Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szafirowe oczy

Wada wzroku moze sie b.pogorszyc w czasie porodu?

Polecane posty

Gość zależy jaka wada
bo np przy jaskrze są poważne wskazania do cc

Gość taka sobie smutna mocno
jezeli wada jest poważna, to można nawet stracić wzrok.

Gość jak masz dużą wadę i w wyniku
dużego wysiłku może dojść do odklejenia siatkówki to powinnaś mieć cc bo możesz stracić wzrok.

nie slyszalas co byla kiedys taka afera, ze kobieta miala juz dzieci, miala powazna wade wzroku i ponownie zaszla w ciaze. Lekarze powiedzieli jej, ze jesli urodzi straci wzrok. Dostala zgodę na aborcję. Chciala jej dokonac, ale zaden ginekolog nie chcial jej "wyskrobac" i urodziła. Jest niewidoma z malymi dziecmi;/ poród na 100%, a sama ciąza nie wiem.

hmm brzmi powaznie, chodzi o moja siostre, ja nie planuje dzieci na razie. Ona ma wade jakies +1,5 i +3, 5 i teraz sie dowiedzialam, ze to moze byc problem

nie mam pojęcia, to moze stwierdzic tylko lekarz.

ciąża tylko w końcowym stadium może mieć wpływ dlatego przy dużej wadzie dokonuje się cc wcześniej np. u mojej koleżanki w połowie ósmego miesiąca

taka sobie smutna mocno ta kobieta to Alicja Tysiąc i wcale nie jest niewidoma, ale ma -20 dioptrii:o...pozwała polskich lekarzy do trybunału sprawiedliwości w strasburgu i wygrała

no to jest niewidoma w praktyce nie uwazasz???????? myslisz, ze osoba ktora ma taka wade wzroku widzic cokolwiek poza jedna wielka czarna plama? nie sadze;) znam dziewczyna z miejsza wada i ona widzi tylko zarysy, bo tego nawet konturami nazwac nie mozna.

Gość zależy jaka wada
ale znw nie przesadzajmy, w końcu wiele kobiet noszących okulary z powodu zwykłej krótko lub dalekowzroczności rodzi siłami natury i nic się nie dzieje :)

ja pisalam o powaznej wadzie, a nie o lekkiej.

Gość eeeeeeeeeeeeeeewwwwwwwwaaaaaaa
tez jestem ciekawa, jeszcze nie planuje dzieci ale mam -3,74 i -4

Gość aja mam tak
-3,5 i -1,5 i nikt nie mówił o żadnym zagrożeniu

moja koleżanka miała -5 z kawałkiem. Dokładnie nie wiem ale miała cc prywatnie. Z kolei inna miała coś koło -3,5 i lekarz na porodówce mimo wskazania okulisty do cc uparł się żeby rodziła sn i po porodzie wzrok jej się pogorszył. Dużo tutaj zależy od stanu siatkówki

Gość powazna wada to powyzej 6
dipotrii mowie o krotkowzrocznosci miedzy 4-6 to srednia ponizej 4 lekka w dalekowzrocznosci nie ma takiego duzego problemu jakim jest odwarstwienie siatkowki.

Gość powazna wada to powyzej 6
dioptrii mialo byc :)

Gość roki500
jeśli chodzi o pogorszenie wzroku w czasie porodu,to fakt jest to możliwe. Lekarz prowadzący ciąże powinien Cię skierować na badania do okulisty,jeśli masz wade wzroku. Chodzi głównie o duże wady wzroku . Podczas wysiłku porodowego może dojść do odklejenia siatkówki ijeżeli jest takie ryzyko poród bnaturalny niestety dodpada, wtedy są duże wskazania do Cesarskiego cięcia. jaką masz wadę wzroku i w którym miesiącu jesteś?

podczas ciąży wzrok mi się nie pogorszył... ja mam -2.0.. pomimo tego też podczas ciąży nagabywałam swojego lekarza czy mi nic nie grozi.... mówił że faktem jest że może wystapić pogorszenie wzroku i kwestia odklejenia sie siatkówki też musi być brana pod uwagę.... ale pomimo tego że mój poród trwał 16 godzin, córka ważyła 4 kg i miała 60 cm to nic mi się nie stało.... a wysiłek i ból same możecie sobie wyobrazić...więc nie wiem tak naprawdę co musi sie dziać by taka sytuacja miała miejsce...