Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filaretka

tabletki a niunikniona przerwa

Polecane posty

Gość filaretka

witam, mam pytanie:) biorę tabletki Jeanine od 2 lat. Mam właśnie 7 dniową przerwę. W piątek mam wziąć tabletkę z nowego opakowania, lecz zorientowałam się, że nie wzięłam go ze sobą ( jestem po za miejscem zamieszkania ) i nie mam możliwości załatwienia recepty! I tu moje pytanie czy jeśli zrobię miesięczną przerwę to kolejną tabletkę mam wziąć pierwszego dnia okresu? Może się jednak zdarzyć, że okres nie przyjdzie regularnie, czy ?

Szkoda, że zapomniałaś tego opakowania... W tym momencie możesz szukać lekarza, który wypisze Ci receptę (powiedz mu, że bierzesz tabletki już od dawna, pokaż stare opakowanie, itp.), przy odrobinie szczęścia dostaniesz receptę od pierwszego lepszego lekarza rodzinnego. Drugim rozwiązaniem jest zrobienie przerwy. Ale zrobienie miesięcznej przerwy to za krótko - zafundujesz sobie burzę hormonalną, co może objawić się dużą ilością różnych przykrych dolegliwości. W momencie, gdy organizm będzie się już odzwyczajał od tabletek, znowu zaczniesz je brać - wtedy bardzo prawdopodobne jest, że tabletki, które do tej pory Ci służyły, teraz będą kłopotliwe. Może zastanów się nad 3 miesięczną przerwą? Tym bardziej, jeśli bierzesz tabletki już 2 lata. Oczywiście okres może wystąpić w dowolnym terminie, organizm będzie mieć rozregulowaną gospodarkę hormonalną. Możesz dostać go po miesiącu, możesz dostać po dwóch - to loteria. Tabletkę masz wziąć pierwszego dnia okresu, jak sama napisałaś.

Gość domi8
niezgodze sie z przedmowczynia.Nic sie niestanie jak zrobisz miesieczna przerwe,ja tez biore jeanine i robilam ostatnio przerwe miesieczna bo zabraklo mi tabletek/mieszkam w niemczech/.rzadnych skutkow nieodczulam,a okres dostalam 2 dni po terminie.Pierwszego dnia okresu wzielam tabletke i jest wszystko ok.

Gość filaretka
Twoj wpis mnie trochę uspokoił, ale zdania są tak podzielone, że nic już nie wiem:) przede wszystkim zależy to od organizmu....