Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja się pytam

Co mrozić, co wekować.... zapasy na zimę

Polecane posty

Gość a ja się pytam

Mam dużo warzyw, często też gotuje na zapas a nie lubie kilka dni pod rząd jeść tego samego. Co można mrozić? Np. warzywa? Surowe, podgotowane? Na jak długo? A może inaczej z warzywami postąpić? Albo owoce? Nie chodzi mi o konfitury tylko takie jakie są, co mogę z nimi zrobić. Albo gotowe jedzenie. Co mrozić? Co wekować? Czego na pewno robić nie wolno? Pomóżcie mi bo nie mam pojęcia o tym:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja się pytam
Hmm.. no w sumie to wszystko by się znalazło co u nas może rosnąć, a jak nie to nawet takie co w sezonie są tanie bym kupiła. Generalnie to wszystko co by się dało to po trochu bym chciała. Co się nie da to nie ale co się da to zrobiłabym ile się da ( na jesień czeka mnie operacja po której będę dłuuuuuuuugo niedyspozycyjna i tak awaryjnie chce mieć dużo w domu:) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
napisze ci że u mnie z owoców robi się kompoty, dżemy i mrozi w zależności od owoców. marchewka z groszkiem-wek, pomidory (z zielonych dżem, i sałatka z cebulą i papryką w occie) i sok pomidorowy oraz pomidory bez skórki w całości -wek, włoszczyzna-mrożenie i suszenie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja się pytam
A warzywa mrozisz surowe czy podgotowujesz? Wszystkie można mrozić? Ta wekowana marchewka z groszkiem to jak robisz? No i dżem z pomidorów? Nie znam, jak to robisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Warzywa przed zamrożeniem trzeba zblanszować, wrzucić na moment do wrzątku i potem do lodowatej wody. Ale i tak nie zawsze tak robię. Mroże większość warzyw. Oczywiście takie jak pomidory, cukinia, takie które po rozmrożeniu będą się rozlatywać, lepiej zrobić do słoika. Za to do zamrażarki wtedy lepiej wrzucić coś innego. Kompoty, drzemy, sałatki, same warzywa np, lekko zasolone, w occie itd. Ogólnie wekować i zamrażać możesz praktycznie wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chuda_jak_słomka
kilka dobry rad i przepisów na dżemy znajdziesz na blogu http://www.panitereska.pl/ można tam też zadać pytanie, ta pani jest prawdziwym kucharzem, więc będzie wiedziała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jak mrozić truskawki? ich mi zawsze zimą brakuje najbardziej, a nie przepadam za formą kompotu czy dżemu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wrzucasz do worka i zamrażasz, ale truskawki robią się miekkie i takie mało apetyczne po rozmrożeniu. Ja miksuję też i zamrażam w pojemnikach takie zmiksowane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hajduczanka pewnie masz duży zamrażalnik, albo wolno stojącą zamrażarkę, też bym chciała :). A powiedz mi, czy kiedyś podliczalaś, czy to się w ogóle opłaca. Bo w sumie to się zastanawiam czy mrożenie pewnych rzeczy w ogóle się opłaca. PS. też mrożę wszelakie ciasta :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak wychodzi tak finansowo? hmm...dajmy np. taki koktajl owocowy - litr maślanki naturalnej ok 2,00 zł + mus owocowy (np z 0,3 kg truskawek w pełni sezonu) - ok 1zł = 3,00 zł na 5 osób (po szklance każdemu :)) a jak kupujecie mały jogurt to kosztuje ok 1,00 - 1,30 zł na osobę. No i oczywiście wiecie, co jest w środku, żadnych ulepszaczy i zawartość owoców w owocach jest 100% :);)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiem, bardziej mi chodzi o względy prądowe, ze się tak wyrażę. Czy taka zamrażara ciągnie dużo prądu. Czy jest jakaś znacząca różnica. Bo to, że owoce, warzywa w sezonie są najtańsze to wiadomo :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrożę w zamrażalniku, który jest częścią lodówki. Kiedyś słyszałam, że im bardziej napakowany, tym mniej energii schodzi, bo nie musi schładzać wolnej przestrzeni (jakoś tak :P ). Tak więc chyba lepiej trzymać tam takie pyszności niż ma tam wiatr hulać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolka ta od bolka
Da sie jakos zamrozić kalafior? Albo pomidory?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidory nie kalafior tak
Polecam zrobić leczo - papryka, pomidory, cukinie jak ktoś lubi itd. przepisów mnóstwo. Do słoików i już pyszne danie na zimę :) Jakieś sałatki do obiadu. Dżemy, konfitury z owoców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak dobrze rozumiesz
kalafiora mrożę ,szybko obgotowuje studze i w torebki. Leczo na zime w sloiki tez robie ,ale bez cebuli (kwasi sie )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja sie zastanawiam czy moge zamrozic czeresnie i np pozniej w zimnie wykorzystac je do ciasta. Beda zjadliwe??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czytać nie umiesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
widocznie nie umiem bo przekopalam wszystkie strony tamtego watku i nie znalazlam. A tak trudno jest odpisac??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×