Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baska_19

Pomozcie mi dobrac obsade do akwarium.

Polecane posty

Gość baska_19

Mam zamiar zamowic na allegro akwa 112litrowe razem z calym sprzetem. I chcialabym Was prosic o pomoc w obsadzie do tego akwarium. Na razie mam akwa 25 litrowe w ktorych mam 10 neonkow. Te neonki przeniose do nowego akwarium oczywiscie i chcialabym dokupic jakies rozne rodzaje rybek ktore nic nie zrobia neonkom. Dlatego prosze o pomoc w doborze tych rybek i ilosci jaka powinnam zakupic. Moze mi ktos doradzi jeszcze jaki zwirek, sprzet i roslinki kupic? Z gory dziekuje. 🌻 A ma ktos jakis pomysl na to co zrobic z akwa 25 litrow?

To mniejsze akwa może ci się przydac. Jakbyś chciała rozmnażac ryby, albo raz na pare lat - zrobic generalny remont, np. z wymiana podłoża. Ja tez mam akwarium z neonami, możesz dokupic ich troszkę wiecej. Ładnie się z nimi komponuje razbora klinowa. Co do większych ryb to nie bardzo - np. złote rybki zjadają neony (sprawdzałam), skalary tym bardziej. Na dobrą info w sklepie nie ma co liczyc. Z dużych ryb można z neonami trzymac jedynie paletki, ale to akwa będzie dla nich za małe... Ładne są też pielęgniczki ramireza, mogłabyś miec chyba danio, jakieś glonojady np. zbrojnika niebieskiego, otoska. W moim akwa neony pływały z razborą klinową - kilka sztuk, kiryskami, zbronjikami niebieskiemi, otoskiem i kosiarką. Miałam trochę problem z kiryskami, bo mam dla nich złe podłoże, no i one nie lubią za dużych temperatur - tzn. do 23 stopni...

Jak masz neony to najlepiej wyglądają w ciemnym akwa - słabo oświetlonym, o czarnym podłożu. Roślin najlepiej duzo, tylko musza byc kupione pod oświetlenie - jeśli akwa będzie ciemne to takie co to dobrze zniosą - czyli np. anubiasy, gałęzatka, mech jawajski. Ja mam akwa słabo oświetlone - ma 110 l i moc świetlówki to 20 WAt - ale powinna byc specjalna, akwarystyczna, np. Aqua glo, albo Sun glo... No i nie warto przerybiac ziornika - jest takie przeliczenie, że na 1 litr - 1 cm ryby....