Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pielęgniareczka

pielęgniarka - szpital - ciężka praca?

Polecane posty

Gość pielęgniareczka

na początku lipca zacznę pracę jako salowa w szpitalu (na wakacje). jest to moja pierwsza praca, na prawde nie wiem czego sie spodziewac. bede pracowac 10 h dziennie na różne zmiany. wszystkie panie pielegniarki i salowe proszę o mozliwe udzielenie informacji, czego mam sie spodziewac i jak sobie poradzic :))

Gość pielęgniareczka
a do tego wciąż jestem przełożona przez lekarzy z mojego oddziału.

Gość parowka z serem
ja powiem tak, z tego co zauwazylam to panie salowe w szpitalu np. -sciela lozka, gdy pacjent wyjdzie ze szpitala -myja podlogi i ogólnie sprzataja -rozdaja jedzenie (sniadanie,obiad, kolacja) -jak pacjent poprosi to podaja basen czy kaczke -ogolnie pomagaja tez dla pacjenta np. podtrzymuja przy chodzeniu, gdy np idzie do lazenki itp

Gość parowka z serem
jeszce zmieniaja posciel pewnie tezpomagaja przy myciu pacjentow to jeszcze pewnie zalezy w jakim szpitalu

Gość pielęgniareczka
zdaje sobie z tego sprawe, ale hmm czy będzie strasznie ciężko?? nie wiem, jak sie nastawic :)

Gość pielęgniareczka
czasem masaż erotyczny zrobią ...

Gość Królowa nocy87
hmm pielęgniareczka i salowa to nie jest taka sama praca, zakres obowiązków inny i do bycia salową nie trzeba skończyć studiów praca pielęgniarki jest ciężka fizycznie (zwłaszcza na oddziałach opieki długoterminowej) i psychiczne- duża odpowiedzialność zawodowa, praca salowej jest ciężka głównie fizycznie, za to nikt nie będzie od Ciebie wyciągał konsekwencji karnych w razie pomyłki :) spokojnie dasz sobie radę:) oby tylko trafił Ci się w pracy fajny zespół i będzie super =]

Gość parowka z serem
jak bedziesz musiala umyc pacjenta to pewnie za ciekawy widok nie bedzie ale da sie wytrzymac a na jakim oddziale bedziesz pracowac ?

Gość pielęgniareczka
o oddziale nic nie wiem, w kazdym razie mam byc gońcem, sprzataczka, pomoca przy lezacych :]

Gość parowka z serem
aha no to tak jak pisalam. Cos tam sprzatniesz, cos pomozesz, moze wynik jakiegos badania gdzies podrzucisz

Gość pielęgniareczka
po prostu nie chce dac plamy :P

Gość józio
ciężka praca za male piniędze! jezeli masz powołanie i w sobie naturalną potrzebe opiekowania się tylko wtedy bedzie Ci znosnie w tej pracy. Szacunek dla Pielęgniarek!

Gość parowka z serem
nie martw sie :) wytlumacza Ci zakres obowiazkow i bedzie ok

Gość Królowa nocy87
czasem zaprowadzisz pacjenta na badanie, po wypisani pacjenta umyjesz i zdezynfekujesz łóżko, ubierzesz je, dezynfekcja misek nerkowatych, kaczek, basenów itp

Pielęgniarka i salowa to nie ten sam zawód. Obecnie w szpitalach są firmy sprzątające, które zatrudniają salowe. Salowe NIE ZAJMUJĄ SIĘ opieką nad pacjentem. Do obowiązku salowej należą głównie: mycie powierzchni płaskich (ściany, podłogi, listwy), obsługa zaopatrzenia kuchennego, mycie łóżek, itp. Opieka nad pacjentem to obowiązek pielęgniarki. Nie ma mowy, żeby salowa podawała leki, robiła iniekcje , czy wykonywała inne czynności pielęgniarskie. Jednak od jej dobrej woli zależy czy pomoże choremu dojść do łazienki.

Gość pielęgniareczka
dzieki, mam nadzieje ze sie nie mylicie :* ale dziwnie, chyba mój pierwszy post, gdzie mnie nikt nie pojechał :D

Gość parowka z serem
no oczywiscie ze salowa nie bedzie robila iniekcji... salowa ogolnie mowiac zajmuje sie dbaniem o czystosc na oddziale

Gość parowka z serem
hehe poczekaj jeszcze chwile a pewnie zleca sie podszywacze :P

Gość Królowa nocy87
Właśnie to pisałam wcześniej salowa to nie pielęgniarka:) jednak dobra wola salowej niejednokrotnie pomaga wesprzeć pacjenta i odciążyć pielęgniarkę

Gość salowa gienia
zależy gdzie trafisz są oddzialy cięższe i lżejsze ,jak pielęgniarki coś spiepszą a da się to zwalić na salową to idzie na salową tak też robią lekarze ,wiele razy zepsuli jakiś sprzęt to zwalali na salowe ,pielęgniarki też jak tylko mogą to zwalają robote (oczywiście nie każdą) na salową ,radze zapoznać się z zakresem obowiązkow i tego się trzymać,praca ciężka i niewdzięczna ,salowe są traktowane jak podludzie

Gość salowa gienia
spieprzą -sorki

Gość parowka z serem
to jeszcze zalezy od "zespolu na oddziale". JAk mialam praktyki to widac bylo ze salowe dobrze sie dogadywaly z salowymi, siedzialy razem w dyzurce itp, zbyt mocno ich nie wykorzystywaly, chociaz to pewnie dlatego ze bylysmy my, czli praktykantki :P

parówko salowa nie wykonuje połowy czynności o których pisałaś : -nie pomaga przy myciu pacjentów, - nie ścieli łóżka ( ale musi je umyć, gdy chory przestaje z niego korzystać) Kaczki i baseny się wyparza w specjalnych maszynach, ale miski nerkowate oddaje się do dezynfekcji.

Gość pracamedycyna
Zapraszamy do przeglądania i umieszczania ofert w branżowym serwisie ogłoszeniowym z ofertami pracy dla lekarzy i pielęgniarek oraz innych stanowisk w branży medycznej. Na portalu znajdą Państwo ogłoszenia o pracę w Polsce i za granicą. http://www.pracamedycyna.pl/

Gość załamana egzaminem
Boże drogi, jakie wy pierdoły piszecie SALOWA NIE MA PRAWA DOTKNĄĆ PACJENTA- nie pomaga przy myciu, nie podtrzymuje, nie przenosi- od tego są opiekunowie medyczni i pielęgniarki Salowa jest tylko od sprzątania!!!

Gość gość
przecież praca pielęgniarki i salowej to zupełnie dwie inne rzeczy

Gość gość
tak zgadza się a praca ciężka i bardziej się opłaca za granice wyjechać za taką praca.

Gość gość
Owszem, niestety mnóstwo pielęgniarek wyjeżdża. Podobno w niektórych miejscowościach jest już deficyt pielęgniarek, ale np. w łódzkim http://praca-lodzkie.pl/rynek-pracy-w-wojewodztwie-lodzkim/ nie ma specjalnie zapotrzebowania na pracowników z wykształceniem medycznym. Pielęgniarki w Polsce zarabiają zdecydowanie za mało i wątpię, żeby to się szybko zmieniło.