Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lula_90

nie wiem jakie studia

Polecane posty

Gość maturzystka90
ja z matma i biologia ide na inzynierie na UE we wrocławiu, całkiem w porzadku:D

a skad Ty mozesz wiedziec? znasz mnie i moje mozliwosci? Jescze myslałam o public relations?

Gość maturzystka90
PR to przeciez specjalizacja na kierunku dziennikarstwa:D

Gość Yukka
Ocena nie odzwierciedla umiejętności. Zdawałam maturę z matmy, miałam wynik w pierwszej 5-tce w moim LO, a w klasie maturalnej miałam ocenę 2. Na studiach też nie mam teraz z matmą problemów, więc to nie jest kwestia oceny, ale raczej rozumienia przedmiotów ścisłych i lenistwa ;-)

sa studia o kierunku PR, wąłsnie mzoe cps z reklamy mi doardzicie? Tylko nie umiem malowac a wiem ze jak sie ma pomsyły to trzeba umiec robic projekty:o

Gość
tzn do pewnego stopnia dobrze :O w liceum olałam wiekszosc przedmiotów, nieodrabiałam zadań domowych, zwiewałam z lekcji etc. i jedynie z matmy i z jezyków miałam 4 ,5 a z reszty ..:O 🖐️

Gość maturzystka90
gdzie masz kierunek PR? na uni wrocławskim to jest specjalizacja

Gość Yukka
Reklamę odradzam- może dobre zarobki, ale rynek jest przesycony specami od reklamy. Akurat te wiadomości mam od chłopaka pracującego w tej branży.

ja też zwiewam, ale mam 4, 5, i dwie 6 w tym roku, więc jakaś rekompensacja jest :P aha, i dwie 3, bo olewałam :O🖐️

Gość maturrrrrzystka
a co myślicie o matematyce na pk ?? tak się zastanawiam czy warto.. matem w finansach i ekonomii sie nazywa.. mysliceie ze cos po tym bedzie sensownego ??

Gość
no nie odzwierciedla, ale jednak chociaz w minimalnym stopniu o czymś świadczy :O i nie leciałąm na sciagach czy kombinatorstwie .. no a zreszta nie o tym ten top chciałąbym żebyscie polecili jakies przyszłosciowe kierunki

mi tez , bo nie wiem na cos isc, ale chyba sprobuje w tym dziennikarstwie pojde na licencjat i zorientuje sie jaka sytuacja i na mgr pojde gdzie indziej

Gość Yukka
maturrrrrzystka a co myślicie o matematyce na pk ?? tak się zastanawiam czy warto.. matem w finansach i ekonomii sie nazywa.. mysliceie ze cos po tym bedzie sensownego ?? Jeśli to Ci się podoba, to czemu nie? Nie wiem co można po tym robić- może nic, a może jakaś ocena ryzyka w inwestowaniu? Nie mam pojęcia. Popytaj się studentów tego kierunku/specjalizacji.

Gość maturzystka90
ciekawe sa teraz; europeistyka, bezpieczeństo narodowe

Gość oszolomom religijnym
Na ekonomiach też jest matma - ten przedmiot nazwa sie matematyka ale srednio rozgarniety 15 latek to opanuje.za wyjatkiem ukladow cramera,macierzy,pochodnych i najprostszych calek nic tam nie ma. prawdziwa matematyka jest na polibudzie lub na innych uczleniach na kierunkach takich jak informatyka chemia etc. rownania niejednorodne,szeregi, pola powieszchni roznorodnych paraboloid,calki niewymierne, rozklad prawdopodobienstwa o takich rzeczach jak liczby zespolone czy macierze to nawet nie wspominam bo to drobiazgi.kto choc raz widzial calke niewymierna z prawdziwego zdarzenia albo liczyl pole powieszchni dwoch bryl wzajmnie sie przenikajacych wie o czym mowie. cala matametyka z uczelni ekonomicznych jest w pierwszym miesiacu potem juz sa trudniejsze rzeczy. te calki ktore sa na studiach ekonomicznych to nawet wstyd nazwac ze to rozwiazywanie jest bo wystarczy gora dwa razy do wzoru podstawic a pochodna z e do (2x) to mega trudne zadanie na egzaminie :D kazdemu sie wydaje ze to co studiuje jest najtrudniejsze i ze na innych kierunkach jest podobnie a to gowno prawda. trudne studia to medycyna, prawo, informatyka(na panstwowej uczelni), matematyka, fizyka i jeszcze pare innych i absolwenci tych kierunkow sa poszukiwani przez pracodawcow nie dlateog ze te studia ich nauczyly wiele ale daltego ze jak tam sobie poradzili tzn. ze potrafia sie wiele nauczyc. jesli ktos nie jest inteligentny i do tego pilny nie ma tam czego szukac i niech idzie na cos luzackiego np. ekonomie czy zarzadzanie a jak jeszcze i tam ma ciezko to uczlenia prywatna. nie robie sobie jaj taka jest rzeczywistosc i radze przemyslec wczesniej bo potem bedzie tylko placz ze ciezko ze to ze tamto.ktos pojdzie na polibude nie da sobei rady i mysli ze sie do studiowania nei nadaje a skoczylby z wyrozniniem nie jedna prywatna uczlnie czy luzacki kierunek a jakis glab z prywatnej szkoly kolegi taty ktory nic nie umie mysli ze na prawie studiuje sie tak jak w jego szkolce bo ci sami wykladowcy tam pracuja :D

Gość
Yukka --> inzynieria srodowiska? biotehcnologia?

Gość Yukka
Przyszłościowy? Tak serio? Sterowanie ruchem kolejowym. W tej chwili brakuje ok 100 specjalistów (w kraju).

Gość
po przeczytaniu oszołoma jednak w matme sie nie bede pchac :O 🖐️ chociaż coś odrzuciłam :classic_cool: git jedziemy z koksem dalej.. oszołom a móglbys cos konkretnego polecic ? dla takiego np głąba jak ja ?

Gość Yukka
U nas IŚ jest uważany za dość... hmm... łatwy ;-) Ale akurat znajomych tam nie mam, więc wolę się nie wypowiadać. Biotechnologia- jedne z najtrudniejszych. Łatwo się dostać, jeszcze łatwiej wylecieć. Dla ludzi, których to interesuje i są dobrzy z matmy, fizyki i chemii. Z biologią mniej związane niż się wydaje.

Gość Yukka
A tak swoją drogą- poza matmą polubić też trzeba fizykę i, na wielu kierunkach, mechanikę.

Gość
"Z prognoz przygotowanych przez TNS OBOP, na podstawie badania sytuacji na rynku pracy wynika, że za rok w Polsce będzie brakować ponad 55 tysięcy inżynierów różnych specjalności. Za pięć lat - ponad 76 tysięcy" i włąsnie miedzy innymi inzynierie srodowiska podają :O

ja ide na filologie angielska chociaz nie jestem pewna czy jest to przyszlosciowy kierunek....

Gość maturrrrrrrzystka
Yukka dzięki.. chyba się zdecyduje.. a myslisz ze lepiej UJ czy pk ;>??

Gość Yukka
Wydział oferuje możliwość studiowania na dwóch kierunkach: Ochrona Środowiska oraz Inżynieria Środowiska. Na obu tych kierunkach realizowane są studia stacjonarne I stopnia (inżynierskie) trwające 7 semestrów i kończące się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Po ich ukończeniu absolwent może podjąć studia II stopnia (magisterskie) kończące się uzyskaniem dyplomu magistra. Ochrona Środowiska Kierunek ten daje wiedzę umożliwiającą organizowanie oraz prowadzenie działalności w zakresie ochrony i kształtowania środowiska, głównie w ujęciu lokalnym. Studiowanie na tym kierunku pozwala uzyskać wiedzę o metodach, technologiach i urządzeniach służących ochronie atmosfery, wód i gleby oraz umiejętności wykonywania badań i oceny stanu/jakości środowiska oraz interpretacji zachodzących w nim zmian i proponowania rozwiązań technicznych, prowadzących do ograniczenia negatywnego wpływu człowieka na środowisko. Kształcenie prowadzi do umiejętności wykorzystania wiedzy inżynierskiej i znajomości mechanizmów ekonomicznych oraz społecznych do poprawy stanu środowiska zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju. Wiedza zdobyta na tym kierunku daje możliwość: * współpracy z różnymi specjalistami działającymi w dziedzinie inżynierii i ochrony środowiska oraz posługiwania się nowoczesnymi narzędziami informatycznymi * uczestnictwa w projektach dotyczących kształtowania, wykorzystywania i ochrony środowiska, głównie w skali lokalnej * współpracy z przedsiębiorstwami oczyszczania miast oraz firmami zajmującymi się rekultywacją terenów zdegradowanych * uczestnictwa w projektach dotyczących racjonalnego wykorzystywania zasobów naturalnych i energetycznych * uczestnictwa w projektach dotyczących uzyskiwania certyfikatów ekologicznych przez przedsiębiorstwa przemysłowe i komunalne * wykonywania badań stanu środowiska oraz weryfikacji i interpretowania ich wyników zgodnie z obowiązującym prawem polskim i dyrektywami UE * sporządzania raportów o oddziaływaniu na środowisko (OOŚ) przedsięwzięć inwestycyjnych. Inżynieria Środowiska Studiowanie tego kierunku daje możliwość uzyskania wykształcenia w obszarze zagadnień inżynierskich dotyczących środowiska zewnętrznego i jego wykorzystania dla potrzeb człowieka oraz kształtowania komfortowego środowiska wewnętrznego w obiektach budowlanych. Oferowane specjalności (do wyboru po zrealizowaniu trzech pierwszych semestrów wspólnych): 1. Bioinżynieria zakres wiedzy poszerzony o zajęcia o charakterze biologicznym i chemicznym, które łącznie z przedmiotami specjalistycznymi dają podstawę do realizacji, eksploatacji i oceny funkcjonowania obiektów służących unieszkodliwianiu zanieczyszczeń z wód, ścieków i odpadów stałych oraz związanych z gospodarką wodno-ściekową zarówno w gospodarce komunalnej jak i w zakładach przemysłowych oraz do oceny prawidłowości doboru parametrów technicznych urządzeń gospodarki wodno-ściekowej i odpadowej, specjalność pozwala na zdobycie wiedzy do rozwiązywania problemów związanych z zastosowaniem bioprocesów w inżynierii środowiska, w tym do racjonalnego sterowania w warunkach naturalnych i w obiektach technicznych zintegrowanymi procesami biotechnicznymi na potrzeby unieszkodliwiania zanieczyszczeń 2. Ciepłownictwo, Ogrzewnictwo, Wentylacja i Gazownictwo specjalność pozwalająca po jej ukończeniu projektować, wykonywać i eksploatować systemy, instalacje i urządzenia służące do kształtowania środowiska wewnętrznego w obiektach budowlanych przy zachowaniu ochrony środowiska zewnętrznego, zakres tematyczny oferowanych przedmiotów obejmuje: źródła ciepła, sieci ciepłownicze i instalacje centralnego ogrzewania, instalacje ciepłej wody użytkowej i gazownicze, wentylację, klimatyzację i chłodnictwo 3. Inżynieria Sanitarna i Wodna przygotowuje do realizacji, eksploatacji, utrzymania i remontów oraz oceny pracy podstawowych instalacji oraz obiektów infrastruktury technicznej związanych z ochroną środowiska i budownictwem wodnym: budowli piętrzących i zbiorników wodnych gromadzących wodę dla potrzeb gospodarki komunalnej, energetyki, przemysłu i rolnictwa, obiektów inżynierii wodnej i komunalnej, urządzeń do uzdatniania wody, oczyszczania ścieków i unieszkodliwiania osadów ściekowych na terenach zasiedlonych (wiejskich i miejskich) oraz w zakładach przemysłowych, sieci i instalacji wodociągowo-kanalizacyjnych 4. Techniki Ochrony Środowiska specjalność dającą podstawy do rozwiązywania problemów o charakterze projektowym, inwestycyjnym i eksploatacyjnym dotyczących ochrony i kształtowania środowiska, racjonalnej gospodarki jego zasobami, rekultywacji gleb i gospodarki odpadami, do identyfikowania zagrożenia dla środowiska związanego z działalnością człowieka, obejmuje wiedzę o metodach, technologiach i urządzeniach służących ochronie atmosfery, wód i gleby, metodach remediacji gleb i gruntów, rekultywacji terenów zdegradowanych, systemach oczyszczania miast, gospodarowaniu odpadami komunalnymi i przemysłowymi, specjalność daje umiejętność posługiwania się narzędziami informatycznymi umożliwiającymi gromadzenie, przetwarzanie i interpretację danych o środowisku, w tym systemami informacji przestrzennej.

Gość Yukka
Zapomniałam dodać, że to są info z PW, więc nie wiem dokładnie jak wyglądają studia na UJ czy PK. Najlepiej jednak popytać się studentów i przejrzeć plan studiów.

Gość
no nie zaciekawe :O 😭

nie moglbym ci nic polecic bo nie wiem czy jestes pilna zdolna i co lubisz. sama musisz wiedziec czego chcesz. moge ci tylko powiedziec gdzie bedzie jak z tych o ktorych mam jakies pojecie. jesli to ty pisalas o matmie to to naprawde trudny klierunek i nie chodzi o sama matematyke ale tez o inne przedmioty jak fizyka czy wytrzymalosc materialow, elektortechnika itd. na kazdej uczleni techniczej masz tez inne przedmioty nie tylko ten na jakim kierunku jestes wez to pod uwage to wazne. ekonomia na politechnice to nie to samo co ekonomia na uniwersytecie.na kazdej uczelni wiekszosc przedmiotow jest wykladana przez wykladowcow tam pracujacych czyli jak to uczlnia techniczna to bedzie duzo technicznych przedmiotow a jak uniwersytet to duzo humanistycznych.profil uczelni to wazna rzecz nie kazdy zdaje sobie z tego sprawe.oprocz kierunku jest cala masa przedmiotow ktore sa rozne.zarzadzanei na politechnice dotyczy zarzadzania procesem produkcji a na uniwersytecie ekonomicznym zarzadzania zasobami ludzkimi (moze niedokladnie to wyjasnialem ale chce oddac sens) a na rolniczym zwierzetami (taka ironia):D

Gość ja to po prostu wiem
Lula_90 a z czego zdawałaś maturę?

uniwersytet ekonomiczny uwazam za alternatywe kazdy da sobie tam rade bo wiekszosc przedmiotow polega na zapamietywaniu.jeden potrzebuje wiecej czasu drugi mniej ale kazdy na pamiec moze sie nauczyc. z UJ to zalazy juz jaki kierunek bo na turystyce mozesz sie nauczyc wiekszosci na pamiec ale na matematyce, fizyce czy chemii juz nie. prawo tez polega na pamieciowym opanowaniu materialu ale jest go tak duzo ze trzeba byc bardzo bystrym aby sobie z tym poradzic. chociaz znam przypadek osoby niezbyt rozgarnietej ktora ostro zakuwala i skonczyla tylko co z tego teraz juz nic nie pamieta i nawet o podstawowych przepisach prawa nie ma pojecie. co jej z tego studiowania zostalo.nosi teczki w jakiejs kancelarii tylko dlatego ze jej znajomy prawnik prace zalatwil. szkoda bylo studiowac.