Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aswersdae

hiszpanski szybka pomoc

Polecane posty

Gość aswersdae

Mam takie zdanie: Czy moze pan wlaczyc komputer, przyciszyc radio, zamknac drzwi. Kolezanka przetlumaczyla mi to tak: Puede encender el ordenador, bajar la radio, cerrar la puerta? a nie powinno byc tak ? Puede encenda el ordenador, baje la radio, cierre la puerta? tu chyba trzeba bylo trybu rozkazujacego użyć, a moze sie myle ?

Gość aswersdae

Gość denny nick
jak masz puede to potem bezokolicznik, wiec ona ci dobrze przetlumaczyla to tak jak w polskim z tym jest

Gość denny nick
jeden blad - jak masz czy moze pan zamknac/wylaczyc itp to powinno byc puede usted cerrar/.../... itd

Gość aswersdae
a dlaczego bezokolicznik ? W gramatyce pisze ze sie koncowki zmienia :P

Gość aswersdae
a sorki rozumiem ... to przez to PUEDE sie tak wszystko zrobilo ? :) A jak by nie bylo tego PUEDE to byloby tak jak ja napisalm ?

Gość denny nick
poder się tylko odmienia: puede puedes pueden podemos podeis pueden jak masz Pan - to tak jak z polskiego, mowisz nie mozesz pan zamknac, tylko moze pan zamknac, czy 3 osoba, gdyby bylo na ty, to puedes by bylo. tak mnie uczyli, chyba ze to jakis dziwny czas :O tu jest tak jak w polskim - mozesz zamknac mowisz, a nie mozesz zamkniesz...

Gość denny nick
a poder musi byc, bo bez tego nie byloby pytania :) w tym kontekscie, wtedy byloby rzeczywiscie rozkazujacy, taki: zamkniesz drzwi/wylaczysz komputer

Gość aswersdae
dziekuje ogromnie za pomoc 🌻