Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patyk5330

mam depresje, chce sie zaczas leczyc ale nie wiem co zrobic, gdzie isc po pomoc

Polecane posty

Gość patyk5330

:( czy musze isc do lekarza rodzinnego, psychologa czy psychiatry? boje sie ze ten pierwszy mnie nie zrozumie, ze powie ze przesadzam, ze sobie cos urajam. taki on jest. psychologa w mojej miejscowosci nie ma. jest jeden psychiatra ale nie wiem czy mozna do niego isc bez skierowania. juz mam dosyc, chce walczyc o szczesliwe zycie zwlaszcza ze jestem mloda. chce byc w koncu szczesliwa

A ile masz lat? ja mam 21 i mam ten sam problem co Ty... Tak źle jak dzisiaj nigdy ze mną nie było ;( zaczynam coraz poważniej myslec o tym żeby odejsc z tego świata... jak dotąd nic nie osiągnełam i co gorsza czuje że nigdy nie osiągnę. Mam nadzieje że na innym świecie bedzie mi lepiej ;(

Gość patyk5330
ja mam 20 lat a z depresja zmagam sie od jakis 2, bywaly lepsze momenty ale ogolnie caly czas zle sie czuje :O

najlepiej jest iść do sprawdzonego psychiatry-on stwierdzi czy masz depresję i czy potrzebne jest leczenie farmakologiczne i terapia z psychologiem, czy tylko terapia z psychologiem. Jeśli chcesz iść do państwowego to skierowanie jest potrzebne i na wizytę czeka się kilka mieięcy :O

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
psychiatra - on postawi diagnoze, wypisze leki, skieruje na terapie panstwowo do psychiatry nie trzeba skierowania, ale sa dlugie kolejki

Gość patyk5330
czyli mam sie udac bezposrednio do psychiatry? i to jest bez skoerowania? dzieki za pomoc

Gość patyk5330
jeszcze mam jedno pyt. jezeli bede sie leczyc to potem gdzies to zostanie odnotowane ze mialam problemy psychiczne?

Depresje leczy się psychiatrycznie. Niestety musi byc wspomagana farmakologocznie. Ale możesz też zrobic sama dla siebie - dobra i potwierdzona metodą walki z depresja jest ruch (bieganie, spacery...).

patyk - wygląda to tak, że ośrodek w którym się leczysz i który ma umowę z nfz przesyła do nich nazwiska, pesele i diagnozę wg ICD 10, czyli światowej klasyfikacji chorób i przyczyn zgonów. To jest numer odpowiadający diagnozie. Nigdzie indziej to nie idzie i objęte jest tajemnicą lekarską