Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stazystaaaaaa

JAK TO JEST ZE STAŻYSTAMI

Polecane posty

Gość stazystaaaaaa

Kto był na stażu i pracodawca chętnie zawarł z nim umowę po zakończeniu go? Jestem na stażu za dwa miesiące koniec. Staż to marne pieniądze, ale zawsze coś. Fajnie byłoby tu zostać, bo dobrze się czuję w tej pracy, miła atmosfera i w ogóle. Pracuje jako pomocnik kierownika magazynu. Szefowa mnie chwali, lubi mnie, rozmawia, ale zero rozmów na temat mojej przyszłości w tej firmie. Ja sam się nie wychylam. Czekam. Ale stąd moje pytanie czy pracodawcy często przedłużają umowę po odbyciu stażu czy wola znowu szukać kogoś na staż, bo to im sie bardziej opłaca nie muszą rejestrować za wszystko odpowiada urząd pracy, a kasa leci do ich kieszeni. A może jednak wola sprawdzonego pracownika? wiem, ze jeśli skończy mi się staż to znowu będę bez pracy, a tak to byłaby to dla mnie szansa.

to zalezy od firmy. Nieraz jeżeli pracodawca przekona się do pracownika, że jest dobry, to przedłużają mu umowe, ale np. ja pracuję w niezłej firmie, która ma kase a i tak zatrudnia stażystów tylko na staże bo im się to opłaca i nigdy nie przedłuża umów... Ale bądź dobrej myśli, możesz się jakoś delikatnie zapytać, czy np. komuś kiedyś wcześniej przedużyli umowę po stażu

ja w ten sposób znalazłam pracę. zadzwonili do mnie po półrocznej przerwie od zakończenia stażu, ale to tylko dlatego, że osoba, u której siedziałam znalazła inna pracę i nie miał kto tego robić

Gość stazystaaaaaa
Wiem, że jestem pierwszym stażystą w tej firmie i ogólnie pierwszym dodatkowym pracownikiem od 11lat. Firmę prowadzi szef z żoną, synem i mają jednego kierownika magazynu+ plus ja teraz do pomocy. Tyle lat sobie radzili.. więc nie wiem. Muszę czekać. Chciałem teoretycznie wiedzieć czy często zdarza się przedłużenie, bo nie wiem czy warto mieć nadzieję.

ja byłam na stazu i zostałam przyjęta, radzę ci iść na rozmowę do przełożonego, zapytać i swoja przyszłość-lub jej brak w tej firmie, jeśli powie Ci że nie przewidują zatrudnienia Ciebie, poprostu juz zacznij szukac pracy- podstawa to pytać, rozmawiać i nie czekać na to co los przyniesie:)

Gość hfghfgh
musza byc 2 warunki spełnione abys mogl tam zostac... 1 - musisz sie poswiecac tej pracy i dawac z siebie wszystko a nawet wiecej w taki posób aby chcieli cie przy sobie zatrzymac 2 - firma moze isc na łatwizne i w ogole nie przyjmowac pracowników tylko stazystów...

Hej:) a ile zarabiasz? ja idę na staż 1lipca, ale tylko na 3miesiące. Były z tym duże problemy, bo urząd pracy wydaje pracodawcy obowiązek zatrudnienia. W związku z czym pracodawca musi przyjąc kogoś na minimum 3miesiące po zakończeniu stażu, chyba że będzie miał dobre uzasadnienie że nie może. U mnie z góry jest takie coś bo od 1października idę na studia.

Gość ja lubie żabkę
radzę porozmawiać z szefem i zapytać czy jest szansa na pozostanie w firmie, ja tak miałam i normalnie zapytałam. okazało się że jest szansa. tylko u mnie bylo trudniej bo pracuję w samorzadzie i musiałam stanąć do konkursu i wykosić jeszcze 10 chętnych. ale żeby było trudniej to teraz kończy mi się półroczna umowa i przede mną egzamin. i dopiero wtedy ewentualnie przedłużenie umowy

Gość stazystaaaaaa
Myślę, że daję z siebie wszystko. Opinia pracodawców o mnie jest pozytywna. Po za tym stażysta powinien pracować 6 godzin takie są normy. Moja hurtownia otwierana jest o 8 więc koniec pracy przypada na 14. Ja jednak zazwyczaj pracuje do 15-16 czasem zostaje do 17, bo nie ma wyjścia. Przyjeżdża dostawa i trzeba pomóc. Za co dostaję od dziewczyny po głowie. Ale lubię tę pracę i chętnie bym tu został mimo, że to nie jest praca moich marzeń. Specjalizuję się zupełnie w innej branży, ale cóż pracy nie ma więc trzeba pracować tam gdzie nas chcą. Płaca niestety nie jest wysoka. Mi w maju odpadło kilka dni teraz w czerwcu też było święto. Urząd pracy odlicza wszystkie możliwe dni tak więc, że mimo, że staż nie jest wysoki to i tak tę sumę ucinają. Dostaję niespełna 700zł.

Gość ja lubie żabkę
od kiedy to urząd odlicza za dni ustawowo wolne od pracy???

Gość stazystaaaaaa
Niestety mi odliczył w maju, bo dostałem 550zł. Teraz czerwcowy staż odbieram 2 lipca mam nadzieję, że już takich dużych cięć nie będzie. Więc niesłusznie mi obcięli?

Gość ja lubie żabkę
oczywiście że niesłusznie. jak ja byłam na stażu to zawsze tyle samo dostawałam, nieważne czy święto czy urlop który przysługuje w wymiarze 2 dni za każdy przepracowany miesiąc

pierwsze słyszę że coś obcinają no i nawet nie wiedziałam, że dzień pracy stażysty to 6godzin! ja będę pracowała 8, i moja koleżanka też tyle pracuje. I naet ma przychodzic w soboty na 4godziny, z tym że za to będzie sobie mogła odebrac wolne...

Gość ja lubie żabkę
co do godzin pracy to ja normalnie pracowałam 8 godzin ale żeby coś obcinali to masakra

Gość stazystaaaaaa
A ja mam wszystkie weekendy wolne mimo, że ogólnie hurtownia pracuje w soboty. Tak zostałem poinformowany. I tak pracuję. Na tym papierze wszystko pisze. Co do tych dni nie mam pojęcia. Można gdzieś o tym poczytać żeby w razie czego oprzeć się na czymś i rzadać swojej kasy w pełnej kwocie?

Gość stazystaaaaaa
W ogóle taki kocioł jest w tym urzędzie, że szok. Zanim cokolwiek się załatwi. Oni sami chyba nie wiedzą, że żyją. Jeśli robią z tą kasą mnie w balona to muszę o tym wiedzieć. I w razie co się kłócić. Myślałem, że to normalne dlatego brałem co mi dawali. To mó pierwszy staż.

Gość stazystaaaaaa
Proszę o odpowiedź to jest ważne. Zaniepokoiliście mnie. Niech ktoś powie kto wie na 100% jak to jest z tym wynagrodzeniem za staż. Bo ja do tej pory sądziłem, że to normalne, ale skoro mogę dostać więcej kasy to czemu mam pozwalać na to by mnie jej pozbawiali.

Gość ja lubie żabkę
trzeba by poszukać w ustawie. a najlepiej to zadzwoń do urzędu pracy tylko innego niż ten w którym jesteś i zapytaj.

Gość stazystaaaaaa
w internecie nic nie znalazłem innych źródeł w tej chwili pod ręką nie mam. Może czegoś się dowiem jak znajdę numer to zadzwonię.

Gość ja lubie żabkę
(085) 682-96-10 tam są w miarę mili pracownicy

Gość ja lubie żabkę
jak sie dowiesz to daj znać bo sama jestem ciekawa co powiedza

Gość Nie lubię stażu
Wiem, że za dni wolne, które ci przysługują normalnie płacą, więc zrobili cię w konia, zabierajac pieniadze za te dni. Mi ani razu nie ucieli, choć brałam już wolne.

Gość Nie lubię stażu
Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu w miejscu pracy przysługuje stypendium w wysokości 140% kwoty zasiłku. Powiatowy Urząd Pracy wypłaca osobom odbywającym staż stypendium oraz odprowadza składkę na ubezpieczenie społeczne. Na wniosek bezrobotnego odbywającego staż w miejscu pracy pracodawca jest obowiązany do udzielenia dni wolnych w wymiarze 2 dni za każde 30 dni kalendarzowych odbywania stażu w miejscu pracy. Za dni wolne przysługuje stypendium. Tak napisane jest w regulaminie dla stażystów .