Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Safariii

Jak to załatwić...?

Polecane posty

Gość Safariii

W tym roku skończyłam studium i tym samym kończy mi się ubezpieczenie, nigdzie nie pracowałam, a dowiedziałam się że jestem w ciąży, postanowiłam jak najszybciej znaleść pracę, by mieć świadczenia zdrowotne, jednak w moim miasteczku to nie takie proste ;/ dlatego mój znajomy zatrudnił mnie fikcyjnie na cały etat, muszę mu tylko płacić za ubezpieczenie. I teraz moje pytanie jak długo muszę pracować by Zus mi wypłacił chorobowe a potem macierzyńskie i gdzie mam to załatwiać? Jaką kwotę będe otrzymywała? Z góry dziekuje :)

Gość do autorkii
niestety najprawdopodobniej zus nie zapłaci ci złotówki nawet, gdyż od razu wysnuje przypuszczenie ze załatwiłaś prace na czarno. Jedyne co możesz mieć to ubezpieczenie. Nic ponad to.

Gość Safariii
a w jaki sposób mogą to wykryć?

Gość do autorkiii
no poprostu zakładają ze jesli nie przepracowłaś minimum 3 iesiące przed zajsciem to znaczy ze kombinowałaś. Wiele takich przypadków było.

Gość Safariii
ale jeśli nie mogłam pracować, wkońcu się uczyłam więc nie miałam możliwości a teraz już skończyłam szkołe i jestem już miesiąc zatrudniona czyli prawie od razu po egzaminach

zus jest lepszy niż policja :) wyniuchają ze kombinowałaś i jeszcze znajomemu smrodu narobisz.

no ale zatrudniłaś się jak już w ciaży byłaś tak? Poprostu była masa takich przekrętów jak Twój i zus się wycwaniaczył.

Gość Safariii
no to jestem w dup*** ;/

no troche tak. Oni już serio są wyczuleni i będą niuchać. Nie radze kombinować bo Znajomemu smrodu narobisz

a no i w sumie sorki ze to mówie, każdy kombinuje jaksie da, ale ptrzez takie kobiety jak Ty, te które serio się zatrudniają w ciąży i pracują, mają potem kłopoty z zusem.

Gość Safariii
a jakieś świadczenia zdrowotne czy coś takiego to jak ja mam załatwiać?? bo kompletnie się na tym nie znam

Gość Safariii
puki co mam ubezpieczenie do września a potem..?

jesli jestes zatrudniona odprowadzasz składki, to bierzesz od pracodawcy zaswiadczenie o ubezpieczeniu, taki co miesieczny raport RMUA czy jakos tak. Pracodawca to dostaje z zusu co miesiąc. Albo wyrabiasz sobie książeczke ubezpieczeniową.

tyle ze teraz ksiazeczke tez co miesiąc trzeba podbijać, wiec jesli "pracodawca" to Twój znajomy, to niech ci daje takie zaswiadczenia i tyle. On i tak to dostaje z zusu. W przychodniach jest tak, ze nawet jeśli masz zaswiadczenie mmiesiąc wstecz, to ci je uwzględnią,

Gość Safariii
dzięki

no zabardzo to Ci nie pomogłam, bo kurcze sytuacja z tych chujowych ;) no ale takie są przepisy tego wspaniałego zusu :)

Gość Safariii
przynajmniej coś już wiem, ale czy jest pewne że w 100% mnie odrzucą ? Wybacz że tak nudzę, ale moja wątpliwość wynika z tego że tak mi doradziły też 3 księgowe, bo chciałam wiedzieć na czym stoję i czy nie zaszkodzę znajomemu

wiesz ja pewnosc mam tylko taką, że miałam podobną sytuacje i przejścia z zusem. Troche mnie dziwi ze tak ci doradziły. Wkleiłam ci linka to poczytaj. Sama nie wiem co Ci poradzić.... najgorsze jak znajomego za tyłek złapią za to.

Gość dzieciolandia
A na marginesie to będąc w ciąży nie musisz mieć ubezpieczenia - ubezpieczona jesteś \"z urzędu\", państwo za ciebie płaci i nikt nie ma prawa odmówić ci na przykład porodu w szpitalu nieodpłatnie.

Gość Safariii
już czytałam, dzięki wielkie :) jeszcze zadzwonie do nich i zapytam co z tym ZUS, może coś doradzą :) pozdrawiam

wiesz wiem ze człowiek sie napalił na kase bo jednak w ciąży i pote sie przydaje. nie chce cie straszyc ani nic w tym stylu. Nie chce tylko zebys miała kłopoty

no najlepiej dzwonić i się dowiadywać :) tutaj to tylko przypadki żicia wzięte ;)

Gość Safariii
no właśnie najważniejsze są przypadki z życia wzięte :)) a wspominałaś że byłaś w podobnej sytuacji, czyli?

czyli zaszłam w ciaże jak skonczyła mi się umowa o prace i poprosiłam szefową byłą o przedłużenie fikcyjne właśnie. No i niestety nie dostałam pieniążków z zusu. Bo właśnie dostałam od nich pisemko ze domniemają nielegalne zatrudnienie i jeśli chce to moge się odwołac, wtedy oni będą przeprowadzac postępowanie sprawdzające ble ble ble no i dałam sobie siana bo nie chciałam szefowej smrodu narobić. W moim przypadku niestety poroniłam więc i tak i tak by tej kasy nie brała.

Gość aj glupoty gadacie
ja zatrudnilam sie u znajomego w 3 m-cu ciazy - zaplacilam mu za zus przez 3 kolejne miesiace - w 7 m-cu poszlam na l4 - 1 miesiac mialam bezplatne kolejne dwa placil mi juz zus -po urodzeniu dziecka bylam na macierzynskim . i zus nic sie nie czepial. tyle w tym temacie

Gość Safariii
ojj przykro mi, że tak wyszło w każdym razie wielkie dzięki za pomoc :)