Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pigula1111

nosidelka

Polecane posty

Gość Pigula1111

Witam! co myslicie na temat nosidelek? warto nie warto, zdrowo nie zdrowo? jesli mozecie jakies artykuly podeslac chetnie poczytam. Wlasnie szukam dzieki

ja mam chustę :) świetna sprawa! łatwo sie wiąże, trzeba tylko potrenować :) a mały uwielbia w niej siedzieć, jak tylko widzi chustę to aż podskakuje i piszczy z radości :) a o nosidełkah wiele złego słyszałam.

Gość jestem w 34 tc
Agatka - jaka masz chuste? Bardzo mi sie podobaja i slyszalam o nich wiele dobrego i wlasnie miedzy innymi to, ze dzieci bardzo lubia w nich siedziec, ale wydaja mi sie bardzo skomplikowane w wiazaniu...:D

Gość Zupa pomidorowa 28
Dlaczego nosidełka są złe?

tkaną, skośnokrzyżową. o taką: http://allegro.pl/item666896903_chusta_nati_kilkanascie_sposobow_noszenia.html nosidełka obciążają kręgosłup i bioderka maluszka. dziecko praktycznie wisi na kroczu. w chuście ma podparty cały kręgosłup, a nóżki szeroko rozwiedzione, dlatego właśnie ortopeda u którego byliśmy był zachwycony jak przynieśliśmy malucha w chuście :) do tego zawsze można zasunąć boczki i dać dziecku możliwość odpoczynku od otaczającego świata. jak mi maluch uśnie w chuście to tak mu robie i ja sobie chodzę, np po sklepach a on słodko śpi. sam jak chce zasnąć to chowa gówkę pod pola chusty :)

Gość jestem w 34 tc
Agatja - fajna ta chusta, ile sposobow noszenia maluszka i jakie ladne kolory! Bede musiala niedlugo kupic.

Gość jestem w 34 tc
Agatka*

Gość Pigula1111
ok ale nosidelka tez daja mozliwosc trzymania dziecka przodem do ciala rodzica... ta nie zdrowa pozcycja o ktotej piszesz to podobno tylko tylem dziecka do ciala rodzica w nosidelku. kurcze... sama nie wiem co myslec, bo z kolei w ksiazce wydawnictwa amerykanskiego nie zlecali chust! a na portalach Polskich jest chustomania... nie wiem co myslec...

Gość Stół z powyłamywanymi nogami
A ja myśłałam o takim nosidełku jak przenośne małe łóżeczko :)

zrobisz jak zechcesz. ja wiem ze mojej chusty nie oddam za nic na świecie :) zakochalam sie w niej i w noszeniu w niej dziecka. ręce odpoczywają, kręgosłup nie boli, wszedzie wejdę, nie straszne mi wąskie przejścia czy schodki. pamietam jak brata w nosidle nosiłam (miałam 18 lat) to wiecznie mnie kręgosłup bolal. pół godziny z małym a ja jak stara baba sapałam. teraz zaczynam odczówać ciężar małego (ok 9 kg) dopiero po 3-4 godzinach noszenia!

Gość pearlineee
moja córa w nosidełku noszona była, pozycji było kilka możliwych, teraz jest moda na chusty na kaffe więc o nosidłach się nie dowiesz za wiele :)

Pigula111, ta niezdrowa pozycja to nie tylko przodem do świata, tyłem do świata nosidełka (czy raczej wisiadełka) też nie zapewniają pozycji tzw. fizjologicznej żabki, jak już Agatka pisała, dziecko wisi na genitaliach, nogami obijając noszącego..Nosidło, zalecane od 3 m-ca życia w ogóle nie podtrzymuje kręgosłupa, a do tego po prostu jest MEGA niewygodne. Są fajne nosidła ergonomiczne, droższe od tych koszmarnych wisiadełek, ale nie prostsze w obsłudze niż chusty. Tu poczytasz sobie o noszeniu, niekoniecznie w chuście http://klubkangura.com.pl/witamy/edukacyjnie A tu o noszeniu w nosidle http://klubkangura.com.pl/kangur/wolisznosidlo.pdf

Gość ola nie rob z dziecka
mialam nosidelko chicoo i wcale sie nie przydalo.

Gość samotnamamaAmi
ja tez mam chicco to do 9 kg nosze mala tylko na zakupach, bo wazy juz 8,300kg a ma 5 miesiecy i daje sie to odczuc, poza tym jest dluga wiec mnei kopie po nogach moaj corka bardzo lubi byc w nosidelku bo lubi sie przytulac, jest bardzo spokojna, wszystko widzi ja dodatkowo podtrzymuje ja zawsze 1 reka zeby rzeczywiscie tak bardzo nie obciazac dziecka mam tez tzw. fasolke (taka torba na ramię) ale mała nie chce w tym siedziec, chyba jej niewygodnie, bo jest to malo stabilne. duzo kosztowalo,a nie przydaje sie, nie polecam za jakis czas pewnie przerzucimy sie na chuste

SamotnamamaAmi, czy Twoja coreczka siedzi juz samodzielnie? Jesli nie, nie powinna być noszona w nosidelku (wbrew temu, co zaleca producent), bo ono nie podpiera jej plecków i szkodzi kręgosłupowi.

Gość samotnamamaAmi
nie siedzi samodzielnie, ale z podparciem, jednak to nie ma nic do rzeczy, bo akurat to nosidełko, które mam jest od urodzenia (0+). Producent, czyli chicco zaleca noszenie dziecka przodem do opiekuna do 4 miesiąca i jodwrotnie, powyżej 4 Jak znajdę pudełko to zamieszczę rodzaj.

Gość Olkaaaaaaaag