Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alert one

potrzebuje porady

Polecane posty

Gość alert one

Dzień dobry Być może to nie jest dobre miejsce żeby o tym pisać ale nie stać mnie na poradę u adwokata a może znajdzie się tu jakaś osoba która mi doradzi co robić. Mam 21 lat - nie uczę się, podjąłem pracę na razie 1 msc minał. Rodzice mieli podział majątku + rozwód 3 msc temu - mamie przypadło mieszkanie ojciec ma swoje. Ja pozostałem w mieszkaniu mamy - sam, bo ona mieszka w luksusowym domu ze swoim nowym "chłopakiem 65 letnim" i chce mnie teraz siłą wyrzucić z mieszkania, bo chce je sprzedać a ja nie mam gdzie iść. Straszy mnie eksmisją sądową czy jest to możliwe ? ojcicec mnie też nie chce.. będę bezdomnym.. matki adwokat ciągle dzwoni i mnie szantażuje a ja nie mam gdzie iść.

Gość alert one
nikt się nie orientuje w tym temacie ?

Gość tsh
Jesli jesteś zameldowany to spokojnie możesz mieszkać, a tak na marginesie, to nie możesz dogadać się z własną matką w tej kwestii??

Gość alert one
no własnie mama nie chce się ze mna dogadać jedynie straszy mnie sądami, policją itp. bardzo się zmieniła od czasu kiedy weszła w związek z tym "dziadkiem"

Gość alert one
a ja na prawdę nie mam gdzie iść - pozostaje mi tylko schronisko dla bezdomnych ... potrzebuję czasu aby choć zebrąć $ na wynajęcie pokoju a nie zarabiam dużo w dodatku mam problemy ze zdrowiem

Gość alert one
mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak przebiega procedura ewentualnej eksmisji mnie ? bo boję się tego nie wiem co robić nie chcę też być obciązany kosztami takiej eksmisji ?

Gość alert one
?????

Gość tygrysica13
co ty masz za matke?? sorki ale niezła jest ...to okropne co ona Ci robi? wiem ze jak jestes zameldowana to nie wyrzucą Cie nie ma opcji.jak ona cie straszy to Ty tez jaq postrasz...masz adwokata z urzedu.zawsze mozesz sie poradzic w kazdej kwestii. niech taka madra nie bedzie bo nikt do konca na prawie sie nie zna!!

Gość 1234567....
ale jak jesteś zameldowany to nikt nie ma prawa Cię wyrzucić z tego mieszkania swoją drogą to fajnych masz rodziców zeby nie troszczyli się o los swojego dziecka radzę Ci iść do adwokata są dyżury gdzie udzielane są porady za darmo poszukaj w necie czy w Twoim mieście są takie dyżury

Gość alert one
sprawa o tyle jest skomplikowana że mama się zmieniła - kiedyś była normalną osobą dodam że po sprzedaży ojca ma spłacić go w wysokości 50 tyś ojciec obiecał że jeśli go mama spłaci to wtedy mnie zamelduje - ale problem w tym że to mieszkanie nie ma księgi wieczystej a mama utrzymuje że zarabia najniższą krajową - a tak na prawdę jest "utrzymanką" dość bogatego starego dziada :/ nie wiem na prawdę co kilka dni mam telefony z pogróżkami obawiam się tego wszystkiego

Gość alert one
może być tak że ja się wymelduję, wyląduję na bruku a ona będzie po 100zł spłącała ojca - bo nie ma wystarczających dochodów

porada prawna nie kosztuje dużo, u mojej pani adwokat jest to 100zł. ale wiem, że są tacy co biorą 50zł. idź i się popytaj.

Gość grabarz z długoletnim stażem
zależy jakie to mieszkanie? idż do spółdzielni dopytaj, bo różnie działą prawo w zależności od tego czy własnościowe? czy komunalne? nie daj sie wyrzucić i nie wierz w obiecanki! masz prawo zeby mieszkac tam nawet 100 lat jeśli masz meldunek! tto ty postrasz rodziców zapisz sie na dzienne studia i wystąp o alimenty, bo do 25 roku życia sie należą i nie daj się!

mamie powiedz, żeby ci załatwiła mieszkanie zastępcze z meldunkiem , to wtedy opuścisz obecne /bo nie eksmituje sie na bruk/ jej adwokata się nie bój, straszą powiedz, że Ty też znalazłeś adwokata i nie bądź miękki! może znajdziesz jakies dokumenty , kto jest zarzadca mieszkania lub najemcą? włascicielem

Gość alert one
właścicielem jest obecnie mama - a mieszkanie jest zwykle własnościowe ze spółdzielni, dziękuję wszystkim za porady właśnie myślę że jeżeli mnie tak potraktowała to się nie wyniosę dopuki nie da mi zastępczego lokalu - w sms'ie zaproponowała mi abym zamieszkał u niej co jest totalną bzdurą bo nawet jak ją odwiedzam to nie ma tam miejsca dla mnie abym nocował tylko muszę u dalszej rodziny :(

Witaj! Radzę iść do spółdzielni i tam się dowiesz , oni mają swojego prawnika....własny statut i na pewno mama to dobrze wie i posiada taki dokument przydziału czy własności, który stwierdza, że masz prawo do zamieszkiwania w lokalu/musisz być w tym mieszkaniu zameldowany/...nie szukaj adwokatów i nie płać, w biurze powinni Cię poinformować...jeszcze nie ma tak, że ktoś sprzedaje mieszkanie, a dzieci na bruk... ...a sprawa czynszu jest do ustalenia... nie wiadomo jak się mamie ułoży za rok, dwa? czy nie wyprowadzi się od partnera? idż jak najszybciej do spółdzielni z dowodem i zapytaj o te sprawy, myślę, że prawo stoi po Twojej stronie Powodzenia!