Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brunetka o ciemnych oczach

Ile kosztuje przekwalifikowanie dzialki rolnej na budowl.?

Polecane posty

orientuje sie ktos w kosztach ? - dzialka 10 arow.

pytam o oficjalne stawka aczkolwiek te spod biurka tez

Gość bzz bzzz bzzzzz
opłaty?? pierwsze słysze. zeby działka rolna stała sie budowlana trzeba zmiany zagospodarowania przestrzennego gminy. zazwyczaj gminy co jakis czas same "weryfikuja" i zmieniaja przeznaczenia działek. zazwyczaj raz na kilka lat. nie wiem jak to jest jakbys złozyła wniosek. a co do opłat- to wiem ze np przy sprzedazy takiej działki płaci sie opłate planistyczna- jest to kilka % róznicy w wartosci działki przed i po zmianie planu ( działka bud zazwyczaj jest wartosciowsza niz rolna), ale to chyba nie w kazdej gminie.

gmina nie ma uchwalonego nowego planu zagosp.przestrz.a stary wygasl i na razie nie beda uchwalac nowego :( Jednak chce ta dzialke,wiec pytanie - jakie sa z tego tytulu oplaty, chce znac kwote DOKLADNA przekwalifikowania - czy ktos moze swoje wypowiedzi sprecyzowac ?

to jeszcze nie tak zle jak myslalam a moze byc tak, ze sobie go po prostu nie uchwala lub przesuna w czasie ? normalnie nie wiem co mam robic z ta dzialka, podoba mi sie bardzo, sliczny widok, ale co mi z tego jak nic tam nie bede mogla postawic :o no i dzieki za wypowiedzi :)

Gość takczysiak
jeśli gmina nie posiada planu, występuje się o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu to nic nie kosztuje, sprawa powinna być załatwiona wg KPA w terminie 30 dni ale to sie zazwyczaj przedłuża, jeśli działka spełnia wymagania art.61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym idostaniesz taką decyzję pozytywną i masz działeczkę na której się możesz budować, a podatek od nieruchomości płacisz za rolną dopóki gmina nie uchwali planu, powodzenia

na dzialce jest prad i woda, wiec to jest duzy plus. Co do WZ dowiedzialam sie w gminie, ze bez problemu dostane jednak problem ma byc w wyzszej instancji, poniewaz podobno odrzucaja wnioski. Gmina jest terenem ekologicznym, obok dzialki jest zabudowa,dzialka jest przy drodze asfaltowej, wiec nie rozumiem czemu nie bedzie mi wolno nic tam postawic ? co za durne przepisy :(

Gość takczysiak
movering jeśli działka jest rolna, i spełnia wymagania art. 61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, wydawana jest decyzja o warunkach zabudowy, która jest załącznikiem do wniosku o pozwolenie na budowę i jak nie wiesz to się nie mądrzyj tylko przeczytaj ustawę i rozporządzenia do niej i nie wprowadzaj ludzi w błą

Gość takczysiak
może znajduje się poza terenem osadniczym, albo na terenie jakiegoś parku, ale wniosek zawsze możesz złożyć to nic nie kosztuje, jak dostanież odmowną decyzję to zawsze się możesz odwołać do SKO

movering wierz mi, ze tez o tym myslalam i CHCE nawet nie wiesz jak bardzo, jednak mieszkam w innym wojewodztwie niz jest dzialka, wiec sprawa sie o tyle komplikuje, ze nie moge na biezaco latac z gminy do gminy, ale jak sadzisz, jest sens sie w to bawic i zawracac sobie glowe ta dzialka, ktora jest moja wymarzona, wysniona? :) co mam robic ? od czego zaczac ? czuje sie bezradna :(

Gość takczysiak
movering ja wiem co mówię, a ty stój przy swoim, wnioski się opiniuje i jesli jest słaba klasa gruntu wtedy starostwo bez problemu wydaje postanowienie że uzgadnia bla bla i teren nie wymaga ..... WNIOSKÓW GMINA NIE MOŻE ODRZUCAĆ, KAŻDY WNIOSEK MUSI BYĆ ROZPATRZONY!!!!!!!!!!!!!!!!

takczysiak moze zle napisalam - nie odrzuca lecz wydaje decyzje odmowne 😭 klasa gruntu - IV

Gość takczysiak
A Z CZEGO TO WYNIKA BO PIERWSZE SŁYSZĘ ŻE pow 5 klasy?????

karygodne zachowanie - dobilas mnie :o takczysiak - region malopolska

Gość takczysiak
gdyby było to mazowsze skłonna byłabym Ci pomóc, a małopolska nie wiem nie znam terenu,ale napewno nie dawaj nikomu w łapę oni mają zasrany obowiązek ci pomóc, chodz na skargi do wójta burmistrza itp. powoli zbliżaja się wybory to będziesz pozytywnie załatwiona, zobaczysz I NIE DAJ SIĘ ZBYĆ W GMINIE, CZYTAJ PRZEPISY, PYTAJ NA JAKIEJ PODSTAWIE, WSZYSTKO ZAPISÓJ CO CI POWIEDZA

Gość takczysiak
ZAPISUJ MIAŁO BYC

Dziekuje Wam za pomoc, jeszcze nie odpuszczam lecz doszlam piszac dzis na tym topiku do wniosku, ze sprzedajacy stanowczo chce ode mnie zbyt wysoka cene za dzialke, zwlaszcza, ze poza parasolka p/sloneczna i deszczowa nic tam nie postawie :( NIech zyje biurokracja 😠

Gość czarne556
Witam chciałam się zapytać czy ktoś wie ile trzeba teraz czekać żeby przekształcić działkę rolną na budowlaną? Słyszałam że 4 lata to prawda?

Gość mari.kka
Na pewno nie. Trochę to musi potrwać, ale nie 4 lata. W ogóle zastanawiam się, czy nie lepiej skorzystać z programu bezpiecznego inwestowania w ziemię (typu Briland) niż samemu z tym wszystkim się męczyć, załatwianiem spraw w urzędach, odrolnianiem, itp.

Gość karamba12211dd
Robiłam 2 lata temu wycenę w Sadurscy.pl , dowiedz się ! ale pamiętaj,ze musisz zob. czy gmina ma ustalony plan zagospodarowania,bo jesli działka jest np. w 3 linii zabudowy itp. , zdala od głównej szosy :) , marne szanse na przekwalifikowanie, to inwestycjana 20-30 lat ;)

Gość gość
takczysiak wróć do podstawówki i podciągnij się trochę w polszczyźnie, jak już koniecznie tak się chcesz wymądrzać. Oczy bolą - czytać takie ort-y

Gość gość
A o co chodzi z charakterem gruntów reformą rolną? Kupiłem działkę na której jest las i nie wiem czy uda mi się zdobyć pozwolenie na budowę.

Gość wiktoria741
O charakterze gruntów i reformie rolnej możesz przeczytać na http://blognieruchomosci.pl/reforma-rolna/charakter_gruntow_a_podpadanie_pod_reforme_rolna__case_study.html Nie sądzę by na terenie lasu pozwolono ci wybudować dom. Oczywiście o pozwolenie możesz się starać może akurat ci się uda. Dlaczego w ogóle zdecydowałeś się zakup działki w lesie?

Gość gość
Polecam dobrego geodetę - http://www.mgeo.com.pl/ - pomoże ogarnąc wszystkie kwestie geodezyjne, które często nastręczają sporo kłopotów.

Gość kamil36
Miałem podobną sytuację i sam nie chciałem się w to bawić, więc wziąłem geodetę http://geodezjabartoszgalka.pl i w zasadzie we wszystkim mi pomógł i nie błądziłem jak dziecko we mgle.

Gość gość
bezpośrednio za przekwalifikowanie nie ma opłaty, za to potem jest naliczany o wiele wyższy podatek, dlatego nie warto przekwalifikowywać np. kilku hhktarów pola bez kupców na działki bo podatki mogą wykończyć