Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

serdecznie dość

chodzicie na grzyby? mam jedno pytanie , prosze o odpowiedz

Polecane posty

znam fajne miejsce gdzie rosną prawdziwki , niestety znam tylko 1 takie miejsce , dziś byłam i wyzbierałam , za ile dni znów tam iśc zeby urosły ? ile dni rosną gryby?

\"prawdzaiwki\" obejmuje cenzura?:D aż muszę sama sprawdzić.

Gość ALONE-IN-THE-DARK
TO GRZYBY JUZ ROSNĄ?TRZEBA SIĘ WYBRAĆ

i nie mam pojęcia jak długo rosną:( jak po deszczu...:) chyba szybko

szokująca wypowiedź naprawde już jutro będę ?? przez noc urosną ? ale pewnie będą takie malutkie że nawet nie zauważe :( dziś natargałam całe wiadro prawdziwków :P

Gość grzyboznawca
gdy są sprzyjające warunki do wzrostu grzybni, to znaczy jest odpowiednia wilgotność gleby oraz temperatura zewnętrzna to należy odczekać ok. 9 - 10 dni na pojawienie się pierszych zarodników grzybowych , obstawiam że po pierszej fali grzybów robaczywych i zjedzonych przez ślimaki to ok. 15 lipca nastąpi pierwszy zdrowy wysyp grzybów i już ostrzę kosę :)

słuchaj, ja kiedys znalazłam malutkie kurki z bratem ciotecznym...następnego dnia zerwałam się o 6, pobiegłam do brata, wyciągnęłam go z łóżka i lecimy na grzyby (on narzekal cały czas, bo go siłą wyciągnęłam :P)...doszliśmy na miesjce, a tam...to samo, co było :classic_cool: nic nie urosły przez noc

a to nie zerwaliście tych malutkich kurek tylko czekałas aż urosną? jest taki przesąd ze jak zobaczysz gryba i nie zerwiesz to on juz nastęonego dnia więcej nie urośnie :P hehe tak stare babki mówią :D ja ogólnie zbieram tylko grzyby z gąbką , z blaszkami nigdy bo dla mnie wszystkie takie to trujaki :D

bo one to były ledwo widoczne, tak małe...nic by z nich nie było :D jeszcze brat musiał isc pierwszy i zbierał, prócz grzybów, wszystkie pajeczyny :classic_cool:

a ja tam, keidy jestem sama, chodzę z patykiem z przodu i sobie nim tak macham...pomaga :classic_cool:

tak jak fiona w szreku ? :P ja nie lubiałam nigdy chodzić na grzyby ale dziś mnie tak naszło no i spodobało mi się i chcę więcej :classic_cool: uruchomiłam nawet swój stary skuterek i będę sobie szukac może jakiś fajnych miejsc jak jutro tam nic nie urośnie

ja to kurki, podgrzybki (ktorych ostatnio nie ma), te nieszczęsne ocenzurowane prawdziwki, czasem kozak się trafi :classic_cool: głównie to

grzyboznawca, ale za parę dni te kurki były już większe :D a wcześniej się im dokładnie przyglądałam :P

Gość kobieta z lasu
na podgrzybki to jeszcze trochę za wcześnie, w sierpniu będzie wysyp. i w sosenki jupi jupi jej :-D

no tak, ale ja mam na mysli kilka ostatnich lat :D przynajmniej w lasach blisko mnie...kiedy co chwilę jakies podgrzybki znajdowałam, a teraz to tylko okazyjnie :O

dziś sobie sprawdzałam i wg zdjęc w sieci to nazbierałam borowiki ceglastopore i borowiki szlachetne . borowiki to to samo co prawdziwek , prawdziwek to nazwa potoczna :) i jeszcze 3 kozaczki :) i chce jeszcze, jeszcze i jeszcze :D :D :D

hmm, to moze mówmy borowiki? bo inne nazwy widocznie mogą obrażać uczucia tychże borowików :classic_cool:

hehe ale żeby aż tak zeby cenzure nakładać ? :P co wy gadacie ze na podgrzybki za wczesnie i tylko okazyjnie zbieracie?? u mnie w lecie to wszedzie ludzie targają prawie same prawdziwki tylko ..

Gość grzyboznawca
słusznie napisała kobieta z lasu , na podgrzybki jeszcze za wcześnie