Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Arista

Poronienie-tabletki-starania...ciąża-pytanie

Polecane posty

Witam wszystkie kobietki ( i nie tylko)!!! Chciałabym opowiedzieć Wam moją historię i zadać parę pytań, na które mam nadzieję uzyskać odpowiedź. W styczniu 2008 roku zaszłam w pierwszą ciążę (w pierwszym cyklu starań!) Niestety w kwietniu poroniłam i miałam łyżeczkowaną jamę macicy... :( Straciłam niemal 4-miesięcznego maluszka. Niedługo potem zaczęłam stosować antykoncepcję hormonalną, a konkretnie tabletki Microgynon. Brałam je dokładnie rok czasu i w kwietniu 2009 zgubiłam blister z rozpoczętym opakowaniem. Stwierdziliśmy z mężem, że to taki nasz \"znak\", aby zacząć się starać o dziecko. Od kwietnia mijają 3 miesiące, ale nasze starania nie przynoszą na razie rezultatów. Biorę kwas foliowy, regularnie robię testy ciążowe, obserwuję swoje ciało. Jednak co miesiąc dostaję okres i wówczas moje nadzieje pryskają, odkładają się na następny raz... Okres nie jest taki sam, jaki miałam dawniej. Odkąd zaczęłam miesiączkować, miałam okres 7-dniowy. Obecnie (nie licząc pierwszej miesiączki po odstawieniu tabletek) krwawienie jest mniej obfite i trwa około 2 dni. Dziś mam właśnie 2 dzień miesiączki. Pojutrze idę na badanie do ginekologa, ale przedtem chciałam usłyszeć coś od osób, które miały podobną sytuację, lub starają się o dziecko po tabletkach i po poronieniu- i które mogłyby mi rozjaśnić umysł. W związku z powyższymi faktami mam kilka pytań: 1- słyszałam wielokrotnie, że po odstawieniu tabletek można mieć chwilowe kłopoty z płodnością- czy może być tak i u mnie? 2- słyszałam też, że po poronieniu można mieć z tym kłopoty- co Wy na to? Od mojego poronienia minął ponad rok... 3- jeśli zauważyłam u siebie tycie, brak kontroli apetytu, przetłuszczanie się włosów, trądzik, którego wcześniej nie było, no i brak rezultatów w staraniach o dziecko- to czy mam prawo podejrzewać u siebie zespół policystycznych jajników? 4- jakie testy ciążowe polecacie? Pytań jest dużo i są różne. Czekam na odpowiedzi i z góry serdecznie dziękuję!

Gość powiem ci tak.......ze
ja bralam tabletki, ale starania zaczelismy po roku, ale podobno po odstawieniu plodnosc jest duza - u mnie wiem ze okres sie spoznial 3tyg. wiec pewnie z jejczkowaniem tez byly schizy. Rozwniez niestety poronilam ale po 3 miesiacach odrazu nam sie udalo i dzis mam kochaniutka córcie. Trzymam kciuki, zeby i Wam sie udalo.

Gość dariaaaq
witaj.. ja mysle, ze o takich rzeczach powinnas pogadac ze swoim lekarzem, on Cie zbada i ewentualnie powie co jest przyczyna niepowodzeń. Ja tez zaszłam w ciąże po jednym cyklu staran, ale poronilam w 6tc. Z tym, że nie miałam zadnego łyzeczkowania. Teraz znowu jestem w ciąży- tez po jednym cyklu staran, zaczynam 15tydzien. Kazdy przypadek jest inny i naprawde duzo rzeczy moze skladac sie na to, ze nie zachodzisz w ciaze. Z tym, że staracie sie dopiero od kwietnia, wiec spokojnie, moze potrzeba po tych tabletkach troche wiecej czasu. Dla spokoju jednak, przebadaj sie dokladnie i wypytaj sie o wszystko lekarza Powodzenia 🌻

Wielkie dzięki, Dziewczyny! Dodałyście mi otuchy... Czytam i czytam różne wątki na tym forum, i muszę przyznać, że wszędzie kobiety radzą sobie:" Nie napalaj się!":) Hehe, no właśnie, nie warto się napalać, jak ja teraz, bo niecierpliwość nic dobrego tu nie wniesie. Jednak wiadomo, jak trudno jest wysiedzieć na miejscu, gdy chodzi o wiadomość dotyczącą tak ważnej sprawy w życiu:) Poczekam na tę wizytę w piątek i napiszę, czego się dowiedziałam. Tymczasem dzięki i do usłyszenia!

Gość dariaaaq
:) no daj znac koniecznie

Gość mimoniak
Arista zajrzyj na www.poronienie.pl, tam na forum udzielą Ci fachowej porady.

Dzięki... tyle, że tam jest dużo mówienia o żałobie, stanie psychicznym itp. A ja nie mam żadnej żałoby, co się stało, to się nie odstanie. Mój stan psychiczny jest wręcz świetny:) I z artykułów wynika, że rok po poronieniu to hoho:) No i dobrze, cieszę się. Tylko pytanie, co z pozostałymi ewentualnościami? Może ktoś jeszcze będzie chciał mi odpowiedzieć...

Hm...dobra- nikt nie chce:P Trudno. Poczekam i zdam relację z wizyty w piątek. Papa!

Gość dariaaaq
no i jak? daj znac :)

Ufff...wybaczcie, że musiałyście czekać:) Byłam u doktora w piątek, 13.VII. Stopniowo, gdy mówiłam mu o swych obawach, on je rozwiewał jak ciepły, letni wiatr...:) Przed wizytą zauważyłam jeszcze u siebie mleczną wydzielinę z sutków, ale nie zlecił mi badań prolaktyny- powiedział, że jeśli jest jej tak malutko i wycieka tylko czasami słabo, a nie tryska, to nie ma powodu do obaw. A co do dzidzi- powiedział, aby stosować pozycje sprzyjające zapłodnieniu- misjonarską z uniesionymi biodrami lub na pieska, nie biegać od razu PO do łazienki, tylko poleżeć trochę... A najlepiej pojechać spokojnie na urlop- relaks i zero stresów! Mówił, że wtedy bardzo często się udaje...:D Więc kochamy się z mężem tak co 2-3 dni, leżę ładnie, jak doktor nakazał, z nóżkami w górze- jak Gocha z \"Lejdis\" i jak ona śmieję się, że pewnie jestem w ciąży od 11 minut:D I z niecierpliwością czekam na urlop- czyli na czas między 10 a 24 sierpnia. Moze wtedy- dokładnie rok po ślubie, uda nam się spłodzić ślicznego potomka:)? Szukam dziewczyn, które tak jak ja będą się starać zajść teraz w ciążę, które także mają lekkiego świra na punkcie Foliku, testów ciążowych i imion dla maluchów:) Zgłaszajcie się! Razem będzie nam raźniej przeżywać starania, ciążę itp. Czekam na odpowiedzi:D pozdrawiam!

Ufff...wybaczcie, że musiałyście czekać:) Byłam u doktora w piątek, 13.VII. Stopniowo, gdy mówiłam mu o swych obawach, on je rozwiewał jak ciepły, letni wiatr...:) Przed wizytą zauważyłam jeszcze u siebie mleczną wydzielinę z sutków, ale nie zlecił mi badań prolaktyny- powiedział, że jeśli jest jej tak malutko i wycieka tylko czasami słabo, a nie tryska, to nie ma powodu do obaw. A co do dzidzi- powiedział, aby stosować pozycje sprzyjające zapłodnieniu- misjonarską z uniesionymi biodrami lub na pieska, nie biegać od razu PO do łazienki, tylko poleżeć trochę... A najlepiej pojechać spokojnie na urlop- relaks i zero stresów! Mówił, że wtedy bardzo często się udaje...:D Więc kochamy się z mężem tak co 2-3 dni, leżę ładnie, jak doktor nakazał, z nóżkami w górze- jak Gocha z \"Lejdis\" i jak ona śmieję się, że pewnie jestem w ciąży od 11 minut:D I z niecierpliwością czekam na urlop- czyli na czas między 10 a 24 sierpnia. Moze wtedy- dokładnie rok po ślubie, uda nam się spłodzić ślicznego potomka:)? Szukam dziewczyn, które tak jak ja będą się starać zajść teraz w ciążę, które także mają lekkiego świra na punkcie Foliku, testów ciążowych i imion dla maluchów:) Zgłaszajcie się! Razem będzie nam raźniej przeżywać starania, ciążę itp. Czekam na odpowiedzi:D pozdrawiam!