Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lenkaaaaa39

po co pieluszki tetrowe i flanelowe??

Polecane posty

Gość lenkaaaaa39

??

Gość httrsdesa
tez się nad tym zastanawiałam, tetrowa by wytrzeć wylewajace sie mleko z buzi, położyć na niej noworodka, na flanelową tez można kłaść, jak uleje to nie pobrudzi beta tylko pieluche, flanelowa dobra by okryć maleństwo

Gość to do bani było
przy wizycie u lekarza, czasem nie mają nic na wadze, to kładzie się taka pieluszkę żeby dziecku było przyjemniej niż na gołej i zimnej wadze, może slużyć jako śliniak w plenerze, okrycie w ciepły dzień, wytrzesz buzię gdy się uleje, pożożysz sobie na ramieniu trzyamjąc dziecko, aby mu się odbiło. Przydają się po prostu ;-)

Tetrowe do wycierania ulewek najczęściej ;) Poważnie i naprawdę sporo tego czasem schodzi przy noworodku. Do wanienki na dno. Flanelowe - do przykrycia zamiast kocyka jak gorąco, do położenia pod główkę w wózku, czy na kanapie (bo milej i w razie czego złapie ulewkę). Na przewijak do przychodni, do osłonięcia przed upałem itd. Przydają się też bardzo przy karmieniu piersią - taki maluszek czuje się spokojniej i bezpieczniej jak jest ciasno zawinięty (bez przesady oczywiście) - robi się taki kokonik z pieluszki. Sporo jest zastosowań, wychodzi w praniu ;)

Gość gfhfghf
No ja też się zastanawiałam. (Dodam że trzeba być cwierćmózgiem żeby wydawać opinie jakby ludzie rodzili się z instynktowną wiedzą po co kupuje się pieluchy tetrowe i materiałowe, jeśli zamierza się używać jednorazowych. Ale pomińmy już te głupie komentarze). I wracając do tematu... A jest zasadne po urodzeniu dziecka stosować najpierw pieluchy z materiału? Czy też te tetrowe i flanelowe służą tylko do dodatkowych celów, nie stricte żeby dziecko sikało w nie, jeśłi dziecko bez problemu toleruje jednorazowe? Szykuję właśnie wyprawkę i zastanawiam się czy i jaką ilość których przygotować.

Gość marcelina979
Kupilam 10 bialych tetrowych , przydaly sie w szpitalu ,do kapieli,jak dziecko ulalo .Moj lubil spac z pieluszka. Flanelowe 2 sztuki -przydaly sie do okrycia na spacerze i do lekarza. Teraz kiedy syn ma 2 lata pieluchy przydaja sie do mcia okien :P

gfhfghf --> Jeśli chodzi o to żeby było super-duper jak najzdrowiej dla dziecka, to w ogóle nie używać pampków, tylko wielorazówki. Ale wiadomo jak to jest.. JA używałam pampków przez ok rok, przy czym na początku było ok (Pampersy), a od rozmiaru bodejże \"2\", były już cyrki. Tam się pojawia taki zielony wkład, który jest cholernie uczulający dla niektórych dzieci - dla mojej córki to była masakra. Od tamtej pory ciągle eksperymenty z różnymi markami pampków i mniejsze lub większe katastrofy, zwłaszcza kiedy zrobiło się gorąco na dworze. teraz przechodzimy na wielorazówki i jest super. Od razu zaznaczam, że nie mam namyśli przedpotopowej tetry, wygotowywania i prasowania ;) Teraz są już super rozmaite pieluchy, które wyglądają i działają trochę jak pampki, a gotować ich nie trzeba - pierze się i suszy normalnie. Jakbym mogła cofnąć czas - od narodzin i tak pampki - przy karmieniu piersią jest masa rzadkich kupek - nie chciałabym tego prać :P :P A od mn.w. 6 m-cy, kiedy dziecko przechodzi na pokarmy stałe )i kupki są rzadziej a gęstsze) - wielorazówki.

Gość saleminka8
mnie tez wszyscy mówili,ze tetrowa na ulewające się mleko do wielu innych rzeczy też można je wykorzystać ;)

tak jak dziewczyny pisały do wycierania ulewanego mleczka, pod bródkę, można położyc sobie tetę na ręce żeby w czasie ssania piersi dziecko trzymało głowę na pielusze a nie na ramieniu (mniej się poci), do wózka pod główkę, do przykrycia w upały, jako zasłonka przed słońcem (zawiszam na budkę jak ani budka ani parasolka nie dają rady). co do używania pieluch na pupę to ja od 4 miesiąca życia malucha używam wielorazówek (zarówno tetry, jak i pieluch z kieszonką czy też formowanych z bambusa). wiem że kolejnemu dziecku nie założę jednorazówki!!! wielorazówki są wygodne, ekologiczne, bardzo chłonne, nie odparzają, są przewiewne, no i najważniejsze moje dziecko w końcu nie ma krost, ranek zapaleń, w końcu mogę powiedziec że jego pupa wygląda jak pupcia niemowlaczka a nie jak obszczypany tyłeczek :P

małą agatko --> A jak sobie radzisz z płynnymi kupkami? Ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić noworodka w wielorazówkach (pod tym względem), choć chętnie oszczędziłabym drugiemu dziecku (w planach) syfiastych pampków. Teraz używamy głównie bambusowych foremek i wełnianych otulaczy - jestem z nich mega zadowolona, z kieszonek trochę mniej ;)

Gość gość
pieluszki tetrowe czy flanelowe można wykorzystać do rozmaitych celów , ja wykorzystałam je robiąc z pieluch podpaski , a teraz zamiast wkładki higienicznej używam pieluszki tetrowe