Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kulawy diabeł

Juliusz Cezar.

Polecane posty

'Deklinacja - odmiana wyrazu przez przypadki, liczby i rodzaje. Deklinacji podlegają rzeczowniki (ale rodzaje w liczbie mnogiej obowiązują jak w liczbie pojedynczej), przymiotniki, imiesłowy przymiotnikowe, zaimki (rzeczowne, przymiotne i liczebne) oraz liczebniki.':-p. .

'W języku łacińskim jest 5 deklinacji, oznaczanych numerami I, II, III, IV, V. Odpowiadają one tematom kończącym się na -a, -o, -i lub spółgłoskę, -u i -e. Istnieje też kilka rzeczowników z nieregularną odmianą (domus, iecur, femur i inne).' :-p. .

Gość Kulawy diabeł
Hic haeret aqua, Depesze... Deklinacje, czyli odmiany :-).

Gość Kulawy diabeł
Na litość, Kobieto, tysiące razy? Tego rudzielca słuchałaś tysiące razy? Gdzieś Ty, Kobieto, dorobiłaś się takiego gustu?

Gość Kulawy diabeł
Zgadza się, jak w języku polskim. :-) A może odwrotnie - w polskim jak w łacinie. :)

Gość Kulawy diabeł
Nie wymawiając, Kobieto, ale nie mogę milczeć - to nie było dla Ciebie ognistych facetów z nieco bardziej wyrobionym gustem?

Gość Kulawy diabeł
Uff!

Gość Konkurs uwodzenia.
Dzień dobry.

Gość Konkurs uwodzenia.
Jak się macie, Dobra Kobieto?

Gość Konkurs uwodzenia.
Jestem okropnie rozleniwiony. Wakacyjno-letnia aura działa na mnie demobilizująco. Chyba udam się na plażę.

Gość Konkurs uwodzenia.
Nie ma obawy, Kobieto. Ja mam na podorędziu palżkę wśród sosen, co to schodzą aż do samego jeziora. Woda jak marzenie. No i - kształtne, wysportowane plażowiczki, na których będzie można zawiesić rozleniwione, letnie oko...

Gość Konkurs uwodzenia.
Zaraz zmykam. Tak jest. Na takie razy zostawia się klasykę w łacińskim oryginale w domu. Jak wypoczynek, to wypoczynek. Choć te roznegliżowane do granic możliwości plażowiczki nie dają wakacyjnego uspokojenia. Raczej odwrotnie, działają na wyobraźnię. Nic, tylko w chłodnej wodzie trzeba siedzieć.

Gość Konkurs uwodzenia.
A dlaczego mam tylko sobie pomarzyć? W końcu, kiedy się rozbieram się do plażowych majtek, to nie mam powodu, żeby się za sosnami chować. Plażowiczki także muszą mieć swoją satysfakcję.

Gość Kirył Kiryłowicz Kozodusin
To ja by się już pożegnałem. :) Na dzisiaj.

Ave Caesar,morituri te salut. Czy usatysfakcjonowany On?Czy plażowiczki uradowane twarze miały? Czy zerkały na Leniwca pośród sosen?Czy prócz marzeń i nadziei wydarzyło się coś,o czym warto lub można wspominać?Czy dzisiaj znów wybiera się tam?A może wcale nie był?A spędził czas przy łacinie.?

Gość Cessna_
Był, był! Jakże nie miał być? Pewnie, że był. Był i się naobglądał, aż się mu niemal w łepetynie przewróciło od tych wszystkich widoków. A było co obhglądać! Ech! Tak musi wyglądać raj u Mahometa...