Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bencha

CZY TO MOŻLIWE ŻE ISTNIEJE CIĄŻA UROJONA I JAKIE SĄJEJ OBIAWY?

Polecane posty

Gość bencha

Ciąża urojona powstaje nie tylko w momencie, kiedy kobieta bardzo pragnie mieć dziecko, ale również wtedy, gdy obawia się, że jest w ciąży. Czy znacie jakieś przypadki, o których możecie napisać? Jakie - według Was - mogą być konsekwencje z tego wynikające i czy jest na to jakieś "lekarstwo"? Piszcie!

Gość rencik
Ciąża urojona jest jednym z najpoważniejszych zaburzeń psychicznych związanych z bezpłodnością. Zdarza się to gdy kobieta bardzo pragnie dziecka. Występują w niej normalne objawy, jak przy wczesnej ciąży. Problem jednak w tym, że mimo tych wszystkich objawów nie ma zarodka w brzuszku. Ciąży urojonej nie leczy sie farmakologicznie, tylko poprzez pomoc psychologa i psychiatry. Nie znam osobiście żadnego takiego przypadku. Podejrzewam, że dotyczy to głównie kobiet słabych psychicznie.

Gość a ja znam
Ja znam jeden taki przypadek pary, która bardzo chciała mieć dziecko, no i rzeczywiście doszło do ciąży urojonej. Nie znam jednak szczegółów. Mogę jedynie potwierdzić, że u tej konkretnej osoby można mówić o niezbyt silnej psychice. To było już parę lat temu, niestety, do dziś nie doczekali się potomstwa Na szczęście jakoś się z tym pogodzili i wiodą szczęśliwe życie - we dwójkę.

Gość kotek filemonik
Witam! Chyba znam jeden przypadek ciąży urojenej. Tylko działa on całkowicie w przeciwną stronę. Także nie ma się okresu, ale nie dlatego, że nie chce się go mieć by zajść w ciąże. Ja panicznie boję się ciąży, nie jestem na to jescze gotowa, jeszcze nie teraz - i tak często o tym myślę, że... juz 1,5 miesiąca nie mam okresu. Lekarz nie stwierdził ciąży (na moje szczęście), ale też nie potrafił powiedzieć co mi jest. Bywa róźnie...

Gość helgaaaaa
Nie wiem co mam myśleć bo jakieś dwa tygodnie temu napisała mi kuzynka która jest młodsza ode mnie ze już jest po i ze ma parkę chłopca i dziewczynkę i po tym przez kilka dni intensywnie myślałam o dziecku ze chciała bym mieć ale nic nie zrobiłam w tym kierunku no i zaczęło się spóźnia mi się okres już tydzień już zaczynam mieć wrażenie ze jestem w ciąży i straszę mojego faceta!:):) ale zaczynami się wydawać ze to tylko moja psychika tak działa po przeczytaniu waszych postów! pozdrawiam wszystkich!:)

Gość wedelka ta
Myślę że ciąża urojona jest na tle psychicznym. Kobieta bardzo chce mieć dziecko, lub tego dziecka mieć nie chce... i objawia się takimi zachowaniami.... Ale myślę że nie trzeba to uznawać jako chorobę.... każdy w życiu czegoś pragnie bardzo, lub się boi..

Gość rybulka
Nie wiem, czy w moim przypadku to byla ciaza urojona, ale kiedys podejrzewalam, ze moze zaszlam i zaczelam miec pewne objawy ciazowe. Bylo to po rozmowie z kolezanka, ktora juz byla w ciazy i naopowiadala mi o ciazowych dolegliwosciach. Wystapily u mnie wszystkie wymienione przez nia objawy Nie chcialam byc wtedy w ciazy, ale przyjelam do wiadomosci fakt, ze jestem, juz bylam praktycznie pewna, kiedy zrobilam test, ktory wyszedl negatywnie. Uspokoilam sie, objawy ustapily, ale okresu nie dostawalam dalej. Gdzies tam wyczytalam, ze testy moga sie mylic i objawy ciazowe powrocily. Meczylam sie tak przez kilka dni, w koncu przyszla miesiaczka i wszystko wrocilo do normy. Dzis wiem, ze moja psychika miala tak wielki wplyw na moj organizm, ktory reagowal tak, jak bym byla naprawde w ciazy.

Gość galeczkaaaa
Niewiem czy to dotyczy osob słabych psychicznie!! Moja ciotka bardzo silna kobieta na widok malego dziecka dostała tak silnego popędu macieżyńskieko że zatrzymal jej sie okres miala pokarm w piersiach !!! a dodam że miala już 2 synow jeden 17 a drugi 19 lat więc chyba kobiety maja czasami takie rzeczy sa one trudne do zrozumienia ale tak jesteśmy stworzone!!!

Gość laleczkjko
ciąza urojona to jest tak ciężki stan psychiczny ze ma wpływ na ciało i jest tak jak przy normalnej ciąży rosną piersi, brzuch, są poranne mdłości, brak miesiaczki, ciężko to zrozumiec bo to sie wydaje nie mozliwe, ogladalam program na ZONE CLUB były w nim wywiady z kobietami które myslały ze są w ciazy juz kilka lat i wyglądały jak prawdziwe kobiety ciężarne były święcie do tego przekonane mimo ze w rękach trzymaly badania ginekologicze wykluczajace ciąze. tu jest niezly artykuł z zycia wzięty