Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nadia92

19 lat - Małżeństwo i macierzyństwo?!

Polecane posty

Witam Was! Mam 17 lat (za 2 lata kończę szkołę średnią).Uważana jestem za odpowiedzialną i dojrzałą osobę.Jestem od dłuższego czasu ze wspaniałym człowiekiem.Bardzo się kochamy,jest nam razem na prawdę cudownie,rozumiemy się,potrafimy ze sobą rozmawiać(co często jest rzadkością w wielu związkach).Jesteśmy ze sobą szczęśliwi.On ma 21 lat,skończoną szkołę,zdaną maturę.Stałą i nie ukrywam,że dobrą i opłacalną pracę.Dobrze \\\"dogadujemy się\\\" z przyszłymi teściami.Ostatnim czasem dużo rozmawiamy o przyszłości.I jesteśmy już pewni swoich planów.W czerwcu roku 2011,gdy skończę szkołę (za 23 miesiące) mamy zamiar się pobrać,kupić mieszkanie i zaraz po tym postarać się o potomka.On będzie pracować,a ja zajmować się domem i oczywiście maluszkiem,w tym czasie będę zaocznie studiować.Gdy dziecko pójdzie do przedszkola (3 latka) podejmę się pracy.Będziemy w stanie dziecku zapewnić miłość,wielkie serce,ciepło ogniska domowego,dobre warunki materialne.Mój mężczyzna bardzo pragnie maleństwa,a ja chyba nawet i bardziej.To dopełni nasze szczęście.Podjęliśmy tą decyzję po wielu przemyśleniach,nieprzespanych nocach spędzonych na rozmowach,ale przede wszystkim jesteśmy świadomi tego na co się piszemy.Wiemy,że zawarcie związku małżeńskiego,a już szczególnie posiadanie dziecka wiąże się z wielką odpowiedzialnością,trudem,poświęceniem,ale również i szczęściem.Mamy świadomość,że to decyzja na całe życie.Bardzo cieszymy się na myśl o wspólnej przyszłości (wcale nie tak dalekiej).Wiem czego w życiu pragnę! Nic tego nie zmieni.To moje największe marzenie,jak i również mojego mężczyzny.Proszę Was tylko o zdanie,co sądzicie o małżeństwie i macieżyństwie w wieku 19 i 23 lat.A może ktoś ma doświadczenie w młodym małżeństwie jak i rodzicielstwie.Bardzo interesują mnie odczucia innych na ten temat.

Gość ja87ja
Kochana nie pisz takich rzeczy na kafe bo zaraz Cię wszystkie pojadą, że jesteś gówniarą i że nie dorosłaś do roli mamy, itd, a po co Ci to!!!! Ja tam trzymam kciuki za Ciebie i za powodzenie Twoich życiowych planów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Kaaarrraaammmbbbaa
A co na Wasze plany mowia rodzice?

Gość krawaciara
ależ miło się czytało-powodzenia życzę!nie słuchaj tych wszystkich nieżyczliwych co tu za chwilę dobrymi radami sypną :)

Gość ja87ja
Tu masz dziewczynę, która podobnie jak Ty chciałby założyć rodzinne, może jakoś wspólnie się dogadać i nawiążecie wspólny temat, bo tak jak pisałam na kafe ciężko jest znaleźć przyjazne kobiety, które doradzą:(

ja miałam 19 lat, mój maż 25, gdy wzięliśmy ślub. W tej chwili jesteśmy 6 lat po ślubie :) i mamy dwoje dzieci. Piszesz, ze chcecie sie pobrać za 2 lata, masz jeszcze wiec czas na podjecie ostatecznej decyzji... co mogę ci powiedziec na ten temat. Ja jestem bardzo szczęsliwa. Kocham męża nad życie. Nie zaluję, ale były takie momenty, że żałowałam, że jednka tak młodo wyszłam za maż. ALe jak piszę to były doslownie chwile :)

Gość dfdggd
dziewczyno skad ty masz pewnosc ze za te 23 miesiace jeszcze bedziesz z tym chlopakiem? ta pierwsza milosc i wielkie plany...

Gość widac ze nawet podawowki
nie skoczylas bo roi sie od bykow ortograficznych - malzenstwo i maciezynstwo pisze sie przez "rz " radze najpierw skonczyc edukacje a potem starac sie o potomka bo jak pozniej nauczyc dziecko ortografii / to wstyd miec matke analfabetke !

Za błędy bardzo przepraszam,pisałam w pośpiechu.Jest mi przykro,że ktoś uznał moje prywatne cele i pragnienia za jakąś chorą internetową prowokację.A to nie jest moja tzn. \"pierwsza miłość\".Tę pierwszą przeżyłam kilka lat temu.Trwała ona nie cale 2 lata,rozpadła się,ponieważ poznałam tego właściwego,dla którego chcę być dobrą kochającą żoną i wspaniałą matką jego dziecka.Jestem pewna tego czego chcę.Nie mam takiego pragnienia by się wyszaleć.Chcę założyć rodzinę.Ciepły dom,kochające się małrzeństwo.Małego szkraba,potomka dwóch bliskich sobie ludzi i owoc ich wspaniałej miłości.Tyle jeśli chodzi o sprostowanie.

Gość dfdggd
no tak jak w wieku 12lat byla ta pierwsza w dodatku 2 letnia to ty juz stara panna .... udajesz strasznie inteligentna... :D

Na kafe głupie jest to, zę zawsze znajdą sie osoby, które muszą głupio komentować posty innych osób.... :o i dziwnym przypadkeim przeważnie na pomarańczowo :P Dajcie dziewczynie spokój, jej życie...

Gość o rany nadiaa
małżeństwo a nie "małrzenstwo" to oczywiste... macierzyństwo faktycznie przez "rz" a nie "ż" piękne plany :) oby wam poszło gładko, bez przeszkód :*

Gość kobieto.........
masz dopiero 17 lat - ja w tym wieku przezywala dopiero pierwsze milostki ! skad wiesz ze to twoj jedyny - wszystko moze sie w najblizszym czasie zmienic i tobie i jemu . poczekaj przynajmniej kilka lat - najpierw sie wyszlalej , skoncz edukacje ( zebys mogla dzieciom zapewnic dobra przyszlosc ) a potem mysl o dziedziach ! po co Ci od razu zobowiazania - dziecko to wielka odpowiedzialnosc i duzo wyrzeczen . wiem co mowie bo sama mam dwojke i naprawde nie zaluje za mam dzieci bo bardzo je kocham . ale uwazam ze pierwsze w wieku 22 lat to stanowczo za wczesnie - ale u mniei to byla wpadka . zaplanowane bylobhy najwczesniej w wieku 26 lat . przemysl jeszcze raz - mlodym sie jest tylko raz ( bez zobowiozan ) a potem to harowka zeby przetrwac i dogodzic dzieciom.

Gość a ja uwazam
ze to prowokacja !

Gość psik psik i zalatwione
NIech się rozmnaża. Ktoś musi pracować na nasze emerytury :P

Nie każdy potrzebuje się wyszaleć.Nie każdy potrzebuje czekać do "idealnego wieku" na macierzyństwo (wg.Ciebie 26 lat najwcześniej).To bzdura! Każdy traktuje to indywidualnie.Mam zamiar skończyć szkołę.W czasie ciąży i opieką nad dzieckiem studia zaoczne to nie taki wielki problem.A o sytuację materialną całe szczęście nie muszę się martwić.Mój mężczyzna spokojnie wyciągnie na naszą trójkę.A sam mówi,że nie ma nic piękniejszego jak powrót z pracy do własnego mieszkania,gdzie czeka na niego kochająca żona i ich owoc miłości,któremu nic nie brakuje,bo on się o to stara.Odpowiem teraz na pytania,które zostały mi zadane.A więc moi rodzice zostali poinformowani ode mnie o naszych planach,powiedzieli,że to moje życie,że będę dorosła i jeśli będę podejmować świadome i przemyślane decyzje będą ze mnie dumni i oczywiście będą starać się mi pomagać jak tylko mogą.Rodzice Mojego mężczyzny bardzo ucieszyli się.Jego ojciec zaczął odkładać na ślub,a mama czeka na ukochanego wnuka bądź wnuczkę.A kolejne pytanie dotyczyło naszej miłości.Otóż nie chcę się rozpisywać,powiem tylko tyle.To jest TO.To jest ta miłość,jedyna,prawdziwa,na całe życie.Wiemy to oboje i jesteśmy tego pewni.Plany są tylko planami,piękne,bo piękne (dla nas i takie pozostaną),ale czy się spełnią? Oby :)

A i jeszcze wczoraj w chwili nudy i słodkiego lenistwa zastanawialiśmy się nad imieniem dla maluszka.Nie chcemy nic wymyślnego,obcojęzycznego bądź też staropolskiego.Po godzinie dyskusji postawilismy na Igorku i dusi.Bardzo podobają nam się te imiona.Co o nich sądzicie? Igor - Mężczyźni Ci są silni, zdecydowani, ceniący sobie niezależność. Ada (nie Adrianna) - Osoba delikatna, kulturalna, powabna, lubiąca piekne otoczenie i przyrodę.

Gość a ja trzymam za Was kciuki

Dziękuję za ciepłe słowa,jak i również za te hmmm ... obraźliwe bądź mniej wyrozumiałe.No cóż prosiłam was o zdanie,więc dziękuję za wszystkie sugestie.Mam nadzieję,że będziemy w kontakcie.Liczę na Was :) Na prawdę bardzo miło się czyta,gdy ktoś jest zainteresowany tematem i znajduje chwilkę by napisać coś od siebie,bez względu na to,czy jest to krytyka,czy też przychylność.Pozdrawiam!!!

Nadia wszystko pieknie tylko błagam, nie planuj już wszystkiego :O zaraz nam powiesz, ze zaplanowalas juz nawet wesele :D ! troche luzu i spontanicznosci

Gość no mnie najbardzieeej
moja mama też miała 17 lat jak poznała mojego tate :P i są ze sobą do teraz. chociaż ja na twoim miejscu najpierw skończyła studia , potem dopiero myślała o dziecku, bo różnie to bywa..

Gość no mnie najbardzieeej
popieram. więcej luzu i spontaniczności bo udusicie się w związku w końcu

Gość a ja powiem tak.....
sama mam 20 lat, i czesto czuje ze, moglabym zostac mama, ale... jestem na pierwszym roku medycyny, moj chlopak jest w moim wieku i tez studiuje dziennie, w zwiazku z naszymi kierunkami studiow nie pracujemy, czasem mi smutno gdy pomysle ze dziecko dopiero w wieku 27-28lat, i Tobie zazdroszcze mozliwosci ze mozesz sobie w wieku 19lat na dziecko pozwolic, maz faceta ktory wasw utrzyma, sama cchesz studiowac zaocznie, zycze powodzenia:)

Gość powodzenia .
Nadiu poczekaj tam przynajmniej do 22 roku zycia jak zaczniesz troche innym okiem patrec na swiat.........proponuje zamieszkac z chlopakiem i zobaczyc jak wyglada zycie we dwojke Wierz mi zdziwisz sie ze jest az tak rozowo,,,,,,,te pare latek nie zrobi ci wielkiej roznicy a moze zobaczysz cos wiecej, zmienisz zdanie ect........ Wszystko się moze zdarzyc PS sorka brak polskich znakow Pozdrawiam