Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Erbel

W którym tyg. ciąży najlepiej wygonać USG 3D?

Polecane posty

Gość Erbel

Pytanie jak w temacie- w którym tyg. ciąży najlepiej wykonać usg 3D? i czy takie badanie może wykazać jakieś wady genetyczne? interesuje mnie to ponieważ jestem w 15 tyg. ciąży i nie miałam wcześniej żadnych badań genetycznych i tak naprawdę nie wiem czy moje dziecko jest zdrowe. proszę o pomoc

Gość Erbel
Więc może 4D?

robiac 3d dostajesz zdjecia w trojwymiarze, robiac 4d masz to samo tylko w ruchu czyli film:) u mni elekarz najpierw robil pomiary na zwyklym usg a potem nagrywalismy film z dzidziusiem w roli glownej i mama w roli drugoplanowej;)

Gość Erbel
Dziękuję za odpowiedź jednak nie do końca wyjaśnia moje wątpliwości czyli to czy na takim usg widać jakieś wady genetyczne i kiedy najlepiej je zrobić?

to pisze Tobie, ze robi się je w takich terminach jak zwykłe usg i pokazuje takie wady jak zwykłe usg . najczesciej robi sie je okolo 20tc ale tylko dlatego, że dziecko jest już ładnie ukształtowane i ładnie widać buzie

moj lekarz powiedzial ze 3d/4d warto robic dopiero od 27 tc wczesniej tylko 2d

Gość Erbel
Dzięki, jakaś zakręcona jestem i nie zwróciłam uwagi:)pozdrawiam

Gość ale usg 3D
to nie jest jakies tam genetyczne,wady plodu mozna zobaczyc juz na zwyklym usg,w 12-14 tyg bada sie przeziernosc karku zeby sprawdzic,czy dziecko nie ma zespolu Down,a w usg 3D chodzi tylko o to,ze sie widzi dzidzie w kolorze,tzn w trojwymiarze,ja mialam w 27 tyg ale nic nie widzialam bo maly juz lezal glowka do dolu

Gość jestem w 35 tc
USG 3-4D to nie sa usg medyczne, a ze tak je okresle "dla przyjemnosci". Na nich widac przeded wszystkim cialko i buzke maluszka, moze byc widac jak ziewa, otwiera oczka, trze je raczka...na takim badaniu moze ewentualnie wyjsc np. zajeczka warga, ale to nie jest usg, na ktorym z zalozenia sprawdza sie i bada wszystkie organy, glowke, mozg, dlugosc kosci udowej i tak dalej... U mnie powiedziela mi, ze usg 3-4D najlepiej robic miedzy 22-30 tygodniem ciazy. My mislismy w 28 tc i synka widac bylo rewelacyjnie :)

My robilismy dwa razy- w 20 i 24 tygodniu, w 20-tym nie za bardzo bylo Malutka widac, ale w 24 juz bylo swietnie. Moj lekarz ma zwykle usg, ale nie powiedzialby mi plci, mogl zbadac tylko przeziernosc karkowa. Natomiast na 3d, na ktorym bylam u innego lekarza, sprawdzil on wlasnie, czy nie ma tzw zajeczej wargi, czy sa obie nerki, watroba, jak wypelniony jest zoladek, pecherz. Policzyl nawet paluszki u raczek i stopek no i najwazniejsze-dowiedzielismy sie, ze bedzie dziewczynka. Sprawdzil tez, czy obie polkule mozgowe rozwijaja sie prawdilowo. Warto zrobic takie usg, bo z pewnoscia wykaze wiecej, niz zwykle no i przy odrobinie szczescia mozna zobaczyc twarz dziecka :)

Gość bajkakkkk
Ja bylam wczoraj a jestem w 29 tyg i niestety lekarz stqwierdzil ze to za pozno i nic nie bedzie widac i rzeczywiscie wlaczyl na chwilke i wszystko bylo niedokladne i zamazane wiec jesli macie robic to miedzy 20 a 22 tyg ostatnie 3 d

Gość gość
najlepiej kolo 20 tyg i nie jest to zwykłe usg!! na takim usg można zobaczyć prace serduszka, przepływ komór, rozszczep kręgosłupa, zajęczą warge, dokładne wymiary nóżek, można zobaczyć dokładnie wnętrzności czy wsyztsko jest w normie. naprawdę warto zrobić jak ktoś ma kase to polecam w Krakowie płaciłam w tamtym roku 290 zł, trwało 40 min