Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyyy nie

CZY HORMONY MOŻE PRZEPISAĆ DERMATOLOG ?

Polecane posty

Gość yyyyy nie

Mam problemy z cerą najpradopodobniej na podłożu hormonalnym, bo mam już 24 lata i nadal coś się dzieje. Czy jeśli zgłoszę się do dermatologa to on może przepisać mi tabletki z hormonami ? Czy moze to zrobić tylko endokrynolog badz ginekolog ?

może to zrobić nawet chirurg, jeżeli masz jakiegoś zaprzyjaźnionego. w aptece nikt nie będzie się patrzył, jaki lekarz podbił ci receptę. ale jeżeli ma to się odbyć drogą legalną, to tak, dermatolog może przepisać hormony, jeżeli stwierdzi, że ich branie poprawi ci cerę.

Gość yyyyy nie
Ja bym wlasnie chciala droga legalna :) Nigdy wczesniej ich nie bralam, a poki co nie chodzi mi o ich dzialanie antykoncepcyjne, a wlasnie o to by wplynely na stan cery.

tyle że z hormonami jest tak, że dopóki będziesz brała, to cera się poprawi, ale jak odstawisz, to będzie jeszcze gorzej niż na początku... niestety. ja tam bym się nie pakowała w trucie się hormonami tylko dla poprawy cery...

Gość majka...
sensacja! wynaleziono lek na raka .Widzieliście film? www.imperiumzdrowia.com.pl

Gość yyyyy nie
No tak, ale co robic ? Od lat sie z tym mecze, stale pojawiaja sie nowe krosty, cera blyszczy sie niemilosiernie, mimo ze pielegnuje ja jak moge najlepiej... Ja po prostu nie wiem co robic, chodzilam do dermatologow, kosmetyczek, jak i do centrum estetycznego i nic, jesli poprawa to na chwile, a ja nie moge zaakceptowac tego co sie dzieje na mojej twarzy.

hormony rzeczywiście mogą tu pomóc, tylko warto wiedzieć, że nie można ich brać w nieskończoność - będziesz je brała powiedzmy 2 lata, cera będzie świetnie wyglądać, a potem je odstawisz i będzie gorzej niż na początku, a ten późniejszy stan to już nie wiem czym poprawisz... ja bym zainwestowała w jakieś porządne zabiegi kosmetyczne, takie same pieniądze cię to będzie kosztować, a będzie bezpieczniejsze :)

Gość yyyyy nie
Mnie by palcow u rak nie starczylo gdybym zaczela wymieniac jakie zabiegi juz mialam... owszem po seriach rujnujacych moj budzet efekt byl na... gora kilka m-cy. Pozniej wszystko znow wracalo do normy, a czesto bywalo jeszcze gorzej. Z reguly zabiegi robilam cala jesien i zime, wzgledny spokoj mialam wiosna, pod koniec lata zaczynalo sie dziac zle ... To byly zabiegi z kwasami, zabiegi odnawiajace naskorek, zabiegi zluszczajace, lagodzace... itd. :(

chociaż jak tak teraz o tym myślę... skoro teraz nie zauważasz u siebie żadnych zaburzeń hormonalnych - okres masz regularny - to branie hormonów raczej niewiele pomoże, bo co tu regulować, skoro wszystko jest w porządku? ale to już byś musiała z ginekologiem porozmawiać, czy rozsądnym byłoby rozwalanie dobrej gospodarki hormonalnej tylko dla cery...

Gość yyyyy nie
No jesli o to chodzi to rzeczywiscie nie mam problemow, ale przeciez zaburzenia hormonalne nie objawiaja sie tylko poprzez nieregularne cykle, ale np. wlasnie problemy z cera ( tradzik, przetluszczacie sie skory ) , hmm rowniez przez nadmierne owlosienie czy nadpotliwosc - tych dwoch ostatnich u siebie na szczescie nie zauwazylam.