że córki i synowie Hioba prowadzili rozwiązłe oraz hulaszcze życie, trwoniąc majątek ojca. Taka interpretacja wydaje się daleko idąca. Tekst wspomina wprawdzie o ucztowaniu dzieci Hioba, ale nie wartościuje tych zachowań. Komentatorzy wyciągali więc wnioski na podstawie informacji o obawach ojca i składaniu przez niego ofiar z niepewności o swoje dzieci. Sytuacja, w której dzieci Hioba hulaszczym trybem życia obrażają Boga sugerowałaby, że los jaki ich spotkał, był zasłużony. Tymczasem giną tragicznie, gdyż ich ojciec został poddany próbie. Trzy pierwsze córki Hioba zginęły nagle w tragicznym wypadku, który miał miejsce w domu ich brata. Nie znane są ich imiona ani imiona ich braci. Hiob pozostał całkowicie sam, bez rodziny, za to w towarzystwie „przyjaciół, którzy robili wszystko, by udowodnić mu, że jednak musiał czymś obrazić Boga.

Gość Kesja,Ksenia,Kasandra
kesja de

Gość gość
okropne!! ble!!

Gość gość
hostia

Jest zwyczaj, że to co dziwne i inne jest brzydkie...tak ludzie reaguję atakiem na daną osobę. Nie ma co się przejmować. Skoro Tobie się podoba to najważniejsze. Większość pisze, że inni będę się śmiali z tego imienia i dziecku krzywdę zrobisz:o Również dobrze córce może się nie spodobać Kasia czy Ania. Krzywdę dziecku to można zrobić nie zajmując się nim, bić je, upokarzać psychicznie, a nie nadawaniem imienia;)

Gość Kesjaaaa
Ja mam na drugie imię Kesja bo na pierwsze taka nie miła kobieta w urzędzie mnie nie chciała zapisać tak mi mama powiedziała. A bardzo bym tak chciała mieć na pierwsze bo mi sie pierwsze strasznie nie podoba ;/