Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

depeche15

Jestescie za kara smierci?

Polecane posty

to zalezy. sa przestepstwa ktorych nie przepracujesz. wtedy decyzja nalezy do rodziny. gdybym ja byla w tej rodzinie to chcialabym kary smierci.

Gość Czarna_Dalia
a uśmierciłabyś własnoręcznie tego człowieka ?

nie ale np. pedofile powinni byc kastrowani

Gość Czarna_Dalia
Dokładnie, nie byłabyś w stanie. Lepiej niech ktoś za nas dokona egzekucji :-p

za ŚMIERCIĄ!!!!!!!! wtedy taki przestępca zastanowi się dwa razy jeśli coś zrobi!!!!!!!!! ogólnie przestępstwo spadło by o 90 % za morderstwo i gwałt śmierć a za inne dożywocie. Ale i tak tego nie będzie bo rządzą politycy-mafia.

czarna dalia- za to ma placone :P grabarz to samo :P zloty - dokladnie. dzisiaj kary sa zbyt lagodne..

Gość Czarna_Dalia
te dwa zawody są nieporównywalne :-p Poza tym myślę, że kara śmierci to jest pójście na łatwiznę, lepiej wyeliminować problem, niż się z nim zmierzyć.

Gość kara śmierci...
powinna byc wykonywana publicznie jako element odstraszający

zmierzyc sie? z czym?? kiedy masz chora noge , amputujesz ja. to samo w tym przypadku.

kara śmierci nie odstraszy - ponieważ seryjni mordercy i tak bede zabijać. czesc morderstw to przypadek a pozostali i tak zabiją. morderca nie myśli o karze, morderca sie nie zastanawia nad konsekwencją. Dla normalnego człowieka kara jest samo morderstwo - a dożywocie to tylko konsekwencja. Sądze że większym straszakiem byłaby dla mężczyzn kastracja, bądź redukcja cewki moczowej:P Można by też dać takich do jakieś ciężkiej pracy. Inną kwestią jest to, że jeśli zostanie wymierzona kara śmierci a okaże się że osoba była niewinna życia się jej nie wróci, dożywocie można cofnąć można zadośćuczynić.

to ofiary powinny zostac otoczone opieka, psychologow, finansowa.... nie oprawca.

deko - ten ostatni argument masz racje. dlatego uwazam ze wykoanie owej kary powinno byc tylko wtedy gdy dowody sa niepodwazalane. w dziesiejszych czasach kamer i innych blogoslawienstw techniki nie powinno byc z tym problemu.. mam racje?

Gość Czarna_Dalia
Zmierzyć się z przestępczością. Trzeba jej przede wszystkim przeciwdziałać i stosować resocjalizację, a nie eliminować przestępców, bo tak nam się podoba.

Kara smierci jako \"ostateczna ostatecznosc\" tak jak jest w przypadku aborcji czy eutanazji czyli tylko w scisle okreslonych, szczegolnie uzasadnionych i nie ulegajacych watpliwosci przypadkach, a nie jako tylko kolejny etap sankcji ciezszy od dozywocia. Mimo, ze nikomu nic nie przyjdzie ze smierci seryjnego mordercy, ktory w dodatku nie wyraza zadnej skruchy za swoje czyny a wrecz deklaruje, ze dobrze zrobic zabijajac... ...ale z trzymania go [przez kilkadziesiat lat w wiezienu na koszt potencjalnych ofiar czyli podatnikow - rowniez nic nikomu nie przyjdzie. --------- Ponadto kara smierci kafeteryjnej powinna byc orzekana dosc czesto. Na autorach niektorych topikow:p

Gość deko a dlaczego
napisalas tylko o chlopach ? a kobiety pominelas ? przecież one tez popelniaja przestepstwa :-(

Gość Czarna_Dalia
a czy myślisz, że nigdy nie dojdzie do rozlużnienia przepisów określających karę śmierci ???

bo dla chłopów kastracja byłaby dużym przeżyciem, a kobiety sterylizować tylko, że dla nich to nie byłoby aż taka kara jak dla faceta skrócenie cewki moczowej.

Jestem na nie. Nikt nie ma prawa decydować o życiu i śmierci drugiego człowieka. Bez względu co zrobił. A poza tym szkoda by mi było kata... Tak obciążyć własne sumienie.

o jakiej resocjalizacji ty mowisz dalia? ktos kto torturuje male dziecko pozniej brutalnie je zabijajac to zwierze. a te , jak wiadomo, sie nie resocjalizuja.

hehe nie znalazłam adekwatnej kary dla kobiet dlatego je pominełam.

Gość kara śmierci...
chwasty sie wyrywa a nie pielęgnuje, wysokość kary ma wpływ na ilośc przestępstw i mądrale wmawiający nam że tak nie jest kłamią bo to nie jest trendy

Gość deko a dlaczego
a ja znam kare dla kobiety -to wieczne i dożywotnie cierpienie za ukochanym ale tak z przymusu nie z wlasnej woli

ale zabójca rośnie od mało i czasem sami się możemy przyczynić do tego, że ktoś ma zrąbaną psychike, wg. mnie to jest stopniowy proces.. ze ktos zabije

od małego*** -- taka sama kara moze być dla faceta.

Gość Czarna_Dalia
a dlaczego człowiek nie może mieć drugiej szansy, nawet jeśli popełnił zbrodnię z premedytacją? Każdy może się zmienić, ale oczywiście najpierw trzeba zająć się samym procesem resocjalizacji, bo jak widać w Polsce jest prowadzony nieumiejętnie

Gość deko a dlaczego
a wiadomo nie od dzis ze tortura psychiczna jest o wiele wiele gorsza od fizycznej