Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lolitka06.1990

Ustepowanie miejsca/przepuszczanie ciezarnych zalezy od nich samych

Polecane posty

Chcialabym tutaj powiedziec ze to czy ktos ustapi miejsca ciezarnej lub ja gdzies przepusci zalezy od niej samej i jej zachowania. Opowiem Wam 2 historie jakie mi sie przytrafily w niedawnej przeszlosci. 1. Pod koniec kwietnia skonczylam szkole srednia i musielismy odebrac swiadectwa i dokumenty ze szkoly. Kolejka byla wielka (ponad 250 osob skonczylo szkole), w dodatku byl okropny upal. Jedna dziewczyna w ciazy z srednio widocznym brzuchem podeszla do mnie (bylam na prawie samym poczatku kolejki) i poprosila o wpuszczenie ja do kolejki. Powiedziala ze bardzo prosi, ze zle sie czuje na takim upale itd, oczywscie ja przepuscilam, nikt z kolejki nie robil zadnych wyrzutow, bo dziewczyna umiala sie zachowac, poprosic i podziekowac. 2. Kilka tygodni pozniej jechalam busem. Zwolnilo sie jedno miejsce, stalam obok niego ja i jakas dziewczyna z mniej wiecej mojego wieku. Usiadlam. Nie wiedziec czemu dziewczyna (dotad wygladala na okaz zdrowia!) zaczela sapac, wzdychac i robic miny meczennicy, ktora cierpi za caly narod. Niedlugo dowiedzialam sie co bylo powodem jak gluplawego zachowania. Jakas dziewczyna chciala wysiasc z busa i wiadomo nie mogla przeleciec na skrzydlach tylko musiala przejsc przez srodek. A ta dziewczyna stojaca obok mnie sykla na nia \"uwazaj jak idziesz! Ja jestem w ciazy!\" Okazalo sie ze byla w drugim miesiacu a my chyba musielismy zgadywac czy ona jest w ciazy czy nie. Niestety nikt wzrokiem nikogo nie przeswietli. No sory ale jak chce zeby wszyscy wkolo skakali wokol niej i jej brzucha niech sobie napisze na czole kartke \"jestem w ciazy. Oddajcie mi nalezyty szacunek\". Przestala reszte drogi, ja nie bede ustepowac jakiejs niemowie, ktorej nie pasuje to ze nie wszyscy sie domyslalaja ze ona jest w 2. miesiacu ciazy i jeszcze bezczelnie przechodza kolo niej w busie, zamiast skakac przez okno. Nie umie sie zachowac niech stoi. Wiec drogie ciezarne: gdy Wy jestescie mile i potraficie POPROSIC a nie tylko rzadac nikt Wam raczej miejsca nie odmowi. W przeciwnym razie nie dziwie sie, ze nikt nie ustapi.

Gość papuzka_araka
Niestety czesto ciezarne uwazaja sie za swiete krowy. Takim nie ustepuje.

Gość
heee a ja mialam taką historię - to byl 4 miesiac mojej ciązy, ale brzuszek slabo widoczny zwlaszcza podczas siedzenia. Jechalam w tramwaju, upał, a ja z racji problemow z serduchem dodatkwo zle znoszę 45 minutową jazdę na stojąco, nie wliczajac ciązy. Usiadlam więc bo bylo wolne miejsce. Kilka przystankow dalej wsiadla jakas kobiecina starsza i brutalnie zdarła młodzieńca za moimi plecami z siedzenia. No spoko - on akurat siedzial, gral na komorce i sluchal z wielkich sluchawek muzy, wiec popatrzyl sie krzywo, ale jej ustąpił (pewnie gdyby nie on to mnie by chciała wydrzeć z siedzenia). No i moje przeczucie się potwierdzilo - na kolejnym przystanku wsiadla kolejna starsza pani. Ja nie zauwazylam jej nawet w tloku ludzi wchodzących i wychodzacych, tramwaj ruszyl, a kobieta podobno gorzej sie poczula. Ta za mna (co przed chwila krzykiem zgonila młodego z siedzenia) ustapila jej miejsca z wilkim krzykiem na cały wagon "co za młodziez, zero kultury, hamstwo i brak wychowania, nalezy im sie szacunek za tyle lat zycia...." . Oczywiscie wszystko poczulam bylo wymierozne w moja osobę. Nie wytrzymałam i sie odwróciłam do tej kobiety, równie głosno acz spokojnie, mówiąc - "przepraszam, ze nie ustapilam pani miejsca, ale...po pierwsze nie zauwazylam pani, a tym bardziej ze sie pani zle czuje.....po drugie jestesm w ciazy i tez mam swoje problemy,....po trzecie nie kazdy mlody czlowiek w tramwaju, ktory siedzi robi na zlos, albo jest nie wychowany, tylko tez moze gorzej sie czuc i dlatego nie wstaje i nie ustępuje miejsca.....a po czwarte - jak sobie pani zyczy usiasc, trzeba poprosic, a nie robić krzyk i rajwan na caly skład, ze mlodzi sa niewychowani." Tak więc apel chyba nie tylko do samych ciężarnych, ale i do tych wszystkich, ktorzy sie gorzej maja i pragna sobie usiąć czy uzyskac odrobine szacunku wśród tłumu. Bo najprościej to sie naburmuszyc i pyskowac, ale grzecznie poprosic to starsi ludzie tez są chyba nie nauczeni.

Wlasnie o to chodzi. Zamiast krzyczec nalezy poprosic. Nie kazdy rozglada sie po busie wypatrujac na kazdym przystanku jakiejs ciezarnej czy straszej osoby.

Autorko- święte słowa. Ja też zawsze to powtarzam. I nie ważne czy to kobieta w ciąży czy staruszka- nikt nie ma prawa czegoś od nas żądać, a kiedy ktoś poprosi stosunek ludzi diametralnie się zmienia. Ja jak byłam w ciąży nawet nikogo o nic nie prosiłam- zawsze pokornie stałam. Ale za to jak mi miło było kiedy ktoś z włąsnej woli ustąpił mi miejsca:)

Gość barbarenn26
Mnie nie przepuścili nawet jak dostałam skurczy i miałam mega wieeelki brzuch facet bezczelnie podbiegł do kilometrowej kasy i wbił sie przede mną. Każdy udaje, że nie widzi. Mnie osobiści wkurza pierwszenstwo u ginekologa ostatnio byłam jako trzecia a czekałam 1,5 godziny bo co chwila jakaś ciężarna - BEZ PRZESADY! A co ma powiedzieć kobieta po porodzie z bolącym kroczem wykonczona po nocach z maluszkiem taka powinna mieć pierwszeństwo. Osobiście przepuszczam w granichach rozsądku jak widze że sie ma ok i ledwo co widać brzuszek nie przepuszczam w kolejkach do kasy.. każdy ma swoje zdanie ja staram sie by pośrodku.

Gość krycha miss mazowsza
U mnie do ginekologa sie zapisuje na godzinę, wiec nie ma zadnego rpzepuszczania - kazdy wie, o której ma wizytę i o której ma przyjsć. Czeka sie nie dluzej niz 5 minut. Zgadzam sie z autorką. I nie chodzi tu tylko o cieżarne, tylko o każdy przypadek, jak chce się czegos od drugiego człowieka. Zawsze ten czlowiek bedzie chętniejszy do pomocy, jak zostanie grzecznie poproszony i pozna powód. A nawet jeśli odmówi, to też to uprzejmie wyjaśni - bo np. też sie źle czuje. Jak sie do kogos wyskoczy z pyskiem, to nie ma sie co dziwic, ze przychylnosci sie nie zyska. No i tez nie oczekujmy, ze ludzie beda sie rozgladać, zeby w tlumie wypatrzyc, komu by tu pomóc. Jak już sie siądzie w tym autobusie, to sie siedzi i najczęściej gapi w okno. Nie ma co mieć pretensji, ze sie zostało niezauwazonym

Z jednej strony rozumiem autorkę, z drugie ja z całą pewnością nie potrafiłabym się tak zachować!!!Przykro mi,ale trzeba miec gruba skóre, byc nieczulym i pozbawionym empatii zeby miec swiadmosc ze kobieta jest w ciazy i jej nie ustąpic.mimo, ze baba byla chamska, miala postawe roszczeniową, nie potrafilabym postapic tak jak autorka.Po prostu jestem dobrze wychowana i mimo chamstwa, ustepuje,bo takie zasady mi wpojono:potrzebujacym,chorym ,zle czujacym sie,kobietom w ciazy,chamskim czy nie,starszym babciom chamskim czy nie, kobietom z malymi dziecmi- ustepuje.Fakt,ze wnerwia mnie jak nawet \"dziekuje\" nie uslysze,jednak sama db sie czuje,ze nie jestem \"skołtuniona\".

Gość krycha miss mazowsza
iza, nie mówimy to o babce w 6 czy 9 miesiacu z wielkim bębnem, tylko o lasce w 2. miesiacu W 2. miesiacu nie widac absolutnie NIC

Chylę czoło przed lolitką.widzę, że ma dobre serce i to bardzo i empatię także ogromną(aukcja dla pieska)

Gość iza ludzie nie są
jasnowidzami wiec jak mają wiedziec, że laska jest w ciąży w 2 miesiacu?!

a mnie to jeszcze szczególnie irytuje kiedy staruszki prychają jak cięzarne siedzą. ja jak mam wybór to ustępuje miejsca kobiecie w ciąży.

Autorko --> Ja jak byłam w ciąży, dosłownie JEDEN raz zdecydowałam się skorzystać z kasy pierwszeństwa. A tam kolejka na kilometr. Jak tylko podeszłam, wszyscy oczy w sufit (brzuch miałam baaardzo widoczny. No nic. Zrobiłam tak jak radzisz - z uśmiechem, grzecznie i miło, poprosiłam o ustąpienie miejsca. Nie muszę chyba tłumaczyć, że akurat w kasie pierwszeństwa nikt mi za przeproszeniem łaski nie robi.. A jednak. Najbardziej naskoczył na mnie facet w średnim wieku, któremu było spieszno zakupić 2 butelki wódki. Zaczął na mnie warczeć, że już \"jedną taką\" przepuścił, więc i oni (ludzie w kolejce) chcą zrobić swoje zakupy. Pomijam komentarze typu \"jeszcze nie jest tak źle, he he\" (patrząc na mój brzuch). Reszta kilometrowej kolejki, z której chyba nikt poza mną nie był ani w ciąży, ani inwalidą, zawtórowała \"miłemu\" panu, pani na kasie warknęła, że ona tu tylko sprzedaje (kiedy i ją poprosiłam) i tyle. Podsumowując - jakoś mi się nie chce wierzyć, że wszystkie ciężarne to chamki, a Wy wszyscy tu zebrani, tacy mili, uprzejmi i chętni do pomocy..

Gość Deszczowa chmurka
Ja będąc w ciąży czułam się trochę nieswojo, kiedy np w autobusie ktoś ustąpił mi miejsca, czy w banku była bardzo długa kolejka, a jakaś starsza Pani wpuściła mnie przed siebie. Nie uważałam, że to mi się należy, ale jeśli ktoś był miły, a takich sytuacji miałam na prawdę dużo, to czemu miałam nie skorzystać. I oczywiście zgadzam się z autorką, że czasami wystarczy grzecznie zapytać lub poprosić. A jak ktoś się wpycha na siłę i robi sceny, bo to mu się należy, to wiadomo jak jest postrzegany.