Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja sos robie zawsze wcześniej

Co zrobić z cukini

Polecane posty

Gość ja sos robie zawsze wcześniej

moja mama nasadziła sobie cukini i nie sadzila ze tyle jej wyrosnie. cos tam sobie porobila reszte nawiozla mi, cos bym z niej zrobila na obiad ale nie wiem co, macie jakies propozycje? Leczo odpada bo nie mam papryki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może by tak
a może cukinia nadziewana mięskiem mielonym (przyrządzonym tak jak na mielone, tylko z dużą ilością czosnku) i zapiekana w piekarniku, w pomidorach z listkiem laurowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja sos robie zawsze wcześniej
robiłam tak kiedyś, jakoś mi nie smakowało coś właśnie na wzór leczo bym zrobiła ale nie wiem z czym dokładnie, można pomieszać tak o co się nawinie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja za leczo ani z miesem milonym nie przepadam za to bardzo lubie ala schabowe umyta, razem ze skorka trzeba pokroic w grube plasty obtoczyc w jajku (posolonym i popierzonym) i bulce tartej i smazyc na malym ogniu - pycha, do tego najlepiej smakuje fasolka szparagowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozumiem autorke
leczo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja sos robie zawsze wcześniej
to też znam i smażyłam tak właśnie wczoraj myślałam o czymś bardziej do obiadu, kurcze no może ktoś jeszcze coś napisze??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacobs
Młodą cukinię pokroić w 2cm krążki,przyprawic solą pieprzem lub vegetą(ostrożnie,) skropić oliwą i piec na tackach aluminiowych w piekarniku,lub na grilu-wysmienita z sosem czosnkowym,jako samodzielne danie lub do miesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo usmażyć w cieście
naleśnikowym...mmmmm....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567....
ja z cukini robię albo leczo albo smażę tak jak kotlety oczywiście musi być młodziutka ale kiedyś jak u mojej teściowej był wysyp to robiłam też w słoiki jak ogórki konserwowe pycha tylko trzeba pamiętać żeby za długo nie gotować ....wtedy cukinie nie obierałam ale kroiłam w grube paski do słoika zimą jak znalazł ...tak samo robiłam małe patisony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka ci duzo da.....
Składniki: 1 większa cukinia, 1 duża marchew, 1 średnia cebula, 2 duże ząbki czosnku, średni seler, przyprawy: sól, pieprz, curry w proszku - łagodne, oliwa z oliwek - 2-3 łyżki. Jak przyrządzić? Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, dodać startą na dużych oczkach tarki marchew i seler oraz posiekany czosnek. Po ok. 10 min dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką). Dusić do momentu, gdy cukinia bedzie się rozpadać. Przyprawić dużą ilością curry i pieprzu, sól do smaku. Jak podawać? Najlepiej podawać z dzikim ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka ci duzo da.....
Cukinia na makaronie Składniki: średnia cukinia, makaron, bułka tarta, masło, sól, pieprz Jak przyrządzić? W czasie gdy makaron będzie się gotował, pokrój umytą cukinię w cienkie prostokąciki (razem ze skórką, tak aby na każdym prostokącie pozostał kawałek skórki). Na patelni rozpuść około pół łyżki masła, wrzuć pokrojoną cukinię, przypraw solą i pieprzem (do smaku) i podsmaż na średnim ogniu. Na drugiej patelni rozpuść nieco mniej masła i wsyp 2-3 duże łyżki bułki tartej (ile kto lubi). Zasmaż lekko bułkę tartą, cukinię doprowadź do miękkości. Na koniec zmieszaj smażoną bułkę z cukinią i podsmaż sekundkę. Na gorący makaron nałóż cukinię z bułką tartą. Smacznego! Uwagi: W tej potrawie makaron powinien być przygotowany własnoręcznie - niestety ja tego nie potrafię. Najlepiej, aby kształt makaronu był taki sam jak kształt pokrojonej cukinii, czyli cienkie (płaskie) prostokąty. Aby na prostokątach cukinii pozostało zawsze trochę skórki, wystarczy pokroić cukinię wzdłuż, w plastry, a następnie każdy plaster w poprzek. Czas przygotowania: Przygotowuje się ją tyle czasu, ile gotuje się wybrany makaron ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka ci duzo da.....
Cukinia po włosku Składniki: 4 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, sok z 1 małej cytryny, jedna ostra papryka, 4 łyżki oliwy, natka pietruszki. Jak przyrządzić? Cukinię kroimy w kostkę (1-1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (2 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Potrzebne przybory: patelnia, łyżka, nóż, + ewentualnie parowar Jak podawać? Podawać z pieczywem. Uwagi: Inny sposób przygotowania: Cukinię kroimy w plastry, gotujemy na parze w parowarze i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny, natką pietruszki, czosnkiem i papryczką podsmażoną na oliwie, podgrzewamy i podajemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka ci duzo da.....
Cukinia z czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia, kucharek, 8 ząbków czosnku, mąka, olej do smażenia. Jak przyrządzić? Średniej wielkości cukinię umyć i pokroić (razem ze skórką) w talarki grubości 1,5 cm. Po przełożeniu cukinii do miski oprószyć ją kucharkiem (ale trzeba uważać, aby nie przedobrzyć, inaczej potrawa będzie za słona) i wymieszać. Wstawić miskę do lodówki na 2 godz. Po tym czasie kawałki cukinii wyjąć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. W tym czasie ząbki czosnku przepuścić przez praskę i zmieszać z sokiem z cukinii w misce. Kiedy warzywo będzie już usmażone, wszystkie kawałki cukinii zalać sokiem z czosnkiem i poddusić 20 sekund. Potrzebne przybory: miska, deska, talerz, patelnia Jak podawać? Z ryżem lub makaronem. Szczególnie polecam z mizerią lub pomidorami ze śmietaną. Uwagi: Gorąco polecam. Czas przygotowania: Przygotowanie - 2 godziny 10 minut, gotowanie - 5 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka ci duzo da.....
Cukinia zapiekana z serem i pomidorami Składniki: 1 cukinia, 1 pomidor, 15 dag mozarelli, ząbek czosnku, ziarno słonecznika, pietruszka, oliwa z oliwek Jak przyrządzić? Cukinię przekroić wzdłuż na pół, środki wydrążyć łyżeczką, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąsz pokroić na drobne kawałki. Pomidora obrać ze skórki, potem tez pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, słonecznik, natkę i warzywa, posolić i lekko podsmażyć. Jak już się usmaży to należy tym nafaszerować nasze cukiniowe łódki, a potem posypać je startą mozarellą. Zapiekać 20-25 min w niezbyt gorącym piekarniku, żeby się ser nie przypalił. Pyszne. Można podawać z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka ci duzo da.....
wystarczy czy dalej dawac ta cukinke???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Leczo lub pokroić w plastry o grubości ok 1cm, przyprawić, obtoczyć w jajku, mące i bułce i smażyć jak kotlety ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o, placuszki racuszki sa pyszne, ja sypie zawsze duzo curry do nich, uwielbiam je ❤️ ostatnio u pascala byl przepis na zupe z cukinii, ale jak dla mnie, ma bardzo dziwny smak, chyba moje prostackie podniebienie nie lubi takiej egzotyki :( poza tym wlasnie zazeram sie ciastem robionym na bazie cukinii: 2 szkl. maki 3 lyzeczki proszku do pieczenia 1 szkl. cukinii startej na grubych oczach tarki pol szkl. oleju 4 jajca 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzka kakao 1 szkl. cukru + opcjonalnie cukier waniliowy, ale niekoniecznie No to tak: oddzielamy zoltka od bialek. zoltka miksujemy z cukrem, dodajemy cukinie i olej, potem make, proszek i cynamon (nadal miksujac). ubijamy piane z bialek i dodajemy do masy, mieszajac drewniana lyzka. do formy wlewamy mniej wiecej polowe ciasta. do reszty dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. ciemne ciasto wylewamy na jasne (mozna delikatnie polaczyc ze soba te ciasta, tworzac lyzka na powierzchni esy-floresy, bardzo fajnie sie prezentuja). wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 50-60 min. mniam mniam mniam ❤️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ja dusze
kroje w drobna kostke na oliwie zeszkle cebule i czosnek wrzucam cukinie podlewma woda czekam az zmieknie sole pieprze zakwaszam sokiem z cytryny lub octem winnym dodaje rozmaryn troche cukru sol pieprz pomidory bez skorkilub przecier-malo podaje jako sos do ryby-najlepiej gotwanej na parze-ale do tradycyjnie panierowanej tez jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masaA
leczo mniam :)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja sos robie zawsze wcześniej
ewelinka możesz dalej dawać:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margola05
ja ostatnio zrobiłam leczo właśnie z cukini. wyszło na prawdę dobre, mój mężczyzna był zadowolony choć za ryżem i makaronem raczej nie przepada. składniki jakie wykorzystałam to: cukinia, pomidory z puszki, mięso mielone(podsmażone), mały kawałek boczku(podsmażony), cebula(podsmażona), ryż(zwykły biały, ugotowany), przyprawy: kucharek, pieprz i to chyba wsztstko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×