Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sallamandra_plamista

Domowe sposoby na chorobę, pilne!

Polecane posty

Antybiotyk nie dał rady, gardło boli, nos zapchany a ja muszę do końca tygodnia postawić się n nogi. Jakie znacie sprawdzone, domowe sposoby na chorobę?

Gość
1. goraca woda z sola, moczenie w niej nog - na katar i temperature 2. woda z sola, plukanie gardla 3. pol kubka soku malinowego (paola n) zalane gorao woda (mniej niz soku) - wypic gorace, na temp i katar 4. w ostatecznosci (smieszne, ale mi zawsze pomaga) 2 noce z rzedu przespane w grubych skarpetkach i zimowej czapce na glowie. Naprawde mi pomaga:classic_cool:

dzięki, a co mi szkodzi wypróbować niektóre :P Jestem zdesperowana. Ja już nie mam gorączki, ale zatoki zapchane a gardło płonie, żaden psikacze i tabletki do ssania nie dały jeszcze rady, złapałam jakiegoś zmutowanego wirusa chyba :o

mi własnie po 3 dniach spadła gorączka :( ale niestety tutaj tylko antybiotyk pomógł, domowe sposoby nie dały rady

Gość
a psiklalas tantum verde?? mi zawsze pomaga tylko to na gardlo, zadne leki, strepsilsy czy inne neoanginy. a na katar tylko cirrus - 2 tabletki co 4-5godzin, 3x dziennie.

u mnie polopiryna s działa cuda,na gardło piję zimną herbatę(jeżeli to wirus a nieprzeziębienie)

Gość J_Lo
miałas zle dobrany antybiotyk skoro nie pomógł

Nie grypa :P Mam bioparox w sumie dosyć dobry lek, coś tam jeszcze, ale po prostu to coś jest ciężkie do wytrucia. Najgorsze, że gdyby nie to to zapewne byłabym zdrowa, a tak to dalej siedzi mi w organizmie i się męczę, ani oddychać dobrze nie mogę, ani spać, ciągle kaszle :o

Ale drugiego już nie dostałam na ponownej wizycie. Poza tym to zarazek, którym zaraziłam się od chłopaka, a on od ojca, wszyscy leczyliśmy się podobnie, ale mnie trzyma najdłużej, chociaż nikt jeszcze u nas nie jest zupełnie zdrowy.

na zatoki dobry jest ibuprom zatoki, ogólnie na przytkanie kataru - tabcin na ból gardła cholinex lub strepsils i spanie z szlaikiem/apaszką na szyji (w te upały może to nei być proste....)

a na katar to waciki w nos nasączone mentolem albo ta maścią wick czy jakoś tak

Gość żyyyycieee
antybiotyk źle dobrany - tak jak to ktoś już wyżej zauważył lub za krótko brałaś, musisz iść do lekarza po jakiś drugi, bo samo może niestety nie przejść. Miałam identyczną sytuację tydzień temu, po anginie ropnej 10 dni Augmentin i po 5 dniach nawrót choroby. badania CRP i wszystko jasne - kolejny antybiotyk

Ale ja byłam ponownie u lekarza i nie przepisał mi antybiotyku. Wiedział ile go zażywałam i co brałam. Nie chciał mi przepisać kolejnego i już.

Gość żyyyycieee
no a dlaczego boli cię znowu gardło - co powiedział?

Nie znowu, tylko cały czas, to nie jest nawrót choroby. :) Nic nie powiedział, spojrzał w gardło, powiedział, że nic wielkiego tam nie widzi (...) i nie chce mi dawać antybiotyku, tylko powinnam to miejscowo zwalczać.

Gość żyyyycieee
badanie z krwi "CRP" pokaże, czy masz zakażenia bakteryjne - wtedy konieczny będzie antybiotyk, lub może to wirus i sam przejdzie. Zrób je sobie nawet prywatnie - jak masz takiego lekarza konowała :o

no niestety nie mam teraz środków finansowych, jestem pod kreską. :/ I tak już się leczę prywatnie u dermatologa, endokrynologa, chodzić do internisty prywatnie to za dużo jak na moją studencką kieszeń :o

Gość żyyyycieee
ale badanie tylko zrób prywatnie i z badaniem idź do internisty na NFZ. Takie badanie będzie na pewno b. tanie.

Gość zuzkkkkkka
cytrynę całą wyciskasz do letniej wody,nie slodzisz!!!!!!! 2 takie napoje dziennie i będziesz jak młody bóg:) .Naprawdę pomaga,tak sie lecze ,moje katary trwaja 1 dzien

Gość zuzkkkkkka
naprawde spróbuj z cytryną

Gość syrop z czosnku io cebuli
oblesny ale skuteczny, sok maklinow z hetbata, rosol z makaronem (proste a skteczne/)

Gość zuzkkkkkka
aha ważne abyś w czasie pidia cytryny nie jadła nic słodkiego.Pierwszy napój jest kwaśny a potem jus sie nie czuje.;..po czasie jest przyjemnoscią.

Gość zuzkkkkkka
juz-oczywiscie loiterówka

Gość 874873yth
może jesteś chora, że tak napiszę na tle alergicznym, to może coś na alergię jeżeli nie to ja polecam czosnek na noc, maliny a raczej sok

Gość zuzkkkkkka
no ja po czosnku i cebuli padam na żoładek:/

Gość aaa kotki dwaaa
3 razy dziennie rutinoskorbin po 2 tabletki i herbata z cytryna -duże ilości 4-5 kubków dziennie. Wypocić się czyli paracetamol 2 razy dziennie i pod kołdrę!!! i tak przez cały dzień i noc i w sobotę już będziesz w miarę zdrowa!!! Ja mam te metodę kilkakrotnie przetestowaną :) To działa ;)

Gość aaa kotki dwaaa
możesz wypić cały słoik soku z agrestu. To piorunująca dawka Vit C dla organizmu!! Czesem na to Twoje gardło robię miksturę: 1) 1-2 ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę do szklanki 2) cała cytryna - sok z niej do tej szklanki 3) łyżeczka miodu do tego wszystkiego Całość wymieszać i wypić :P Wiem że to paskudne i ostre ale pomaga na migdały i krtań. Nie popijać niczym , żeby zostało w przełyku. Rano jesteś funkiel nówka :D