Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmjhgjhj

co oznacza znak STOPU ?????????

Polecane posty

Gość hmjhgjhj

oprocz tego ze trzeba sie zatrzymac??? czy trzeba tez przepuscic osoby z lewej i prawej strony (pytanie retoryczne) ???? oznacza to samo co znak ustąp pierwszenstwa??? kto ma przed kim pierwszenstwo pojazd stojacy przed stopem przed pojazdem który ma znak ustap piewszenstwa czy na odwrot??? bo cos mi sie wydaje ze rowerzysci na wiekszych skrzyzowaniach sa ignorowani :O

Gość V_N_R.
STOP czyli ze musisz sie zatrzymać!! ;D a to kto ma pierwszeństwo i w ogóle to musisz sie dowiedzieć np. robiąc prawo jazdy??

Gość znak oznacza
ze, masz sie zatrzymać koniecznie z zachowaniem szczególnej ostrożności, i rozejrzeć dokladnie, zanim ruszysz dalej:)

Gość hmjhgjhj
tak wiem ze mam sie zatrzymac ale kto ma pierwszenstwo w takim ukladzie jak opisalam wyzej?? ok to napisze jeszcze dokladniej... stoje przed STOPEM na drodze podporządkowanej a po drugiej stronie ulicy głownej tez na podporządkowanej stoi samochod ktory ma znak ustap pierwszenstwa wiec kto kogo przepusza bo kazde z nas chcialo wjechac na prawy pas tylko jechalismy w przeciwnych kierunkach...

jeden musi wyjechac na srodek wtedy okazuje się ze jego prawa reka jest zajeta wiec rusza ten co stal :-)

Stop oznacza że masz się bezwzględnie przed nim zatrzymać, choćby nic nie jechało.

Gość hmjhgjhj
nie da sie... ja bylam rowerem i gdyby nie moj manewr (tz ścięcie czego nie wolno robic) to bym chyba znalazła sie na masce...a gdybym byla samochodem???............

albo oboje ruszycie i każdy pojedzie mniejszym łukiem - kto pierwszy ten lepszy

teoretycznie ten co ma ustąp ma pierszenstwo niz ten przed stopem ale ty mozesz nie wiedziec jaki on tam ma znak -

Gość hmjhgjhj
diabong a to nie jest tak ze ten kto ma ustap pierwszenstwa ustepuje wszystkim???? a ten co ma STOPA ma pierwszenstwo przed nim a przepuszcza tylko te osoby nadjezdzajace z prawej i z lewej???

Gość gfds
jest taka zasada...jeśli widzisz auto po swojej prawej stronie musisz je przepuścić...jeśli z lewej to auto ciebie przepuszcza...i teraz zasada następna...przepuszcza wszystkich na głównej gdy stoisz na podporządkowanej...dalej...z tego co napisałaś...( o ile dobrze zrozumiałam)...wjeżdżając na główną będziesz miała tamto auto po swojej lewej stronie czyli...tamten kierowca musi ciebie przepuścić...

Gość hmjhgjhj
ale nie dostałam konkretnej odpowiedzi... czy ja stojac przed stopem mam pierwszenstwo przed pojazdem ktory stoi przed znakiem ustap pierwszenstwa ? troche nie jaze z tymi stronami ze jakbym wjechała na srodek jezdni to nagle miałabym ten samochod po ktorejs stronie a to chyba trzeba juz wiedziec zanim sie wyjedzie...wiem ze ten co stoi po prawej ma pierwszenstwo i ten ktory skreca na swoj pas tez ma pierwszenstwo przedemna a tych 2 znakow nie kumam...

Gość hmjhgjhj
nikt nie wie...

tak jak pisałam wyżej - masz 3 sposoby - jak nie chcesz sie z nim mijac na srodku, jak on sie zatrzyma na środku i przepuszcza ciebie - bo ma cie po prawej stronie, albo on opusci skrzyzowanie bo ma ustąp a ty stop i dlatego ty opuscisz go drugi

Gość fgdhj
Przejrzałam twój rysunek i z niego wynika jasno...oba samochody mają siebie po prawej stronie czyli powinny się przepuścić...ale tak, to stały by bez końca czyli w tej sytuacji przepuszcza grzeczniejszy....:)

Gość bjkl
...można sie wyminąć bezkolizyjnie ale nie polecam tego sposobu niedoświadczonym kierowcom...;)

Gość ustąp odjeżdża ostatni
ten kto stoi przed znakiem ustąp pierwszeństwa odjeżdża ze skrzyżowania jako ostatni

Gość fw4g5h5
znak stop nie oznacza przepuszczania wszystkich uczestnikow ruchu, a jedynie oznacza przepuszczenie tych, ktorych mamy z prawej, albo tych ktorzy sa na drodze z pierszenstwem, albo tych ktorzy maja znak droga pierszenstwem.

Gość sfsfd
w tym przypadku znak stop informuje o tym że wszystkich puszczamy

a już widzę obrazek.tu żadnego problemu niema.a tym rowerkem jak byś była na masce to z obrazka widać że to twoja wina by była

Gość Czwiczyłem
Wg. kodeksu opis znaku B-20 STOP Oznacza: 1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed _drogą z pierwszeństwem_ 2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się _tą drogą_ Zatem: Zatrzymujemy się i ustępujemy pierwszeństwa pojazdom poruszającym się _drogą z pierwszeństwem_. Czyli jeśli gdziekolwiek znajduje się na skrzyżowaniu znak Ustąp pirwszeństwa (obrócony trójkąt) to pomiędzy nim a stopem rozstrzyga reguła prawej ręki. Znaki te (Stop i ustąp) są w kwestii pierwszeństwa _równorzędne_ różnica _tylko_ taka: przed stopem należy się zatrzymać. Codziennie jadę przez skrzyżowanie na którym mam STOP a z mojej lewej dochodzi droga z "ustąp". Co jakiś czas trafia się jakiś "AS", który jest przekonany że będąc z mojej lewej ma pierwszeństwo.

Gość gość
Kurcze....jestem zaskoczona :P Nauczono mnie,że ten kto jest na "STOPIE" wyjeżdża ze skrzyżowania ostatni.Mój mąż ostatnio stwierdził,że chyba jestem nawiedzona z tym przekonaniem :P a tu jeszcze czytam,że "USTĄP PIERWSZEŃSTWA" musi poczekać,jeśli przy skręcie "dostałby" mnie z prawej....Miałam bardzo dobrego instruktora :) więc albo źle go zrozumiałam,albo miałam jakiegoś niesamowitego farta podczas całego kursu i egzaminu....