Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie moj nie moj

PROBLEM Z KOŚCIOLEM

Polecane posty

Gość nie moj nie moj

zastanawia mnie jedno kościół zabrania używania tabletek anty tak?? chce zebysmy płodzili i rodzili tak?? a co jesli ktos ma problem z zajściem w ciąże i lekarz przepisuje mu anty na jakis czas zeby po ich odstawieniu produkowac wiecej hormonów sprzyjajacych ciązy?

Gość moja psita
na dobra sprawe tabay zapisuje mi lekarz wiec nie grzesze bo sama sobie ich nie kupuje tylko on mi je zapisuje nie?

Gość brak dziecka
nie jest choroba, wiec nawet jesli lekarz przepisuje to "na zwiekszenie produkcji hormonow" to nadal jest grzechem branie tabsow...ja sie z tym nie zgadzam, ale tak wnioskuje

Gość grenadinne
rozwiazanie problemu jest proste. skoro nie mozesz miec dzieci, to znaczy, ze bog tak postanowil i w zwiazku z tym nie powinnas uciekac sie do grzesznych sposobow niepopieranych przez kosciol, zeby ta sytuacje zmienic. chore :) ale jak wygladaja skostaniale katolickie zasady, kazdy wie :) a ksieza najlepiej :)

Gość brak dziecka
te same "skostniale zasady" przewiduja spowiedz, wiec w czym problem? nie jest to grzech smiertelny wiec komunia swieta z niego "oczyszcza"

Gość grenadinne
spowiedz jest wazna tylko i wylacznie wtedy, kiedy szczerze zalujesz za grzechy. trudno o szczera skruche, jesli z pomoca terapii hormonalnej faktycznie udalo sie komus zajsc w ciaze. tak wiec spowiedz tu niczego nie zmieni. co wiecej - bedzie niewazna.

Gość rewrgtj
porozmiawiaj z księdzem.moi nie robili by problemu.

Gość .....ot ..co.....
a jezeli ktos bierze tabletki bo ma zespol policystycznych jajnikow, ciezki tradzik albo torbiele to tez grzeszy? watpie 🖐️

Gość .....ot ..co.....
a tak poza tym baby musza byc naprawde glupie jak sie spowiadaja z brania tabletek antykoncepcyjnych :D

Gość brak dziecka
jak juz napisalam to nie jest grzech ciezki, wiec komunia jest rozwiazaniem, a to ze sie nie zaluje ze sie jest w ciazy nie jest zaprzeczeniem zasady "sczzerego zalu za grzechy" poniewaz mozna zalowac samego faktu jego popelnienia (czyli zaluje, ze zlamalam przykazanie na przyklad)

Gość brak dziecka
...ot co...jak ktos wyzej napisal - w celach leczniczych to nie grzech

Gość grenadinne
ale przeciez antykoncepcja jak najbardziej jest uznana przez KK za grzech ciezki...

Gość brak dziecka
ale branie tabletek aby ZWIEKSZYC przyrost naturalny juz nie :) fajny paradoks swoja droga :)

Gość PIEKNE WAKACJE JAK CO ROK
CHODZI O TO ZE KOSCIOL MOWI, ZEBY NIE CZERPAC KORZYSCI Z SEKSU, BO TO RODZI PATRZEC NA WSZYSTKO JAK NA OBIEKT SEKSUALNY, CZLOWIEK ROBI SIE PLYTKI, POCZYTAC W BIBLII SODOMA I GOMORA, ZLO IDZIE KROCZKAMI, POTEM SA ROZWODY, ALBO DZIECI PIJA ALKOHOL I UPRAWIAJA SEKS PRZED 15 ROKIEM ZYCIA, NIE UCZA SIE ITD.

Gość grenadinne
no i wlasnie o ten paradoks chodzi... tzn generalnie jestem zdania, ze caly szum wokolo antykoncepcji hormonalnej to absurd, tym bardziej w takim przypadku, ale staram sie spojrzec na sprawe skrajnie od drugiej strony i wydaje mi sie, ze tak czy inaczej regulacja cyklu za pomoca tabletek, ktore hamuja owulacje lub nie dopuszczaja do zagniezdzenia zaplodnionego jajeczka w macicy, to grzech - swiadomy i ciezki. i teoretycznie moznaby uznac, ze branie tabletek nawet w celach leczniczych jest grzechem.

Gość brak dziecka
grenadinne----dobrze sie z toba polemizuje, madra babka jestes :) bylo mi milo a teraz musze leciec :)

Gość grenadinne
i vice versa :) milego latania ;) 🖐️

Gość marmolada truskawkowa
Prokreacja przede wszystkim.

Gość żabko ile masz lat
ANIOŁ SPADAJ!!!!!!!!!