Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

coffe cup

Zła Krew - Gortat

Polecane posty

Gość szach
Dorosłe życie Cię ogranicza?:)

Gość szach
pytam, skoro "w dzieciństwie nie zna się wszystkich ograniczeń"?

Skoro już rozpoczęła się rozmowa na takie tematy, to ja mam trochę związane z tym pytanie. Jak to jest, że osoby, które wychowały się w rodzinach patologicznych lub też po prostu "nieidealnych", a potem zakładają własne rodziny, przenoszą te złe zachowania rodziców do własnego domu? Czyli np. ojciec pił, to on też pije. Nie rozumiem tego, bo tak naprawdę to nie są osoby, które nie kochają swoich rodzin, a przecież dobrze wiedzą, jak im było źle, gdy rodzic pił...

Nie dorosłość ogranicza - Szach. Życie ogranicza. Własne możliwości - a raczej ich poznanie. Talenty i ich brak. Daishi - to jest chyba właśnie dziedziczenie \"złej krwi\" :)

Gość szach
Tak jak mówi Splath - możliwe, że to własnie ta krew. Ale może te osoby po prostu nie moga sobie poradzić z rzeczywistością, z dorosłym życiem? Skoro w dzieciństwie nie dostali dobrego przykładu?

Daishi :) Ja uwazam, ze to ludzie slabi. Nie chca walczyc ze slabosciami. Umowmy sie- kazdy je posiada- bez wzgledu na to, z jakiej pochodzi rodziny. Tylko nie kazdy wybiera droge walki- pojscie na latwizne jest dla nich atrakcyjniejsze. A jeszcze prosciej slabosci pozniej zwalic na geny.

Gość szach
nji, a nie daje Ci się, że niektórzy mimo tego, że walczą, nie mogą tej walki wygrać?

Do tego dodajmy łatkę jaką przypinają ludziom inni i mamy gotowy przepis na przegranego.

Gość feraro
Dlaczego przegranego?

szach, dlatego napisalam, ze to ludzie slabi.

Według tego co piszą koledzy i koleżanki na forum - feraro :)

Gość szach
nji, niekoniecznie słabi. Moim zdaniem ludzie słabi zwyczajnie się poddają. Myślę, że CI którzy walczą, nie są słabymi.

pytanie: czy walcza, czy maja przeblyski checi walki?

Pytanie ile przypadkow na 100 ludzi którzy próbują wydostać sie z zaklętego kregu patologii nie jest zaszczutych przez innych. Szczegolnie tych którzy tak łatwo oceniają innych.

coffe- sprecyzuj pytanie, bo jest tak sformuowane, ze nie umiem odpowiedziec (chyba, ze tak bylo zamierzone ;) )

Pytanie jest takie: czy gdy tak łatwo przychodzi Wam ocena innych, oraz nadawanie latek - zastanowiliście się kiedyś czy czasem to łatkowanie nie sprawia że ludzie przestają walczyć?

Gość szach
A dlaczego wtedy mieliby przestać walczyć?

Mozesz mi powiedziec, kogo konkretnie ocenilam i komu nadalam latke? Nikogo nie ocenilam. Rozmawiamy tu ogolnie o zjawisku tzw. \"zlej krwi\", ktore, moim zdaniem jest bzdura. A kazdy, kto sie tlumaczy genami w kwestii dziedziczenia slabosci - jest po prostu slaby. Po nikim. Po sobie. I w kazdej chwili to moze zmienic i stac sie mocnym.

Gość c.d.
Tekst: "to ludzie słabi" nie jest oceną?

ja jakoś nie wierzę, że to jest sprawa genów, uważam, że nasze zachowanie i charakter kształtuje otoczenie powiedzy ktoś wychowuje się w patologicznej rodzinie - jedna osoba mówi sobie ja nie chcę takiego życia i ciężką pracą i walką wychodzi z bagna, inna mówi, że skoro urodziłem się tutaj to takie moje przeznaczenie a co do dziedziczenia alkoholizmu to psychologowie twierdzą, że dzieci przeważnie dziedziczą zachowania alkoholików, zdarza się tak, że dzieci nie piją a zachowują się tak jak rodzic alkoholik

Gość szach
'zdarza się tak, że dzieci nie piją a zachowują się tak jak rodzic alkoholik' To znaczy, możesz wytłumaczyć?

To bardzo czeste zjawisko. Np. nie pije, ale i tak bije zone. Nie pije, ale miewa niekontrolowane ataki gniewu, furii. Nie dziedziczy tego jednak w genach, ale tak zostal uksztaltowany w dziecinstwie. W ostatecznosci, gdy dziecko patrzy na krzywdzonego i krzywdzacego- woli zostac krzywdzacym.

A nie jest? Gdyby ktoś Cię nazwał słabą nie poczułabyś się ... nie wiem? gorsza? od silnego?

okey. wartosciujace. tylko kogo taka ocena krzywdze? nie chce oceniac ludzi. czasami jednak tak sie dzieje, niestety. Dlatego nie do konca traktuje to okreslenie jak ocene, bo przez cale moje zycie ludzie mi zarzucaja, ze usprawiedliwiam alkoholikow w ten wlasnie sposob. \"(...)dla mnie to ludzie slabi\" jest ocena, ale rownoczesnie jest olbrzymim usprawiedliwieniem zachowania.

Gość szach
Kiedy mówisz komuś, że jest słaby pomimo starań, nie krzywdzisz go?