Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy beta

Czy beta hcg jest w 100 pewny??

Polecane posty

Gość czy beta

Wg moich obliczen to bylby ok 10 tydz, wg Pani ginekolog w ciąży na 100% nie jestem, wg beta 2198,32.

Gość za niski poziom
w 10 tygodniu poziom hcg bylby wyzszy.

Gość za niski poziom
NORMY BETA hcg Kolejne tygodnie licząc od ostatniej miesiączki i odpowiadajacy im poziom hcg: 3 tydzien - 5 - 50 4 tydzien - 3 - 426 5 tydzien - 19 - 7.340 6 tydzien - 1.080 - 56.500 7-8 tydzien - 7.650 - 229.000 9-12 tydzien - 25.700 - 288.000 13-16 tydzien - 13.300 - 254.000 17-24 tydzien - 4.060 - 165.400 25-40 tydzien - 3.640 - 117.000 ja mialam w 5 tygodniu 3.500

Pani dr powinna wykonać dokładne USG, bez ominięcia jajowodów.Jeśli jest świadoma wyniku i nic z tym nie robi, to wybierz się do innego lekarza bo coś jest nie tak.I koniecznie powtórz badanie. Istnieje takie pojęcie jak pomyłka laboratoryjna, czyli mogli pomylić Twój wynik z cudzym.

Gość ale pomylenie wyniku w
dzisiejszych, skomputeryzowanych czasach jest praktycznie nie możliwe! na usg widoczna jest dopiero ciąża przy b hcg ok 6500. moze dlatego pani doktor ją wyklucza? a moze ty się pomyliłaś w obliczeniach? b hcg dodatnie przy braku ciąży to nie jest fajna sprawa. a moze poronilas i beta spada?

Gość czy beta
Nie pomyliłam się, bo przez te plamienia prawie w ogóle nie współżyłam. Takie pełne starania były między 5kw a 10 maj. Przejrzała mnie dokładnie i zwykłym usg i dopochwowym. Czym może być spowodowane taka wysoka beta jesli w ciąży nie jestem i nie mam zadnych dolegliwosci procz plamien/krwawien...?

hmm ale w innym temacie napisalas ze okres dostalas 10 maja tak? a starania byly 5-10? to nie ma szans na zaplodnienie chocbym nie wiem co. faza lutealna trwa okolo 14 dni wiec calkowicie wyklucza poczecie w tym czasie.

a po krwawieniu współżyłaś? bo moze poprzedni cykl byl bezowulacyny i krwawienie bylo okresem najwiekszej plodnosci i moze dlatego doszło do zapłodnienia?

Gość czy beta
10 maja miałam okres, trwał do 15go, potem mialam plamienia i zrobiłam test ok 20go maja, wyszedł pozytywny. Po 10 maja nie współżyłam, więc wychodziłoby na to, że do zapłodnienia doszło przed 10 maja. A przed tym okres mialam 5 kwietnia.

Gość czy beta
Między 10 maj a dzisiaj współżyłam jeszcze dwa razy ok 10 czerwca (stosunek przerywany) i ok 23 czerwca. A testy wyszły pozytywne juz ok 20 maja.

to jedyne wytłumaczenie jak dla mnie to to że krwawienie zamaskowało owulację bo poprzedni cykl był bezowulacyjny i doszło do zapłodnienia i teraz jest jakiś 7- 8 tydzień ciąży ale od zapłodnienia. potem okres jeszcze miałaś? sprawdz betę czy narasta. czy np. kolejny okres nie był poronieniem np. nie wiem naprawdę jak to tłumaczyć.

Gość czy beta
Potem okres mialam 13go czerwca, spoźnił się i zaczął się brązowymi upławami, a potem czysta krew, nic mnie nie bolało, a zawsze bardzo boli brzuch przez pierwsze dwa dni. Trwał od 13go do ok 21, byl za dlugi bo zawsze mam 5-6 dni, dostalam luteine od 16 dc, ale 28 znow zaczęło sie krwawienie i trwa do dzis. Jesli to nie ciaza to dlaczego beta jest podwyższona?

zdaję się, że beta może być podwyższona tylko z powodu ciąży. A może to ciąża pozamaciczna? przy niej beta jest niższa niż być powinna

Gość czy beta
Podobno to tez nie pozamaciczna.....

Nie jest prawdą, że w skomputeryzowanych czasach niemożliwa jest pomyłka. to nie komputer nakleja nazwisko na fiolkę z krwią i nie komputer odczytuje i sam sobie wprowadza. Granica błędu człowieka jest w takiej sytuacji znacznie większa, niż się niektórym wydaje.Dlatego KONIECZNIE należy wykonać badane powtórnie. Z resztą to podstawa każdej diagnostyki. każdy normalny lekarz zapyta na dzień dobry: \"a powtórzyła pani badanie? jak nie, to proszę to zrobić\".Tak podwyższona wartość hormonu może mieć iejsce np w przypadku posiadaniu nowotworu dlatego na prawdę, zanim zaczniecie węszyć i straszyć się wzajemnie, warto powtórzyć badanie.

Zatem nie chodzi o błąd w określaniu zawartości hormonu we krwi ale o pomylenie fiolek z osobą, co nie jest najrzadsze.. mojej teściowej badanie krwi wykazało nawrót nowotworu, powtórzone badanie tego samego dnia wykazało całkowite wyciszenie. Marker 1000 a marker 1 to wystarczająca różnica, by paść na zawał.. ktoś np dostał zamiast mojej teściowej- informację, że nie ma nawrotu choroby... dlatego ZAWSZE przy wynikach niejednoznacznych z objawami - należy powtórzyć badanie

Gość czy beta
Badanie powtórzę, ale martwię się, że to coś poważnego :( Jakiś miesiąc temu robiłam cytologie i wszystko było ok, ehh...

to ta osoba miała na prawdę pecha. pracuję w laboratorium i u nas jest 100% pewność, że wyniki są twoje, używamy kodów kreskowych. nawet pomyłka w nazwisku nie robi problemu. i to komputer i aparat sam odczytuje co ma robić. My naklejamy tylko kod na próbce przy pacjencie (nie ma możliwości pomyłki) i wpisujemy badania do komputera. można pomylić badania między sobą ale nie próbki. Zgodzę się, że należy wykonać powtórne badanie, ale z tego co pamiętam to testy ciążowe i tak wychodziły dodatnie 2 razy. Bądź dobrej myśli, nie ma co myśleć o najgorszym.

Gość czy beta
Testy wychodziły pozytywnie 4 razy i to odrazu dwie piękne kreski. Chciałabym byc w ciąży a jesli w niej nie jestem to juz nigdy nie zrobię ani testu z krwi ani ciążowego, bo co mi po tym....?

ale pomylenie wyniku w -> a widzisz, nie pisz tylko na podstawie własnego laboratorium, badałam się w 5 różnych miejscach od czasu ciąży (w tym 2 x typowo prywatne labo, 2 x prywatnie w przychodni publicznej i 1 x a NFZ). W ŻADNYM z labo nie było kodów kreskowych, panie wpisywały na taśmie klejącej moje nazwisko, naklejały taśmę na próbkę krwi a potem wprowadzały do komputera moje nazwisko z próbki i wynik z komputera, zatem komputer ograniczał się tam TYLKO do kalkulacji konkretnych jednostek z danego badania.Zatem nie uważam, żeby moja Teściowa miała wielkiego pecha (z resztą niejednoktrotnie czytałam o pomyłkach laboratoryjnych na forach), tylko, jest bardzo mało laboratoriów, w których cała procedura odbywa się tak, jak w Twoim.czy beta -> tak czy siak musisz powtórzyć, choćby dla stwierdzenia przyrostu (wzrasta, czy spada a jeśli to o ile w ciągu ilu dni itp). Jeśli lekarka zna wynik i nic z tym nie robi, to niestety trzeba też skonsultować sprawę z innym lekarzem, w tej sytuacji nawet rodzinnym, jeśli USG definitywnie wykluczyło Ciążę a ty nie mogłaś w nią zajść nawet po czasie o krtym wspominasz (czyt. - nie współżyłaś; bo żadne zabezpieczenie nie daje 100%).